banner564

Guterres cesaret verdi

Eide, Kıbrıs müzakerelerinin 11 Nisan'da yeniden başlayacağını açıkladı

Guterres cesaret verdi
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
   BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinin 11 Nisan'da yeniden başlayacağını açıkladı.
   Eide, BM Basın Sözcülüğü aracılığıyla yaptığı açıklamada, iki tarafla yapılan danışmaların ve dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri'nin Brüksel'de yaptığı görüşmenin ardından, liderlerin Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasını kararlaştırdığını açıkladı.
   Brüksel’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı görüşme sonrasında basına açıklama yaptı.
   Akıncı, Guterres’in Kıbrıs konusundaki ilgisinin sürdüğünü kaydederek, “Cenevre konferansında da Sayın Genel Sekreter’in yararlı katkılarını görmüştük. Öyle anlaşılıyor ki bu ilgi ve katkılar devam edecek” dedi.
   Akıncı, görüşmede Kıbrıs Türk tarafı olarak BM Genel Sekreterine Cenevre’den bu yana meydana gelen gelişmeleri aktardıklarını, Guterres’i Kıbrıs Türk tarafının düşünceleri ve pozisyonları konusunda aydınlattıklarını söyledi. 

“11 Nisan’da biz hazırız”
   Akıncı, “Bu görüşmede, bir kez daha Kıbrıs’ta iki kesimli, iki toplumlu siyasi eşitlik içinde yaşanacak, her iki tarafın kaygılarına yanıt veren, her iki toplumun eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabilecekleri bir çözüme bağlılığımızı ve kararlılığımızı yeniden teyit etme fırsatı bulduk” dedi.
   Rum Liderle 2 Nisan akşamı bir yemekte bir araya geldiklerini de anımsatan Akıncı, her iki taraf tarafından uygun görülen tarihe işaret ederek, “Biz 11 Nisan Salı günü müzakerelere başlamaya hazırız. Bu konudaki pozisyonumuz biliniyor. Ortak anlayış odur ki önümüzdeki günlerdeki gelişmeler bunu mümkün kılacak” dedi.

Anastasiadis, memnuniyet belirtti
Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs müzakerelerinin 11 Nisan’da yeniden başlayacak olmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.
Rum haber kaynaklarına göre, Anastasiadis konuya ilişkin kısa açıklamasında, görüşmenin yaratıcı olmasını diledi.

Çavuşoğlu'ndan Kıbrıs için diplomasi
   Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile ayrı ayrı telefonda görüştü.
   Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmelerde Kıbrıs konusundaki son durum ele alındı.
   Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'nin ev sahipliğinde geçtiğimiz Pazar akşamı ara bölgede düzenlenen yemekte bir araya gelerek müzakere sürecini değerlendirmişti.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2017, 11:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473