banner564

Ciddi olamaz

Anastasiadis’in ‘Gevşek federasyon’ önerisi Talat ve Eroğlu’ndan destek görmedi:

Ciddi olamaz
banner598

 Çiğdem AYDIN

   Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in son günlerde Kıbrıs sorunuyla ilgili “Gevşek Federasyon” tezini ortaya atması, KKTC’nin 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’ndan tepki gördü.
   Diyalog’a konuşan Talat “Rum lideri konuyu saptırmaya çalışıyor. Ciddiye alınmamalıdır” derken, Eroğlu, Rum liderliğinin zamana oynadığını söyledi.
   İşte görülşler:

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat 

   “Sanki yeni görüşmeye başladık ki biz nasıl bir federasyon konusunu tartışmaya açtı. Bu tamamen saptırmak amacıyla yapılmış bir şeydir. Dikkatlerden kaçırmaya çalışıyor Kıbrıs Sorununun çözümünü. Kendisi de Kıbrıs sorununun çözümü ile ilgili ciddi bir kaygı duymuyor bu sorunun çözüme ilgisi yok. Çünkü bunlar çoktan tartışıldı bitti, gevşek federasyon ne demektir? Daha çok yetkinin kanatlarda olması mı ? Zaten yetkiler belirlenmiştir ne olacak yani merkezde olan yetkilerin kuvvette olması demektir. Bütün bunlar zamanında konuşulmuş ve üzerinden belli mutabakatlar sağlanmıştır. Birleşmiş Milletlerin prensipleri var parametreleri var onlar da belirlenmiştir. Yani Anastasiadis’in söylediği tamamen bir softa şaşırtmacası bir yaklaşımdır ciddiyetten yoksundur saptırmadır bana göre hiçbir anlamı yoktur. Şimdi böyle ciddi bir tez yoktur ortada Anastasiadis’in  ilkten beri yani daha muhalefetteyken den beri söylediği bireydir bu yani ben merkezi yanı güçlü değil merkezi yanı esnek çözüm istiyorum diye bir yaklaşım sergilemiştir  Anastasiadis her zaman yani bu somut bir şey değildir ki. Ne demektir yani bunun anlamı nedir bunu her şeyden önce Anastasiadis’in ortaya koyması lazım yok böyle bir şey. Türk tarafının tutumu ciddiye almamak olmalıdır veya ne olduğunu ne murat ettiğini sormak olmalıdır. 

Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 
“Bu zaman kazanma düşüncesiyle ortaya attığı bir düşünce şeklidir. Gevşek bir federasyon eğer gerçek bir manada konfederasyon ise o başka mana ama o bu federasyon kelimesi üzerinde oynamaya çalışmaktan başka bir şey değildir. Çünkü konfederasyonda bunlar benimsenmiyor. Anastasiadis’in ifade ettiği şey konfederasyon değildir öyle gibi görünüyor fakat farklıdır. Anastasiadis doğrudan doğruya federasyon kelimesi üzerinde oynayarak bizi masaya çekmeye ve zaman kazanmaya zamana oynamaya çalışıyor. Onun için mühim olan zamanı belli sonuç odaklı bir görüşmenin başlamasıdır ve artık Kıbrıs Türk tarafı da şu gerçeği görmeyi başlaması lazımdır Rum tarafı hiçbir şey vermeden almaya çalışmıştır maalesef de Akıncı döneminde hiçbir şey vermeden bazı avantajlar sağlamıştır ve bunu da daha da derinleştirmiştir. Ve zaman içerisinde belki Türk halkını bir birine düşürerek kendi amacına ulaşır senaryosunu devam ettirmektir. Bana göre Kıbrıs Türk tarafı artık bütün siyasi partilerin siyasi politikalarını değiştirme zamanı gelmiştir yıllardan beridir iki bölgeli iki toplumlu federal bir çözüm üzerine odaklandık ve buna bağlı devam ediyoruz. 50 yıl içerisinde şu başlık altında bir yere varılamadıysa artık Türk tarafının bunu değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum.”


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473