banner564

Halef selef atışması

Şahali, hükümetin tarım vizyonunu sordu, Oğuz, 15 ayda yapılamayanların 15 günde yapılmasının beklenilemeyeceğini belirtti

Halef selef atışması
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, saat 10.30’da Teberrüken Uluçay başkanlığında açılan Genel Kurul toplantısında ilk olarak, onaya ve bilgiye sunuş işlemleri yapıldı. 

Bu bölümde bazı komitelerdeki üye değişikliğine ilişkin tezkereler milletvekillerinin bilgisine getirildi.
Genel Kurul toplantısında daha sonra güncel konuşmalara geçildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda ilk konuşmayı CTP Milletvekili Erkut Şahali “Tarımda Yarım Kalmış İşler” konusunda yaptı.
Şahali, konuşmasına “hükümetin, ilk mesai gününde, geçmişteki yurttaşlık tartışmalarının gündeminde olan Necati Şaşmaz’la görüşme yapmasını” eleştirerek başladı.
Şahali, hükümetin ve Tarım bakanının göreve geldiği günden bugüne ele alınmış olması gereken işleri sıralamak istediğini belirterek, belirlenen arpa fiyatlarını değerlendirerek süt fiyatının güncellenmesi gerektiğine işaret etti.
Kendisinin bakanlığı döneminde üzerinde çalıştıkları ancak hayata geçiremedikleri uygulamaları sıralayarak bu konularda ne adım atılacağını ve hükümetin tarım alanındaki vizyonunu soran Şahali, yarım kalan proje çalışmaları hakkında da bilgi vererek, özellikle su konusunda 3 bölgede altyapı çalışmalarında somut noktaya gelindiğini ve bu konuda hükümetin adımlarını merak ettiğini “yoksa Türkiye’den mi bekleneceğini” sordu.

Oğuz: TÜK’ün kapatılması gündemimizde yok
Tarım Bakanı Dursun Oğuz, “Şahali, o kadar çok yapılacak proje bıraktı ki ne yaptığını sormak lazım” diyerek, kendisinin 15 ayda yapamadıklarını 15 günde yapmasının beklenilemeyeceğini belirtti.
TÜK’ün kapatılması gibi bir durumun gündemlerinde olmadığını dile getiren Oğuz, Arpa fiyatlarını nasıl belirlediklerini anlatarak, belirlenen fiyattan herkesin memnun olmasının zor olduğunu ama kendilerinin ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını kaydetti.
Yemlik arpa fiyatlarında oynama olmayacağını vurgulayan Oğuz, süt konusunda çalışmaların başladığını, bu hafta içerisinde netice almayı umduklarını ifade etti.

Şahiner: TL yakından takip edilmeli
Daha sonra CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner “Sürdürülebilir Mali Yapı” konusunda güncel konuşma yaptı. 
KKTC’nin Türk Lirası kullandığını ve bu para birimi üzerinde herhangi bir müdahale şansı olmadığını anlatan Şahiner, “Bizim maliye ve ekonomi konusundaki bakanlıklara TL’nin yakından takip edileceği birimler kurmamız ya da bu konuda dışardan hizmet almamız gerekir” dedi.
Salahi Şahiner, Ticaret Odası tarafından yapılan bir araştırmaya değinerek Türkiye ile yapılacak mali protokollerin önemine de işaret etti. 

Hamzaoğulları İskele ve Karpaz’ı anlattı
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları “İskele-Karpaz’da yapılması gereken hizmetler” başlıklı konuşma yaptı.
İskele-Karpaz’ı; İskele Merkez, Orta Karpaz, Ziyamet’ten yukarı olacak şekilde 3’e ayırmak gerektiğini dile getiren Hamzaoğulları artık Bafra’daki otellerden İskele’ye kadar olan yolun yürünmez hale geldiğini söyledi. Bu konuyla ilgili halka bilgi verilmesini isteyen Hamzaoğulları, köyleri birleştirecek yollar konusunda da gereğinin yapılması gerektiğini ifade etti. 
Engelli rehabilitasyon merkezi konusunda gerekenin yapılmasını isteye Hamzaoğulları, Meclis tatili süresince hükümetin 100 günden fazla vakti olduğunu, Ekim’den itibaren Meclis kürsüsünden bu konuların takipçisi olacağını söyledi. 


Toros: Ön protokol var mı?
CTP Girne Milletvekili Fikri Toros, “Ekonomik ve Mali Protokol” ile ilgili güncel konuşma yaptı. 
Türkiye ile imzalanacak protokol konusunda hükümet yetkililerinden açıklama isteyen Toros, protokolün 3 yıllık bir protokol olduğunu, 2020-2023 yıllarını kapsayacağını, dolayısıyla bugünden 2020’ye kadar 6 ayı kapsayacak bir “ön protokol”ün gündemde olduğunu basından okuduklarını da kaydetti.
Toros böyle bir ön protokol olup olmadığını sorarak konuyla ilgili bilgi istedi. 


Amcaoğlu: Taslak çalışma yapıldı
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da kürsüye çıkarak ekonomik protokollerin amacının kendi ayakları üzerinde duran bir sistem yaratmak olduğunu belirtti. 
Teşvik sisteminin değişmesiyle turizm sektöründe önemli gelişmeler elde edildiğine işaret eden Amcaoğlu, kaynak akışı konusunda halka yanlış bilgi verildiğini dile getirdi. 
Amcaoğlu, ekonomik protokol konusunda UBP’nin hükümete gelmeden taslak çalışmasını yaptığını da açıkladı.

Özersay: 6 aylık geçici protokol
Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Kudret Özersay, halkı bilgilendirmek için kamuoyuna açıklamalar yaptıklarını dile getirdi. 
Görüşme ertesinde yaptığı açıklamada protokol konusunda formül arayışında olduklarını söylediklerini anımsatan Özersay, birkaç farklı çıkış yolu olabileceğinden bahsettiğini kaydetti.
Bunlardan birinin geçen yıl sona eren 3 yıllık protokolün uzatılması, diğerinin önümüzdeki 6 ayı kapsayacak geçici bir protokol yapmak olduğunu dile getiren Özersay, bunlardan hangisinin yapılacağının kararlaştırılmadığını bu nedenle henüz iki tarafın üstleneceği taahhütlerin netleşmediğini söyledi.
Özersay, ayrıca önceki hükümetin mali politikaları bağlamında Türkiye Cumhuriyeti’nde güven vermediğini düşündüğü de kaydetti.  
Meclis’te güncel konuşmaların ardından yazılı ve sözlü sorular ele alındı ve oturum sona erdi. 
Meclis Genel Kurulu sonraki oturumunu 17 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’da yapacak.  
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473