banner564

Hayır güçleniyor

SeeD’in araştırmasına göre, Kıbrıslı Türkler için olası bir referandumda evet oyu kullanma oranı düşerken; Rumlar da oran değişiyor

Hayır güçleniyor
banner598
Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD)’in “Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar ortak geleceklerini nasıl şekillendirebilirler” konulu araştırma sonuçlarına göre, iki toplum arasındaki kültürel mesafe 2013 ve 2014 yılları arasında arttı. Kıbrıslı Türkler için olası bir referandumda “evet” oyu kullanma oranı düşerken; Rumlar için bu oran değişmedi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Güven ve İşbirliği için Hareket Programı ve Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD)ortak projesi olan ve USAID Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) tarafında finanse edilen Score Endeksi (Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma) sonuçları ve yapılan siyasi öneriler kamuoyuyla paylaşıldı.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıda, “Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma” (SCORE) endeksinden elde edilen sonuçlar, SeeD Araştırma Direktörü Prof. Dr. Ahmet Sözen tarafından aktarıldı.
Score Endeksi, 500 Kıbrıslı Türk ile 500 Kıbrıslı Rum ile 2013 ve 2014 yıllarında yüz yüze mülakat yapılarak gerçekleştirildi.
Endeks neticesine göre, Kıbrıslı Türkler için, diğer toplumla temas (etkileşim) kalitesi 2013 yılında olumluyken 2014 yılında olumsuz olarak değişim gösterirken, uzlaşma eğilimi ve olası bir referandumda ‘evet’ oyu kullanma olasılığı ise aynı yıl düşüş gösterdi.
Çalışma sonucunda toplumsal yakınlaşmanın her iki toplumda da düşük olduğu (Kıbrıslı Türkler 4.4, Rumlar 3.9) belirlendi. 
Kıbrıslı Rumların uzlaşma eğilimini ( 6.2) en fazla etkileyen unsurun ise, Kıbrıslı Türkleri kendi ekonomik kalkınmaları ve iş istihdamları konusunda tehdit olarak algılamaları olduğu kaydedildi.
Kıbrıslı Türklerin (6.1) kendilerini diğer toplumdan uzak tutma isteğinin ise, uzlaşma eğilimlerini olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı 
Endeksin diğer bir sonucu da, “Kıbrıslı Rumların statükonun sona ermesini Kıbrıslı Türklere göre daha fazla istediği” oldu.
Kıbrıslı Türklerin ise federal bir çözümü Kıbrıslı Rumlara göre daha fazla desteklediği ortaya çıktı.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2015, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473