banner564

Güven önemli

Siber, “Bulunacak çözüm formülünün Kıbrıs Türk ve Rum toplumları tarafından benimsenmesi yeni gerginliklere yol açmaması açısından önemli” dedi

Güven önemli
banner598

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının, Kıbrıs Türk halkının ortak arzusu olduğunu belirterek, bulunacak çözüm formülünün Kıbrıs Türk ve Rum toplumları tarafından benimsenmesinin, yeni gerginliklere yol açmaması açısından önem taşıdığını kaydetti.

Meclis Başkanı Siber, BRTK’da katıldığı bir programda Kıbrıs sorunuyla ilgili soruları yanıtladı.
Kıbrıs’ta yakın tarihte yaşananlarla ilgili toplumsal hafızanın canlı olduğu, bu nedenle halkın kendini güvende hissetmeyeceği bir çözümü kabul etmeyeceğini ifade eden Siber, Güney’de Kıbrıslı Türklere yönelik bazı şiddet olaylarının münferit gibi görünse de toplumsal hafızayı geçmişte yaşanan travmalarla ilgili canlandırdığı ve güvensizlik yarattığına dikkat çekti. 
Kıbrıs sorununun bir kişi ya da kurumun sorunu olmadığı, toplumsal bir sorun olduğunu da belirten Siber, bu nedenle Devletin zirvesinde gerginlik yaşanmasının halkta umutsuzluk ve güvensizlik yaratacağı uyarısında bulundu. 
Programda, devam eden müzakere süreci ile ilgili görüşleri sorulan Siber, toplumun beklentisinin verdiği uzun mücadelelerden sonra kendi kimliği ile dünyadaki ve uluslararası camiadaki yerini almak olduğunu söyledi.
Güven duyacağı bir çözüme toplumun “evet” diyeceğine inandığını belirten Siber, güven duygusunun önemi üzerinde durdu. 

“Çözüm zorlaşıyor”
2004 yılından bu yana geçen 10 yılın, çözüme ulaşmayı daha da zorlaştırdığı düşüncesinde olduğunu belirten Siber, aradan geçen yıllarda insanların yaşadığı yerle ilgili aidiyetinin daha da arttığının altını çizerek, özellikle mülkiyet ve toprak ayarlaması gibi konuların bu durumda çözümlenmesinin zorlaştığını söyledi.

“Kurumsallaşmayı sağlayamadık”
Devletteki kurumsallaşma yapısının istenilen düzeyde olmadığına da vurgu yapan Siber, bir süre önce Meclis kürsüsünden yapmış olduğu konuşmaları da anımsattı ve uluslararası anlaşmaların yasalara uygun yapılmadığı için birçok sıkıntı ile karşılaşıldığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 27 Ağustos 2016, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473