banner564

Halkın iradesi engellenemez

Türkiye’deki askeri darbe girişimine KKTC’den tepki yağdı

Halkın iradesi engellenemez
banner598
Türkiye’de önceki gün başlayan ve dün sabah saatlerinde önlenen askeri darbe girişimine tüm dünyadan olduğu gibi KKTC’den de tepki yağdı. Demokrasi dışı yöntemlerle iktidarın ele geçirilmesine yönelik herhangi bir girişimin kabul edilemeyeceğine vurgu yapılan açıklamalarda Türkiye Cumhuriyeti yetkilileri ve halkına geçmiş olsun dileğinde bulunuldu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’de önceki gün gece yaşananlarla; özgürlük, demokrasi ve insan haklarının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha çok çarpıcı biçimde ortaya çıktığını ifade ederek, "askeri darbe girişiminin başarıya ulaşmaması, demokrasiye bağlı Kıbrıs Türk halkında büyük bir memnuniyet yaratmıştır” dedi.
Akıncı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:
“Buna karşın darbe teşebbüsü sırasında çok sayıda can kaybının olması hepimizi derinden üzmüştür. Demokrasi dışı, kabul edilmesi olanaksız bu eylemin yol açtığı yaraların kısa sürede sarılması en büyük temennimdir.
Halkın iradesiyle şekillenmiş kurumların silah zoruyla ele geçirilmek istenmesi, bu çağda yeri olmayan eski ve köhnemiş bir zihniyetin yansımasıdır. 
Bu türden bir kalkışmanın herhangi bir şekilde başarıya ulaşma şansının olmadığı da açıkça görülmüştür. Halkı, siyasi partileri ve medyası ile darbe girişimi karşısında sergilediği örnek dayanışma ve kararlılık, Türkiye’nin karanlık darbeler çağını artık geride bırakmakta olduğunun en güzel işaretidir.” 

Siber ile Kahraman telefonda görüştü
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye'de yaşanan darbe girişimini şiddetle kınadı.
Verilen bilgiye göre, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber Türkiye'de yaşanan darbe girişimi ile ilgili, mevkiidaşı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman’la telefonda görüştü.
Siber konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Demokratik, çağdaş hukuk devletlerinde ülke yönetiminin ve sorunlarının çözüm yeri, ülkenin demokratik kurumları olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır. Halkın iradesine saygı duymayan demokrasi dışı oluşumlar, demokratik yaşama, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne büyük zarar verir” dedi. 

Özgürgün: Hüsrana uğradılar
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Hükümet olarak, Türkiye'de dün akşam yaşanan demokrasiye darbe girişimini şiddetle kınadıkları belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti'nin gelişmesini, büyümesini ve ileriye yürüyüşünü engellemeye yönelik her eylemin sonucunun Yüce Türk Ulusunun cesareti karşısında hüsran olduğuna inanç belirtiriz” dedi.


Denktaş: Demokrasi kesintiye uğramamalı
Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Kıbrıs Türk halkının huzur ve refahı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kalkınma çabalarının sürdürülmesinin, ancak ve ancak güçlü ve istikrarlı bir Türkiye Cumhuriyeti ile mümkün olabileceğinin bilincinde olduklarına işaret ederek “Anavatan Türkiye’de demokrasinin kesintiye uğramadan devam etmesinin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
DP genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Denktaş, Türkiye’deki darbe girişimiyle ilgili yazılı açıklamasında, yaşanan olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. 

Darbe girişimine tepki yağdı
Öte yandan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Soysal Demokrat Parti (SDP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu ve Komünist Emek Hareketi, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Maraş Birlik ve Dayanışma Derneği, Dayanışma, Girne Amerikan Üniversitesi, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Girne Üniversitesi, Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, Din Görevlileri Birliği Başkanı Fahrettin Öğdü, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan birer açıklama yaparak darbe girişimi kınadı.

Lefkoşa Büyükelçiliği teşekkür etti
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye’de darbe girişiminin yaşandığı önceki gün akşamdan itibaren, darbe teşebbüsüne karşı destek ve dayanışma mesajlarını esirgemeyen KKTC Devlet ve Hükümet yetkililerine teşekkür etti.
KKTC’de yaşayan yurttaşların bu darbe teşebbüsü karşısında gereken duyarlılığı göstererek, gece boyunca Büyükelçilik önünde toplanıp, devlet ve hükümetlerine destek ve bağlılıklarını en güçlü şekilde ortaya koymalarının da  takdir ve şükranla karşılandığı belirtildi.
Açıklamada, dün itibariyle Türkiye'de yaşamın normale döndüğü vurgulandı ve darbe teşebbüsünde şehit düşenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dilendi.

Güncelleme Tarihi: 17 Temmuz 2016, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473