banner564

“Gereken yapılıyor”

Rumların gerginlik politikasına dikkat çeken Akıncı, “KKTC ve Türkiye’ye aynı şekilde davranmaktan başka seçenek bırakılmadı” dedi

“Gereken yapılıyor”
banner598

 101 Evler bölgesinde (St Hilarion) kara safhası icra edilen Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2019 Arama Kurtarma Tatbikatı’nı izleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tatbikatın ardından, gazetecilere açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bir barış havzası haline getirilebilecek Doğu Akdeniz’deki zenginliklerin adil biçimde paylaşılması gerektiğini, burada yaşanan gerginliği arzu etmediklerini belirterek, KKTC ve Türkiye’ye aynı şekilde davranmaktan başka seçenek bırakılmadığını ve şu anda bunun gereklerinin yapıldığını söyledi.
Gerginlik, çatışma siyaseti istemediklerini, barış uzlaşma istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ama haklarımızı da elbette koruma kararlılığı içerisinde bunları söylüyorum. Eğer bu konuda en ufak bir ipucu görürsek, yardımlaşma, ortaklaşma ve birlikte iş üretme konusunda, paylaşma konusunda bir anlayış görürsek bu eli tutmaya hazırız. Ama ne yazık ki bunun tam tersi gelişmeler oluyor” dedi.
KKTC ve Türkiye’yi Doğu Akdeniz enerji denkleminin dışında tutma gayretleri olduğunu ama bu çabaların coğrafyaya da tarihe de aykırı çabalar olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu bölgenin coğrafyasında ve tarihinde hem Kıbrıs Türkü hem Türkiye vardır ve var olmaya devam edecektir. Bunu da bu şekilde belirtmekte fayda görüyorum” diye konuştu.

ABD’nin yayınladığı harita
Cumhurbaşkanı Akıncı, bir gazetecinin ABD’nin Doğu Akdeniz’le ilgili yayımladığı haritaya ilişkin sorusu üzerine, “O harita Türkiye’yi dışlamayan bir harita. Ama önemli olan kağıt üstünde olanlar değil, önemli olan gerçekte, fiiliyatta olanlardır. Şu anda o harita 2015 tarihini taşıyor ama 2019’dayız ve o haritanın gerekleri değil başka şeyler yapılıyor, arazide ve denizde. Dolayısıyla, bizi ilgilendiren kağıt üstünde olanlar değil, gerçekte olanlardır” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474