banner564

‘Hedef ileri gitmelk’

Kültür Dairesi Müdürü Hamzaoğulları, her türlü imkânsızlığa rağmen sanatta ivme yakalanabileceğini söyledi

‘Hedef ileri gitmelk’
banner598

 Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU

Tiyatrocu bir babanın kızı, sanatla iç içe büyümüş, şiir tutkunu bir isim, Şehbal Hamzaoğulları geçtiğimiz aylarda Kültür Dairesi Müdürlüğüne atandı.
Hamzaoğulları, her türlü maddi imkânsızlığa, tanınmamışlık engeline rağmen mücadele edilirse ivme yakalanabileceğini ifade etti. Kıbrıslı Türk sanatçıların önünü açabilmek adına yurt dışı temaslarında bulunduğunu belirten Hamzaoğulları, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile TC Kültür Turizm Bakanlığı arasında bir protokol imzalanacağını söyledi. Hamzaoğulları, mevcut koşullarda Kıbrıslı Türk sanatçıların çalışmalarına maddi destek verilmesini sağlayacak mekanizmalarda belirli kısıtlamalar olduğunu ifade ederek, bu konuda iyileştirme yapacaklarını açıkladı. TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan Hamzaoğulları’yla Kültür Dairesi’ne ilişkin vizyonunu, hedeflerini ve kısacık sürede imza attığı işleri anlattı.
Hamzaoğulları, Kültür Dairesi ile ilgili vizyonunun ne olduğuna yönelik soruya, “Bir şeyleri değiştirebileceğim inancıyla teklifi kabul ettim. Kültür Dairesi’nin yasalarda yer alan amaç ve görev sorumluluklarını kendime ilke edindim. Esas amacım Kıbrıs Türk kültür ve sanatını ileriye götürmek” şeklinde cevap verdi. 
Her türlü maddi imkânsızlığa, tanınmamışlık engeline rağmen mücadele edilirse ivme yakalanabileceğini ifade eden Hamzaoğulları, şunları söyledi: 
“Her türlü maddi imkânsızlığa, tanınmamışlık engeline rağmen mücadele edersek ivme yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Yapacak çok şey var çok büyük altyapı eksiklerimiz var. Bu nedenle de maddi kaynak arayışı hiç bitmeyecek. 
Tabi ki bu kaynak arayışları içindeyken dövizin durumunun da böyle olması çok beklediğimiz bir durum değildi gene de elden gelenler yapılacak.”

İlk iş eksiklikleri gidermek oldu
Hamzaoğulları, göreve gelir gelmez ilk faaliyetinin Atatürk Kültür Merkezi’ndeki altyapı eksiklerini gidermek olduğunu ifade etti. Hamzaoğulları, şöyle devam etti:
“Askı sistemlerini yeniledik. Atatürk Kültür Merkezi’nin bütün ses ve ışık sistemlerini değiştirdik. Kütüphaneyle ilgili girişimlerimiz de var. Ve Devlet Tiyatroları’nın 20 yıldır süren sahne sorununa bir nebze de olsa çare olmak için adım attık. 20 yıllık bir ayıbımız devlet tiyatrolarımız yandı ve onun yerine bir binamız yok devlet tiyatrosu müdürü olan arkadaşıma taahhüt ettiğim gibi cuma cumartesileri tüm gün AKM’yi onların performanslarını sergileyebilecekleri, tiyatro oyunlarının oynanabileceği bir duruma getirdik. Sahneyi onların istekleri doğrultusunda düzenledik. İsmet Vehit Güney Sergi Salonu’nu yeniledik. Askı ve ışık sistemleri değiştirildi.
Daire’ye bağlı kütüphaneler gezilerek hem personel hem altyapı eksiklikleri belirlendi.”

Protokol yakında
Hamzaoğulları, Kıbrıslı Türk sanatçılarının önünü açabilmek adına yurt dışı temaslarında da bulunduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Göreve geldikten iki ay sonra birçok yurt dışı ziyareti yaptık. İlkini Türkiye Cumhuriyeti Turizm ve Kültür Bakanı’na yaptık.  Bakan bizimle şahsen çok ilgilendi. Kıbrıslı Türk sanatçılarımızın önünü açabilecek bazı isteklerde bulundum o da çok sıcak baktı ve şu anda karşılıklı bir protokol imzalama aşamasındayız. Önümüzdeki günlerde TC Kültür Turizm Bakanı adamıza gelerek Milli Eğitim ve Kültür bakanımızla karşılıklı bir protokol imzalayacak.
Bu protokol hem kütüphanecilik anlamında, hem kültür sanat etkinliklerinin önünü açmada hem de sanatçılarımızın en azından Türkiye’deki tüm etkinliklere davet edilmeleri, buralarda atölyelere katılmaları, yeni insanlarla tanışmaları, network yapmalarına katkı sağlayacak.”

Sanatçıların çalışmaları için maddi destek 
Şehbal Hamzaoğulları, mevcut koşullarda Kıbrıslı Türk sanatçıların çalışmalarına maddi destek verilmesini sağlayacak mekanizmalarda belirli kısıtlamalar olduğunu ifade etti. Hamzaoğulları, şunları söyledi: 
“Daire müdürü olduğumda kendimi bütçe hazırlığı içinde ve Derneklere Yardım Tüzüğü kapsamında dairemize başvuran 75 projeyi değerlendirirken buldum.
Şunu fark ettim, aslında, derneklere Yardım Tüzüğü çerçevesinde yaptığımız yardımlarda ihmal edilen sanat dalları var.
Başvuruların çok azı sinema ya da plastik sanatlarla ilgili projeler içindi. Bize yapılan başvurular daha çok folklor alanındaydı. 
Bana çok kızıyor folklor alanında çalışan arkadaşlar ama bu sene folklora biraz kısıtlamalar getirdik.
İhmal edilen sanat dallarını daha öne çıkarmak için bundan böyle her sanat dalına belirli bir yüzde ayıracağız ve bu yüzdeleri, ilgili kurulun gerçekten nitelikli olduğuna inandığı projelere aktaracağız...”
Göreve gelir gelmez, ‘Ödül Tüzüğü’ adında bir tüzüğün sonuçlandırılması için çabaladık ve bu tüzüğü İsmal Bozkurt’un büyük çabalarıyla tamamladık. 
Şu an Mevzuat Dairesi’nde olan tüzük hayata geçince sanatçıların çalışmaları için maddi destek almalarının önü açılacak. Bunun ülkedeki sanat üretimine büyük katkı yapacağı tartışmasız...” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473