banner564

‘Hastaneye gönderin’

Askeri birliğin fotoğraflarını çektiği esnada suçüstü yakalanan ve 11 günden beri tutuklu bulunan Besimoğlu mahkemeden serbestlik istedi:

‘Hastaneye gönderin’
banner598

 Suna ERDEN

Gazimağusa Limanı’nın içinde bulunan askeri birliğin fotoğraflarını çektiği esnada suçüstü yakalanan 70 yaşındaki Mehmet Besimoğlu’nun 5 yıldır bu işi yaptığı ortaya çıktı. Soruşturma amaçlı 11 gündür tutuklu olan zanlının ifade vererek casusluğa nasıl başladığını anlattığı belirtildi.
   Zanlının Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı ve pasaportunu yenilemek için üsler bölgesinde Rum şahsın kendisine yardımcı olduğunu belirterek “Tanışmamız böyle oldu” dediği aktarıldı. Rum şahsın, zanlıdan eski yıkık kiliseler ve Mağusa Limanı’ndaki askeri birliğin fotoğraflarını çekmesini teklif ettiği, zanlının da kabul ettiği belirtildi.Zanlının iki-üç ayda bir fotoğrafları hafıza kartı içinde Rum şahsa teslim edip, boş hafıza kartını aldığının belirlendiği, zanlının 2013 yılından beri askeri birliğin fotoğraflarını çektiğinin tespit edildiği açıklandı.Soruşturma çok yönlü devam ederken, zanlı dün ek süre talebi ile Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. 

Soruşturma sürüyor
   Duruşmada zanlı hakkındaki iddiaları aktaran polis, Mehmet Besimoğlu’nun, 28 Ağustos 2018 tarihinde saat 11.00 sıralarında Mağusa Surlariçi’nde Canbulat Müzesi’nin surlarına çıkıp, dijital fotoğraf makinesiyle Mağusa Limanı’nın içinde bulunan askeri birliğin fotoğraflarını çektiği esnada yakalandığını söyledi. Polis, zanlının tasarrufundaki dijital fotoğraf makinesinin içinde, askeri araçlar ve personelin fotoğraflarını çektiğinin belirlendiğini açıkladı. 
   Zanlının askeri birliğin fotoğraflarını bir Rum’a vermek için çektiğini itiraf edip, gönüllü ifade verdiğini kaydeden polis, zanlının Rum hattının olduğunun belirlendiğini ve Rum şahısla yaptığı telefon görüşmelerinin belirlendiğini söyledi.
   Zanlının evinin arandığını ve birçok cep telefonu, dijital fotoğraf makineleri ile laptopun bulunarak emare alındığını belirten polis, bunlar ile ilgili inceleme yapıldığını anlattı.

Yeni tespitler var
   Zanlının 11 gündür tutuklu olduğunu, soruşturmanın devam ettiğini ifade eden polis, 
bu süre içerisinde yapılan soruşturmada zanlının 16 farklı tarihte, surların üzerinden toplam 201 fotoğraf çektiğinin belirlendiğini söyledi. Polis, zanlının tutukluluk süresince telefon dökümlerinin incelenmeye devam edildiğini, zanlının Rum tarafında bir bankadan 400 Euro çektiğini tespit ettiklerini açıkladı. Polis, çektiği para ile ilgili maaşı olduğunu öne sürdüğünü açıkladı.
   Polis, zanlının evinde yapılan aramada CD içinde 2013 yılına ait 22 adet Mağusa Limanı’nın içindeki askeri birliğin fotoğraflarının, 11 Ekim 2013’te 11, 12 Ekim 2013 tarihinde ise 11 adet daha fotoğraf çektiğinin belirlendiğini söyledi.
   Polis, zanlının ikinci bir gönüllü ifade verdiğini belirterek, 2012 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı ve pasaportunu yenilemek için üsler bölgesinde Rum şahsın kendisine yardımcı olduğunu itiraf ettiğini aktardı. 

Yıllardır casus
Polis,  Rum şahsın, zanlıdan eski yıkık kiliseler ve Mağusa Limanı’ndaki askeri birliğin fotoğraflarını çekmesini teklif ettiğini, zanlının da kabul ettiğini açıkladı.
Polis, zanlının iki-üç ayda bir fotoğrafları hafıza kartı içinde Rum şahsa teslim edip, boş hafıza kartını aldığının belirlendiğini söyledi. Zanlının evinde bulunan ve Rum şahsın ismi ile telefon numarasının da olduğu siyah not defterinde yazılı bulunan toplam 15 kişinin araştırıldığına vurgu yapan polis,  zanlının 2013 yılından beri askeri birliğin fotoğraflarını çektiğinin tespit edildiğini söyledi. Polis, soruşturma amaçlı zanlının 7 gün daha tutuklu kalmasını talep etti.
 Mahkeme polisin talebini kabul ederek 7 gün daha tutukluluk emri verirken, söz alan zanlı Mehmet Besimoğlu, “11 gündür tutukluyum. Tutukluluğa daha fazla dayanamayacağım. Rahatsızım ve hastaneye yatmak istiyorum” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474