banner564

Hemen çözün

Sendikalar ve İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, liderlere ortak deklarasyon sundu

Hemen çözün
banner598

  Dünya Sendikalar Federasyonu üyesi sendikalar ile İki Toplumlu Barış İnisiyatifi, dün Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos  Anastasiadis’e ortak deklarasyon sundu.

   Ledra Palace Sınır Kapısından geçerek, otobüslerle saat 17.00’de Rum Lideri Nikos Anastasiadis’in ofisine  giden temsilciler, ardından da saat 18.30’da Cumhurbaşkanı Akıncı’nın ofisine giderek, ortak deklarasyon sundu.
   Akıncı’ya yönelik deklarasyonu, Cumhurbaşkanlığı’na giden kalabalığın yanına gelen Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ teslim aldı.
   Cumhurbaşkanlığı’na gelen kalabalık, “Barış, Çözüm ve Yeniden Birleşme Şimdi!!” pankartı açtı.
   Burada, etkinliği düzenleyenler adına KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil bir konuşma yaptı.
Elcil, 20 Ekim Cumartesi günü ara bölgede 50 örgütün katılımı ve 90’ın üzerinde örgütün desteğiyle bir buluşma organize ettiklerini hatırlattı.
   Bu buluşmadaki temel amacın Kıbrıs sorununda gelinen noktayı değerlendirmek ve bundan sonraki  süreçle ilgili neler yapılabileceğiyle ilgili öneriler orta koymak olduğunu söyleyen Elcil, 2 liderin tekrardan masaya oturup görüşmesi ve Kıbrıs sorununa acilen bir çözüm bulunması hususunu gündeme getirdiklerini anlattı.

Ortak Deklarasyon
İki toplumdan sendikaların, siyasal partilerin, siyasi şahsiyetlerin ve sivil toplum örgütlerinin yer aldığı 20 Ekim’deki Barış ve Yeniden Birleşme Buluşmasından çıkan bildirgede, Kıbrıs sorununun çözümü ve ortak vatanın yeniden birleşmesi için “Kıbrıslıların” mücadelesinin; barış, güvenlik, işbirliği ve sosyal ilerleme için bölgenin ve aynı zamanda tüm dünya halklarının mücadelesini güçlendirildiği kaydedildi.
Ülkenin ilerici insanları için Kıbrıs sorununun çözümünün acil gereksinim olmaya devam ettiğine işaret edilen deklarasyonda, ülkenin bölünmüş olduğu sürece hiçbir kazanımın kalıcı ve istikrarlı olmayacağına işaret edildi. 
Deklarasyonda, “Tek egemenliği, tek uluslararası kimliği ve vatandaşlığı olan bir devlet çerçevesinde, BM belgelerinde de belirtildiği şekliyle, siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümü için iki toplum arasındaki üst düzey Doruk Antlaşmalarında ve BM kararlarında da yer alan hedefe istikrarlı bir biçimde bağlıyız”  denildi.
Deklarasyonda ayrıca, müzakereci de olan iki toplum liderinin rolünün önemine işaret edilerek şu ifadelere yer verildi:
 “Liderlerden beklentilerimiz ve taleplerimiz var, onlar mevcut koşullarda yapılması gerekeni yaparak, ortak vatanımızın geleceğini her şeyin üzerinde tutmalıdırlar. BM Genel Sekreterinin Crans Montana’da sunduğu ve altı noktayı içeren çerçevenin doğru değerlendirilmesi için sorumlu, yaratıcı yaklaşım ve iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümünün hedeflenmesinde netlik ve istikrar gerekmektedir. Onların müzakerelerde olumlu ve yapıcı tutum sergilemeleri ve aynı zamanda haklı çözüm ve yeniden birleşmeye hazırlayacak önlemleri, çözümün sağlayacağı yararları gösteren önlemleri, güvensizlik ve korku tüccarlarının ve milliyetçilerin ayaklarının altındaki halıyı çekecek önlemleri almaları gerekir.”   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473