banner564

Esnafın yüzü gülüyor

Lokmacı’dan kuzeye geçen turistler Arasta çarşısına hayat veriyor

Esnafın yüzü gülüyor
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   Akaryakıt, sebze, meyve ve sigara alımı için çok sayıda Kıbrıslı Rum Metehan sınır kapısından kuzeye geçerken, Lokmacı kapısından yaya olarak Arasta’ya gelen turistlerin sayısında ciddi artışlar yaşanıyor.
Arasta çarşısı esnafı “turist sayısının artmasıyla birlikte satışlarımız da artmaya başladı” derken, tarihi Büyük Han’daki cafe ve restoranların işletmecileri de, geçmiş yıllara oranla daha çok iş yaptıklarını söylüyor.
   Diyalog’a konuşan esnaf,  “Geçmiş yıllara nazaran şimdi çarşımız çok daha kalabalık ve bu yoğunluk bize olumlu yansıyor” diyerek, sınır kapısındaki muhaceret işlemlerinin daha da hızlandırılmasını istiyor.

Esnaf ne dedi?..

İlkin Cabacaba:
Arasta bölgesinde uzun yıllardır esnaf olarak bulunuyorum. Babam, Büyük Han yakınlarında ayakkabı imalatı yapıyordu. Daha sonra da Kumarcılar Hanı yanında ilk perakende ayakkabı satış mağazamızı açtık. İlkokulu bitirdikten sonra babamın yanında çalışmaya başladım ve bugün hala ayakkabı işi ile uğraşıyorum. İşlerin durumu idare edeceğimiz kadar iyidir. Buraya bayağı turist akımı vardır. Burayı eski durumundan kurtaracak çalışmalar yapıldı ve bölge şu an çok güzel bir hal aldı. Burayı ziyaret eden çok sayıda insan var ve işlerimize olumlu olarak yansıyor bu durum.

Kaan Yüncü:
Doğdum doğalı Arasta bölgesinde babamla birlikte başladığım mesleği bugün hala devam ettiriyorum. 50 yıldır burada esnafım. Son zamanlarda çarşıda yoğun bir kalabalık var. Bu kalabalığın işlerimize pozitif etkisi oluyor. Atıl durumda bulunan dükkânlar var ve bu dükkânlar tadil edilerek gençliğe verildi. Şimdi çok güzel mekânlar açıldı. Önceden dükkânımızı akşamüzeri dörtte kapatıyorduk şimdilerde saat 7-8’e kadar buradayız. Eskiye nazaran çok güzel bir hal aldı bu bölge.

Ömer Cabacaba:
50 yıldır Arasta bölgesinde esnafım. Bugün bir kalabalık var ancak bugünkü kalabalık bölgede yapılan bir etkinlikten dolayıdır. Burada geçmişe nazaran biraz daha fazla kalabalık var fakat turist olmadan bizim işlerimiz olmuyor. Arasta biraz öksüz kaldı ama eskiye nazaran daha fazla insan buraya geliyor. Çarşının çalışılarak daha da iyi olacağı inancındayım.

Mustafa Yüksekbaş:
Arasta bölgesinde 40 yıldır esnafım. İşlerimiz kötü değil. Dövizin yükselmesi işleri etkilese de yine de bir hareketlilik var. Çarşımız son zamanlarda yoğun bir kalabalığı ağırlıyor. Burayı ziyaret edenlerin mutlaka çarşıya bir faydası oluyor. Ben değilsem komşum, komşum değilse onun komşusu mutlaka yarar sağlıyor. Çarşının çok daha iyi olacağı inancındayım.

Salih Doktoroğlu:
İşlerimiz turistlerin olduğu zamanlarda çok iyi ancak turist olmadığında iş yapamıyoruz. Çok yoğun bir kalabalık var ve bu kalabalığın bizlere faydası oluyor. Geçmiş yıllara oranla çarşıya daha fazla turist geliyor. Daha öncelerde bu kadar kalabalık olmuyordu. Çarşının biraz daha ilgi görmesiyle buraya gelecek ziyaretçi sayısının da artacağı inancındayım. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474