banner564

Güzel hedefler  ortaya kondu

KKTC Kobi Zirvesinde söz alan konuşmacılar inovasyon ve bilişimin önemine vurgu yaparak bu alandaki projelerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı

Güzel hedefler  ortaya kondu
banner598

 Başbakanlık Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) ile TC Lefkoşa Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi ev sahipliğinde düzenlenen III. KKTC Kobi Zirvesi dün gerçekleştirildi.

"KKTC’de İnovasyon ve Bilişim” temasıyla yapılan zirvenin açılışına Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, Başbakan Ersin Tatar, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Anamuhalefet Partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile yetkililer ve davetliler katıldı.
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi M. Cihat Lokmanoğlu, TİM Yönetim Kurulu ve İnovasyon Komite Üyesi Orhan Sabuncu, Habitat Başkanı Sezai Hazır, TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu ile Türkiye'den yetkililer de açılışta yer alan isimler arasındaydı.
Lefkoşa Golden Tulip Otel’de yer alan zirvede, konuşmalardan sonra KOSGEB, HABİTAT, TİKAD ve TİM ile işbirliği protokolü imzalandı.
Zirvenin açılış konuşmasını YAGA Direktörü Ebru Kaptan Sertoğlu yaptı. 
Sertoğlu, ülkede; ambargo tanımayan, uluslararası piyasada var olabilmek için geliştirmesi gereken sektörün; "bilişim ve inovasyon" olduğunu vurguladı.
YAGA'nın 2008'den günümüze tarihçesini anlatan Sertoğlu, her zirvede çıkan raporların, bilişim ve inovasyonu işaret ettiğini dile getirdi. 
Sertoğlu, kamu ve özel sektörün bilişim sektörünü ele aldığını fakat var olan yasalarla bu sektörde başarıya ulaşılamayacağını kaydetti.
Ülke gençlerinin başka ülkelerde bilişim ve inovasyon alanında kendilerini geliştirdiklerine vurgu yapan Sertoğlu, bir an önce beyin göçünü engellemek ve ülkeyi kalkındırmak için gerekli ortamın hemen sağlanması gerektiğini kaydetti.

“KOBİ’ler desteklenmeli”
Türkiye İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Bulut konuşmasında, KKTC’yi ziyaretlerinde burada ne gibi işler yapılabileceğini araştırırken YAGA ile tanıştığını kaydetti. 
Bilişimin turizm ve eğitimden sonra geliştirilmesi gereken önemli bir sektör olduğunu ifade eden Bulut, bu konuda bugün bir iş birliği anlaşması imzalayacaklarını söyledi. 
HABİTAT Başkanı Sezai Hazır da, zirve için geldikleri KKTC’yi daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını ifade ederek, zirvenin çok olumlu ve yararlı olduğunu kaydetti. 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu ve İnovasyon Komite Üyesi Orhan Sabuncu, Türkiye ihracatının büyük bir kısmının, yüzde 59 oranıyla KOBİ’ler tarafından yapıldığına işaret ederek, KOBİ’lerin ve KOBİ’lere destek verilmesinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. 
KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, zirveden KKTC’nin önemli çıktıları olacağına  inanç belirterek, Türkiye ve KKTC için ekonomik istikrarın temel unsurunun kobiler olduğunu kaydetti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi M. Cihat Lokmanoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkçıoğlu’nun selamlarını iletti. 
Türkiye iş dünyası olarak Kıbrıslı Türklerin ekonomik olarak güçlenebilmesi ve karşılıklı ticaretin kolaylaştırılması için çalıştıklarını anlatan Lokmanoğlu, KKTC’nin geleceğinin inovasyon ve bilişimle gelişeceğine inanç belirtti. 


Taçoy: Bilişim Adası hedefi canlanacak
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy zirvedeki konuşmasında, yeni dönemde "Bilişim Adası" hedefini canlandıracaklarını ve hayata geçireceklerini söyledi. 
Taçoy, İnovasyon ve bilişimin hem bakanlık için hem de kişisel olarak kendisi için büyük önem arz ettiğini belirterek, şöyle devam etti. 
"Daha önceki bakanlık dönemlerimde adada bir ilk gerçekleştirerek KKTC’yi nasıl bilişim adası haline getirebiliriz diye çok geniş katılımlı bir organizasyon ile çalıştaylar düzenledik. Bu çalışmalar sonucunda ortaya konulan KKTC’yi bir Bilişim Adasına dönüştürme hedefini bu dönem canlandıracağız ve hayata geçireceğiz.  
Yeni Bakanlığım döneminde YAGA-KOBİGEM gibi yetkin bir ekiple açtığımız bu yolda birlikte yürüyeceğimizi bilmek beni daha da heyecanlandırıyor.
Bilişim ve inovatif girişimciliğin gelişmesinde üniversiteler ile özel sektör iş birliğinin geliştirilmesi öncelikli hedeflerimizden biridir.  Bu buluşmayı sağlayıp uyumlu bir sinerji oluşturacağız."
Ekonomi Bakanı Taçoy, Hedeflerinin net olduğunu da belirterek, hedeflerini şöyle açıkladı:
"İnovatif Bilişim Girişimcilerinin kaynaklara ve pazarlara erişimi kolaylaştırılacak. Girişimcilerinin Yetkinliklerini geliştirecek eğitim altyapısı oluşturacak. 
İnovatif Bilişim Girişimciliğinin gelişiminde özel sektör katılımı sağlanacak. 
Kamunun, bu alanda etkin bir şekilde katkı koyması sağlanacak. 
Gerekli altyapı yatırımları yapılacak. Bilişim ve inovatif girişimciliğin gelişmesinde Üniversite – Sanayi iş birliği oluşturulacak."
 
 
Atakan: Bilişim sektörü lokomotif olmalı
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, zirveyle çok güzel hedefler ortaya konulduğuna işaret ederek, özellikle ülkenin ekonomik anlamda gelişebilmesi için lokomotif sektör olarak adlandırılan turizm ve eğitim sektörlerinin yanına bilişim sektörünü ekleyebilmek için sağlıklı bir altyapı kurmak gerektiğini belirtti.

Erhürman: Ülkede ciddi potansiyel var
Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da, ülkenin herkesin bildiği sınırlılıklarla karşı karşıya olduğuna işaret ederek, uluslararası alanda bir tanınmamışlık yaşandığını, bunun da ülkeyi ekonomik anlamda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını söyledi.
Ülkenin elinde ciddi potansiyeller olduğunu, ülkede turizm ve yüksek öğretim alanında önemli atılımlar yapıldığını vurgulayan Erhürman, turizm ve yüksek öğretimin yanına bilişimin de nasıl eklenebileceğinin yıllardır konuşulduğunu anımsattı.  
“TC ve KKTC’nin her alanda birbirini daha fazla bilmeye ve daha fazla alanda iş birliği yapmaya ihtiyacı vardır” diyen Tufan Erhürman, Kıbrıs’ta bir siyasi mesele, Kıbrıs konusu olduğu algısı karşısında, KKTC’nin küçücük nüfusunda tek tek birçok başarı hikayesi bulunduğunu ve organizasyon yeteneğinin ortaya konularak, Kıbrıs Türk halkının ortak başarı hikayesi haline getirilebilmesinin önünün açılması gerektiğini, bunun için potansiyel ve inancın bulunduğunu  sözlerine ekledi.

Başçeri: Raporları hatırlattı
TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ise 3. zirveye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, KKTC’deki çalışmaların, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın “KKTC’deki yatırım ve iş yapma ortamındaki sorunları analitik yöntemle nasıl araştırırız” çalışmasıyla ortaya çıktığına değinerek, konu hakkındaki rapordan hatırlatmalarda bulundu.
Başçeri raporda, “KKTC’de geleneksel faaliyetlerin teşvik eden mevcut sistemin firmaların performanslarına dayalı yenilikçi faaliyetlerin ekonomi içindeki ağırlığını arttıran bir sistemle değiştirilmesi şarttır” gözlemi yanında, “KKTC’deki yatırım ve iş yapma ortamının 21. yüzyıl şartlarına getirilmesi durumunda girişimciliğin ve yenilikçiliğin teşvik edilmesi yeni büyüme lokomotifleri ortaya çıkarabilecektir” tespiti bulunduğuna işaret etti.    
Bu tespitlerden esinlenerek, 2010’lu yılların başından itibaren TC’nin politikasının KKTC’ye aktarılan kaynağın azaltılmadan, niteliğinin bütçe açığına katkıdan, altyapı ve reel sektör harcamalarına kaydırılması olduğuna işaret eden Başçeri, 2011’den bu yana her yıl KKTC bakanlıklarının gözetiminde tarım, turizm, sanayi sektörlerinde kısmi hibe destek programlarının yürütüldüğünü ve yürütülmeye devam ettiğini aktardı.

Tatar’dan Erhürman’a teşekkür
Başbakan Ersin Tatar, "Hepimiz, ülkemiz devletimiz için çalışıyoruz, halkımızın refahını yükselteceğiz. Buradaki gönül birliğini birlikteliği görünce buna daha da çok inanıyorum" dedi. 
Tatar, bilişim ve inovasyon ile birlikte turizm eğitim tarım her alanda kendilerini geliştireceklerini, Su projesi gibi Kablo ile elektrik projesini de hayata geçireceklerini ve bilişim adası hedefini yakalamak için enerji maliyetlerini düşüreceklerini söyledi. 
Tatar, verimli bir toplantı olduğunu, burada YAGA Başkanı Sertoğlu ile Tufan Erhürman'a teşekkür ettiğini ifade ederek, " Ben bu programı hazır buldum, Erhürman'a teşekkür ederim. Ama biz hep birlikteyiz" dedi. 
Tatar, "Ülkede siyasi istikrar olmayabilir  ama hepimiz ülkemiz devletimiz için çalışıyoruz halkın refahını geliştireceğiz bu gönül birliğini birlikteliği görünce daha da çok inanıyorum" diye konuştu. 


Uluçay: Yeni ufuklara yol açabilir
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, bilişim ve inovasyon zirvesi ile geleceğe çok daha cesaretli bakabildiklerini ifade ederek, bilişim ve inovasyonun ülkeyi çok daha güvenlikli limanlara taşıyacağını belirtti. 
Uluçay, ülkenin inovasyon ve bilişim alanında yeni ufuklara yol açabilmesi için eğitim alanında süratle adım atılması gerektiğini söyledi. 
İlk okuldan başlayarak eğitim alanına önem verilmesi, mevzuat altyapısının geliştirilmesi gerektiğini, burada da siyasete iş düştüğünü ifade eden Uluçay, ülkede siyasi istikrar yakalanmasının önem taşıdığını, kamu teşkilatlarında gerekli birimlerin oluşturulması gerektiğini kaydetti. 

İşbirliği protokolü imzalandı
Konuşmaların ardından KOSGEB, HABİTAT, TİKAD ve TİM aradında işbirliği protokolü imzalandı. 
Protokolün imzalanmasının ardından zirveye katkı koyanlara plaket verildi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474