banner564

Hayalleri Enosis

“Güney Kıbrıs eğer Yunanistan ile birleşmek istiyorsa masaya niye oturup federasyon görüşüyor” diye soran Özgürgün, cevabı da kendi verdi:

Hayalleri Enosis
banner598
Uğur İRTEM
Başbakan Hüseyin Özgürgün, dün, Vedat Çelik başkanlığındaki Ulusal Konsey heyetini kabul etti.
Kabulde, konsey üyeleri; Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Ulusal Halk Hareketi (UHH) Başkanı Taner Etkin ve eski Yüksek Mahkeme Başkanı Taner Erginel de hazır bulundu.
Başbakan Özgürgün kabuldeki konuşmasında, Ulusal Konsey’i kabul etmekten memnunluk duyduğunu belirterek, konseyin, Kıbrıs sorununun her merhalesinde bulunmuş, yaşamış, mücadele ve hizmet etmiş kişilerden oluştuğunu kaydetti.
Daha önce verilen mücadeleyi bugünün temsilcileri ve bundan sonra gelecek kuşakların sürdüreceğini belirten Özgürgün, Kıbrıs’ta ENOSİS’in gerçekleşmesinin asla mümkün olmayacağını ifade etti. Rum tarafının ENOSİS hayalinden vazgeçmeyeceğini bilerek güçlü ve her zaman buna hazırlıklı durmanın görevleri olduğunu belirten Başbakan Hüseyin Özgürgün, görevlerini bu bilinç içinde yaptıklarını vurguladı.

“Bize göre bir oyalama meselesine döndü”
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs’ta bir anlaşma isteniyorsa Türk tarafının yanıtının evet olduğunu yıllardır söylediğini ama Rum lider Anastasiadis’in tavırlarının, masayı terk etmesinin, kapıyı vurup çıkmasının yine oyalama taktiğini, müzakerelerde başa dönme, yeniden başlama veya hiç başlamama niyetlerini gösterdiğini belirterek “Bize göre bu artık bir oyalama meselesine döndü” dedi.

Çelik: Tuz biber ekti
Ulusal Konsey Başkanı Vedat Çelik kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununda gelinen aşama konusunda uzunca bir süreden beri Başbakan Hüseyin Özgürgün ile görüşme ihtiyacı duyduklarını belirterek, müzakere sürecinin çıkmaza girdiğini, Rum meclisinde alınan son kararın da buna tuz biber ektiğini kaydetti.
Çelik, konseyin duyduğu endişeleri anlatırken, Güney Kıbrıs Meclisi’nin Enosis plebisitiyle ilgili kararının haklılıklarını teyit ettiğini belirtti ve Rumların Enosis emelinin, daha Kırbıs Cumhuriyeti’nin ilanını imzası kurumadan, Makarios’un verdiği “Türk ırkının bir azınlığı olan Kıbrıs Türk toplumu adadan tamamen dışlanmadıkça EOKA Kahramanları’nın mücadelesi sona ermeyecektir” şeklindeki beyanatıyla başladığını söyledi.

“Ada barış için bölündü”
Ulusal Konsey Başkanı Vedat Çelik, “adanın barış için bölündüğünü” söyleyerek, iki bölgeliliğin de bu barış ve güvenlik için kabul edildiğini kaydetti. Doruk anlaşmalarının en gerçekçi parametreler olduğunu ifade eden Çelik, kabul etmediklerini belirttiği dört özgürlükler ve Rum göçmenlerin dönmesi gibi konuların, güvenliği ve ekonomik bütünlüğü bozacağı görüşünü ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2017, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473