banner564

Halk isyanda

Sonbahar ürünü patatesin fiyatı 24 liraya kadar yükseldiği halde pazarda ve marketlerde bulunamıyor

Halk isyanda
banner598

 Raif DOĞRU

   Plansız üretim ve teşviklerin yetersizliği yüzünden patates üretiminin azalması nedeniyle fiyatlar tavan yaptı. Bazı marketlerde kilosu 24 liraya kadar yükselmesine karşın, vatandaşlar çoğu yerde patates bulamaz duruma geldi.
   Güneye geçme şansı olanların ise son günlerde sırf patates almak için Rum marketlerine akın ettiği belirtiliyor.
   Diyalog’un dün yapmış olduğu bir araştırmaya göre, Rumların ünlü Alfa marketinde patatesin kilosu yaklaşık 12 TL iken, Metehan sınır kapısına yakın Mesios markette kilosu 8.5 TL’den satılıyordu. Merket çalışanı, patates satışlarının 3-4 kat arttığını belirtirken “alıcıların çoğunluğu Kıbrıslı Türklerdir” dedi.
   Geçtiğimiz Cumartesi günü Mersin pazarında ise patatesin kilosu 2 lira 20 kuruştu. 

Daha da pahalı olacak

   Diyalog’a konuşan Elye-Doğancı Patates Üreticileri Birliği eski Başkanı
Mehmet Bicen, yaşanan sıkıntının üretimin azalmasından kaynaklandığını söyledi.
   “Patates üretimi 1990’lı yıllarda 30 bin tona kadar çıkmıştı ve o dönemde sorunsuz ihracat yapıyorduk” diyen Bicen, daha sonraki yıllarda ABAD kararları nedeniyle Avrupa’ya ihracat kapılarının kapandığını belirtti. Bicen bu kez Mersin kapısına ve güneye yöneldiklerini, ancak her iki kapıda sorun yaşadıklarını ifade etti.
   Mersin kapısında yaşanan sorunun patates üzerindeki fare, böcek ısırmaları olduğunu belirten Bicen, güneye yönelik satışların ise aşırı ırkçı Rum gruplarınca engellendiğini anımsattı.
   Yaşanan bu sıkıntılar yetmezmiş gibi, üreticilerin yeterli teşvik görmemesinden yakınan Bicen “İşte tüm bu sorunlar birleşince üretimde ciddi düşüşler yaşandı ve 30 bin tondan 8 bin tona geriledik” dedi.
   Sonbahar ürünü patates hasadının başladığını ancak sezon boyunca 4 bin ton dolayında bir ürün alınacağını belirten Bicen, KKTC’nin bu dönemde 6 bin ton patatese ihtiyaç duyduğunu, dolayısıyla sıkıntının devam edeceğini, fiyatlarda fazla gerileme olmayacağını söyledi.
   Bicen “Bir önceki sezonda üreticinin elindeki patatesi 50 kuruşa, bir liraya, ya da 1.5 liraya alıyorlardı. Şimdi kilosuna 10-15 teklif ediyorlar” dedi.
   Toprak Ürünleri Kurumu’nun devreye girmesi halinde üreticilerle yapılacak toplantılardan sonra fiyatların kontrol altına alınabileceğini ifade eden Bicen “Aksi halde bu patatesin fiyatı 30 liraya kadar çıkacak” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2018, 11:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473