banner564

Gözler maliyede

Kuzey Kıbrıs’taki 24 belediye bu ay içinde hem normal maaşlar, hem de 13’üncü maaşlar için 27 milyon TL ödeyecek

Gözler maliyede
banner598
Pelin YÜKSELAY
   Kuzey Kıbrıs’taki 28 belediyeden 24 tanesi önümüzdeki günlerde hem normal, hem de 13’üncü maaşlar için çalışanlara yaklaşık 27 milyon 511 bin TL ödeyecek. En büyük ödeme 9 milyon TL ile Lefkoşa’ye ait. Lefkoşa belediyesi 13’üncü maaşları 15 Ocak’ta ödemeyi planlıyor. Bunun gerçekleşebilmesi için devlet katkısının Maliye Bakanlığı tarafından ödenmesi bekleniyor.
   Belediyeler içinde en sıkıntılı olanlar ise Yenierenköy, Geçitkale, Dipkarpaz ve Vadili. Bunlar ‘devlet katkısının’ gününde ödenmesi halinde bile, 13’üncü maaşları vermekte zorlanıyor. Kasası dolu olan Yeniboğaziçi belediyesi 13’üncü maaş ödemesini geçtiğimiz hafta içinde yaptığını açıkladı.
   Belediyelerin son mali tablosu ve başkanların görüşleri şöyle:
Mehmet Kadı (Yenierenköy): Normal maaşlar bile zor 

Biz normal aylık maaşları nasıl ödeyeceğimizi bile bilmiyoruz. 13. Maaşları nasıl ödeyelim? Şu an normal aylık maaşı toparlamaya çalışıyoruz, ödeyelim de çalışanlarımız yeni yıla mağdur girmesin. Kasamızda kuruş para yok. Devlet katkı payı da her ay belediyenin borcuna kesilmekte. Devlet katkı payının bir kısmı Ocak ayı sonunda temize çıkacak. Belki o zaman ödeme yapabiliriz ancak şu an çok zor. Belediye zorla geçiniyor. 
Belediyemizde 120 personelimiz var. Her ay maaşlar için 350 Bin TL ödenek bulmak zorundayız. Bu ay 13. Maaşlar da var toplamda 800 bin TL gibi bir paraya ihtiyacımız var. 
Eksiğimiz çok büyük bir meblağ. O yüzden ödeyemeyeceğimizi açıkça söylüyorum. Belediye kasasına para düştüğü an ödenecektir. Tabii bu ne zaman olur bilemiyorum. 
Belediyenin yılladır borcu var. Çok büyük paralardır bunlar. Maddi durumumuzu düzeltmek için uğraşıyoruz.

Hasan Öztaş (Geçitkale): İki maaş zor
Belediyemiz ne yazık ki hem normal maaşları hem de 13. maaşları ödeyebilecek durumda değildir. 31 işçi, 7 memur toplam 38 personelimiz vardır. Her iki maaşı ödeyebilmek için 128 bin 363 TL’ye ihtiyacımız vardır. Devlet katkı payı yatırıldığı takdirde, 13. Maaşları ödeyebileceğimizi düşünüyoruz. SSK ve İhtiyat Snadığı Borcumuz 2016 yılından itibaren bulunmamaktadır. Bunun haricinde 2012-2015 Yılları Arası İhtiyat Sandığı borcumuz 350 bin TL, 2013—2015 Yılları Arası SSK borcumuz 600 bin TL, 2012-2015 Yılları Arası Gelir Vergisi borcumuz 320 bin TLdir. Yani belediyemizin toplamda 1 Milyon 270 bin TL borcu bulunmaktadır. 
Ali Öncü (İnönü): 13. maaşın yarısını ödeyebiliriz
İnönü Belediyesi olarak ne yazık ki 13. Maaşları ödemede sıkıntı yaşayacağız. Normal maaşları gününde yatırmak gibi bir hedefimiz var. Ancak, 13. Maaşların yarısını yatırabileceğiz. Belediyede 28 personel bulunuyor. İki maaşı da yatırabilmemiz için toplamda 200 bin TL’ye ihtiyacımız var. 13. Maaşlar için 50 bin TL eksiliyoruz. Eğer devlet katkı payı yatarsa, bu eksilen miktarı üzerine koyup 13. Maaşları da ödemeyi planlıyoruz. Ocak 2016’dan beridir düzenli olarak yatırımları yapmaktayız. Belediyenin hiçbir borcu bulunmuyor.
Suphi Coşkun (Dipkarpaz): 300 bin TL’ye ihtiyacımız var
Dipkarpaz Belediyesi olarak 13. Maaşları ödemede sıkıntı yaşayacağız. Normal maaşları gününde yatırmayı hedefliyoruz ancak, 13. Maaşlar için bekleyeceğiz. Belediyede benle beraber 41 personel bulunuyor. İki maaşı da yatırabilmemiz için toplamda 300 bin TL’ye ihtiyacımız var. 13. maaşlar için 150 bin TL eksiliyoruz. Eğer devlet katkı payı yatarsa, bu eksilen miktarı üzerine koyup 13. Maaşları da ödemeyi planlıyoruz. Ocak 2016’dan beridir düzenli olarak yatırımları yapmaktayız. Ancak ondan öncesi için SSK ve İhtiyat Sandığına belediyenin 1 Milyon 150 bin TL’lik borcu bulunuyor. 
Mehmet Adahan (Vadili): Her şey devlete bağlı
Vadili Belediyesi’nin maaş konusunda çok ciddi sıkıntıları var.  Belediyemiz 13. Maaşları ödeyecek ancak normal aylık maaşları ödeyemeyebilir. Yılsonu itibariyle devlet bize bir miktar para tarh edecek. Her şey bu paraya bağlıdır. Bunun yanında devlet su parasını da isterse kapımıza kilit vurup buradan gideceğiz. Küçük belediyeler ne yazık ki çok büyük sıkıntılar yaşıyor, biz de bunlardan biriyiz. Biz belediye olarak tamamen devlete bağlıyız. Belediyemizde 19 çalışanımız vardır. Bu ay her iki maaşı ödeyebilmek için de toplam 220 bin Türk lirasına ihtiyacımız var. 13. Maaşları ödediğimiz takdirde normal maaşlar için 70-80 bin TL eksileceğiz. Bu parayı da devletten bekleyeceğiz. Verirlerse maaşlar ödenecektir, verilmezse ödenmeyecektir. 2016 yılı itibariyle tüm yatırımlar yatır. Geriye dönük yatırımlar içinse devletin yapılanma kararını beklemekteyiz. Bunlardan ayrı devletin 1,5 milyon TL borcu vardır. Biz bu borç için de her ay 45 bin TL ödeme yapmaktayız. Durumumuz gerçekten çok kötüdür. 
Mehmet Harmancı (Lefkoşa): 13. maaşlar 15 Ocak’a kadar ödenecek
Normal aylık maaşı gününde ödeyeceğiz. 13. Maaşı ise 15 Ocak’a kadar ödemeyi planlıyoruz. Toplam personel sayımız 847’dir. Aralık maaşları için yatırımlar da dâhil 5,3 Milyon TL ödeme yapacağız. 13. Maaşlar için de 3,7 Milyon TL’ye ihtiyacımız var. Toplamda 9 Milyon Türk lirası maaş ödemesi yapılacak. Devlete borcumuz var. Geriye dönük gecikme zamlı sigortalara borcumuz 49,5 Milyon TL’dir. İhtiyat Sandığı’na gecikme zamlı borcumuz da 62,5 Milyon TL’dir. Bunun haricinde 2016 yılı itibariyle tüm yatırımlar eksiksiz yapılmıştır. 
İsmail Arter (Mağusa): Ödemelerde sıkıntımız yok
Gazimağusa Belediyesi’nin maaş ve 13. maaşlar ile ilgili ödemelerinde hiçbir sıkıntı yok. Her zaman olduğu gibi belediyemize katkılar yattığı andan itibaren ödemeler yapılacaktır. Toplam 341 personel mevcut. Bunların 54’ü memur, 271’i işçidir. Normal maaş ödeneği 1 Milyon 889 bin, 974 TL,  13.Maaş ödeneği de 1 Milyon 754 bin 072 TL’dir. Toplamda bu ay kasadan çıkacak para miktarı 3 Milyon 644 bin 046 TL’dir. Belediyemizin SSK ve İhtiyat sandığına borcu bulunmamaktadır.
Ahmet Benli (Gönyeli): Hiçbir yere borcumuz yok
Belediyemiz hem 13. Maaşları hem de normal maaşları ödeyebilecek durumdadır. Belediyemiz bünyesinde 150 personel var. Henüz hesaplanmadı ama Aralık ayı ve 13. Maaşlar için yaklaşık 1.750.000 TL ödenecektir. Belediyemizin hiçbir kuruma borcu bulunmamaktadır.

Aziz Kaya (Lefke): Maaş ödeme sorunumuz yok
Belediyemiz hem normal hem de 13. Maaşları ödeyebilecek durumda. Önümüzdeki hafta tahminim 20-22 Aralık gibi 13. Maaşları yatıracağız. Herhangi bir sorun yok. Toplam 116 personelimiz bulunuyor. Normal maaşlar, 13. Maaşlar ve yatırımlarda dâhil bu ay belediyenin kasasından 1 Milyon TL çıkacak. Belediyenin 2014 öncesi SSK ve İhtiyat Sandığı’na borcu bulunuyor. Ben göreve geldikten sonra bu borçta yapılanmaya gittim. Aynı zamanda 2014 yılından beridir yatırımlar düzenli yapılıyor, şu an bir sıkıntı yaşamıyoruz.
Ahmet Sennaroğlu (Büyükkonuk): Geriye dönükler haricinde borcumuz yok
Belediyemiz hem normal hem de 13. maaşları ödeyebilecek durumda. Belediyemizde 56 personel bulunuyor. Bu ay hem normal maaşlar, hem de 13. Maaşlar kasamızdan çıkacak toplam rakam 360 bin TL’dir. Güncel olarak SSK ve İhtiyat Sandığına borcumuz yoktur. 1 yıldır düzenli bir şekilde çalışanlarımızın tüm yatırımlarını yapıyoruz. Ancak belediyenin geriye dönük olarak 2,5 Milyon TL üzerinde SSK ve İhtiyat Sandığı borcu bulunuyor.
Mehmet Hulusioğlu (Çatalköy): 745 bin lirayı maaşlara ayırdık
Normal maaşlarla birlikte, 13. Maaşları da ödeyeceğiz. Herhangi bir sıkıntımız yok. Belediyede 95 personelimiz var. 13. Maaşlarla birlikte normal maaşlar için bu ay 745 bin TL’lik ödeme yapacağız. Son bir yıldır yatırımlarımızı güncel bir şekilde yapıyoruz. Geçmişe dönük SSK ve İhtiyat Sandığı borçlarımız bulunuyor.
İlker Edip (Beyarmudu): Geçmiş borçları yapılandırdık, sorun yok
Belediyemiz hem normal hem de 13. Maaşları ödeyebilecek durumda. Belediyemizde 49 personelimiz var. Bu ay hem normal maaşlar, hem de 13. Maaşlar için kasamızdan çıkacak toplam rakam 300 bin TL’dir. Yatırımlarımızda herhangi bir sorun yok. Düzenli olarak tüm yatırımlarımızı yapıyoruz. Geçmişten gelen 15-16 aylık bir açığımız var sadece onu da yapılandırdık, taksitle onlar da ödeniyor. 
Hulusi Manisoy (Alayköy): Borçsuz belediyeyiz
Normal maaşlarla birlikte, 13. Maaşları da ödeyeceğiz. Herhangi bir sıkıntımız yok. Belediyede 39 personelimiz var. 13. Maaşlarla birlikte normal maaşlar için bu ay 300 bin TL’lik ödeme yapacağız. Ne piyasaya ne SSK ne de İhtiyat Sandığı’na herhangi bir borcumuz bulunmuyor.
Cemal Erdoğan (Esentepe): Ödemelerde sorun yaşamayacağız
Belediyemiz hem normal hem de 13. Maaşları ödeyebilecek durumda. Belediyede 53 personel bulunuyor. İki maaş için toplamda 350 bin TL’lik ödeme yapacağız. Geçmişten gelen SSK ve İhtiyat Sandığı borcumuz vardı. Bu borçlarda yapılanmaya gittik. Bunun haricinde bir borcumuz yok. Yatırımlarımız da uzun zamandır günlük olarak yatmaktadır.
Cemil Sarıçizmeli (Mehmetçik): Maaşları devlet katkısıyla ödüyoruz
Biz maaşlarımızı devlet katkısıyla ödüyoruz. Devlet katkısı zamanında yattığı takdirde, her iki maaşı da ödeyeceğiz. Belediyemizde 56 personelimiz bulunuyor. Her iki maaş için toplamda belediyenin kasasından 474 bin 526 TL çıkacak. Yatırımlar 2016 yılından beridir düzenli yapılıyor. Geriye dönükler için de yapılandırmaya gideceğiz, Bakanlar Kurulu kararını bekliyoruz.
Salih Bayraktar (Serdarlı): Katkı payında sıkıntı yoksa ödeme yapılır
Devlet katkısını zamanında aldığımız takdirde hem normal maaşları hem de 13. Maaşlarımızı yatıracağız. Hükümet kanadı katkı payının yatırılmasında bir sıkıntı olmayacağını açıkladı. Bu durumda bizde de sıkıntı olmayacaktır. Belediyede 35 personelimiz bulunuyor. Bu ayki maaşlar için toplamda 210 bin TL’lik bir ödeme yapacağız. Geçmiş SSK ve İhtiyat Sandığı borçlarımız için 2017 yılında yapılandırmaya gideceğiz. Bunun yanında yeni bir borçlanmaya hazırlanıyoruz. İki personelimiz emekli olacak. Onların eksik yatırımları için borçlanma yoluna gideceğiz. Bunlar haricinde belediye tüm borçlarını günlük olarak ödemektedir. 
Kâtip Demir (Yeniboğaziçi): 13. maaşları ödedik
Yeniboğaziçi Belediyesi 13. maaşları geçtiğimiz hafta başında ödedi. Normal maaşlarımız da gününde yatacaktır. Hiçbir sıkıntımız yok. Belediyemizde 84 personelimiz bulunuyor. Bu ay 13. Maaşlarla birlikte toplamda 700 bin TL’lik ödeme yapmış olacağız. Herhangi bir borcumuz bulunmuyor. Tüm yatırımlarımız, borçlarımız günü gününe yapılıyor, ödeniyor.
Ahmet Latif (Akdoğan): Geriden gelen çok borcumuz var
Devlet katkı payını aldığımız takdirde, her iki maaş ödemesini de rahat bir şekilde yapacağız. Belediyede 36 çalışanımız var. Her iki maaşı da ödeyebilmemiz için 300 bin TL’ye ihtiyacımız var. 2004 yılından 2010 yılına kadar belediye hiç borç ödemesi yapmadı. Buna SSK ve İhtiyat Sandığı da dâhil. 2016 yılından beridir düzenli yatırıyoruz ama. O yüzden geriden gelen çok borcumuz bulunuyor.
Hasan Sadıkoğlu (İskele): 13. maaşlar için devlet katkısını bekliyoruz
İskele Belediyesi olarak biz her ay düzenli olarak bütün çalışanlarının maaşlarını + sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarını gününde ödemekteyiz. Toplam personel sayısı 144’tür.  Normal maaşlar 480 bin lira olup, 13. Maaşlar henüz hesaplanmamıştır. Devlet katkısı yattığı an, devletle eş zamanlı olarak 13. Maaşlar ödenecektir. 13. Maaşlar için yapılacak ödeme aşağı yukarı 550-600 bin TL arasındadır. Bugüne kadar 13. Maaşların ödenmesinde her hangi bir zorluk yaşamadık. İskele Belediyesi’nin piyasaya, SSK ve İhtiyaç Sandığı’na herhangi bir borcu bulunmamaktadır. 
Hasan Barbaros (Akıncılar): 5 personelimiz var, 13. maaşları ödedik 
13. Maaşları geçtiğimiz hafta, Pazartesi ödedik. Normal aylık maaşlarda zamanında yatacak. Bizim 5 tane personelimiz var. Her iki maaş için belediyenin kasasından çıkacak toplam para miktarı 40 bin TL’dir. Hiçbir borcumuz yok. Yatırımlarımız düzenli olarak yatmaktadır. Bunlar haricinde devlete az bir miktar vergi borcumuz vardır, onu da az az ödemekteyiz.
Habil Tülücü (Paşaköy): 13. maaşları ödedik
13. Maaşları geçtiğimiz hafta Perşembe gün ödedik. Normal aylık maaş da günün de personele ödenecek. Herhangi bir sıkıntımız yok. 35 Personelimiz var. Bu ay maaşlar için yapacağımız toplam ödeme miktarı 180 bin TL’dir. Borcumuz da var, alacağımız da var. Bunun haricinde SSK ve İhtiyat Sandığı gününde yatmaktadır. Yıllardır bu düzeni tutturduk ve devam ediyoruz. Bunun haricinde benden önceki dönemden kalma borçlar var, onun için de hükümetin yapılandırma kararını bekliyoruz.
Hayri Orçan (Tatlısu): Her iki maaşı da ödeyebilecek durumdayız
13. Maaşları da normal maaşları da ödeyebilecek durumdayız ve ödeyeceğiz. 19-20 Aralık gibi 13. Maaşları, aybaşı da normal maaşları ödeyeceğiz. 22 Kadrolu, 1 danışman 3 geçici olmak üzere 26 personelimiz vardır. Her iki maaş içinde belediyenin kasasından çıkacak toplam para miktarı 200 bin TL’dir. Belediyemizin hiçbir yere borcu yoktur. Yatırımlarımız da yıllardır düzenli olarak yapılmaktadır. Hiçbir sıkıntımız yoktur.
Mahmut Özçınar (Güzelyurt): Ödemelerde sorun yok
Devletin aldığı yerel gelirlerden belediyelere düşen pay ödendiği takdirde her iki maaş da sorunsuz ödenecektir. 110 personelimiz var. Her iki maaş için ödeyeceğimiz toplam rakam 1 Milyon 600 bin TL civarındadır. Bu rakamın içerisinde SSK, İhtiyat Sandığı ve diğer vergiler de mevcuttur. Güzelyurt Belediyesi’nin hiçbir borcu yoktur. Bütçemiz dengeli olduğundan ödemelerimiz de problemsizdir. 
Fuat Namsoy (Lapta): İki maaşı da ödeyeceğiz
Biz devlet katkımızı 12 taksitte değil, 13 taksitte alıyoruz. Bunu biz kendimiz talep ettik. Bu bakımdan 13. Maaşları ödemede herhangi bir sorun yaşamıyoruz. 13. Taksiti aldığımız anda maaşların ödemesini de gerçekleştireceğiz. Normal maaşlarımız da gününde yatacaktır. 122 İşçi, 40 memur çalışanımız var. Her iki maaş için toplamda 1 Milyon 600 Bin TL’lik bir ödeme yapılacak. Günümüze dair herhangi bir borcumuz yok. Yatırımlarımız da düzenli yapılmaktadır. Geçmişe dönük yatırım borçlarımız içinse Ocak ayı itibariyle yapılandırmaya gideceğiz. 
Yüksel Çelebi (Dikmen): Piyasaya da kurumlara da borcumuz yok
Her iki maaşı da ödeyeceğiz. Hiçbir sıkıntımız yok. Toplamda 105 çalışanımız var. Her iki maaş için bu ay özlük hakları da içinde toplam 1 Milyon TL ödeme yapacağız. Yatırımlarımız düzenli yapılıyor, ne piyasaya ne de başka hiçbir kuruma borcumuz bulunmuyor. 
Osman Işısal (Değirmenlik): Tek borcumuz KIB-TEK’e
Devlet katkısının yatması halinde hiçbir sıkıntı yaşamadan hem normal maaşları hem de aylık maaşları ödeyebiliriz. 173 personelimiz var. Her iki maaş için bu ay toplamda 1,5 Milyon TL’lik ödeme yapacağız. Belediyemizin SSK ve İhtiyat Sandığına hiçbir borcu yoktur. Bizim tek borcumuz Elektrik Kurumunadır. Onu da taksitlendirdik, her ay 25-30 bin TL olarak ödüyoruz.

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2016, 08:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474