banner564

‘Her ay 400 artıyor’

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Nüfusumuzu bilmiyoruz” dedi

‘Her ay 400 artıyor’
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelere başladığında İçişleri Bakanlığından aldığı rakama göre KKTC kimliği taşıyan sayısı 220 bin iken 3,5 yıl sonra bu rakamın yaklaşık 130 bin artarak, yaklaşık 350 bine yükseldiğini açıkladı. Akıncı, “Bir ülkede yaşıyoruz, ama ülkemizin nüfusunu bilmiyoruz” dedi.

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle dün Kıbrıs Türk Tabipleri Birliğinde tören düzenlendi.
Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Sağlık Bakanı Filiz Besim, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bazı milletvekilleri ile sağlık örgütleri ve hekimler katıldı.

Akıncı: Haklı yönleri var
Tıp Bayramı törenindeki konuşmasına, Nasreddin Hoca’nın bir fıkrasıyla başlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kendisinden önce yapılan konuşmaları dinlediğinde, meslek örgütlerinin eleştirilerini de Sağlık Bakanı’nın açıklamalarını da haklı bulduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, sağlık örgütlerinin eleştirilerinde haklı olmakla birlikte, kısıtlı bütçe ve imkanlar konusunda Sağlık Bakanının açıklamalarında haklı yönler bulunduğunu ifade etti.
erek, şöyle devam etti.
“Haklı yanlar çok ama ortada bir gerçek var, gemimiz su alıyor. Ben Cumhurbaşkanınız olarak ağzımdan çıkan her sözün nerelere kadar gidebileceğinin bilinci içerisindeyim ama yine de söyleyeceğim. Bir yerlerden başlamak lazım. Sorunları biriktiriyoruz. Gayretliyiz çalışıyouz, imkanlar dahilinde çalıştıklarımız var ama bazı ana meselelerimiz birikiyor toplumda.”

Toplumsal psikoloji bozuluyor
Toplumsal psikolojinin giderek bozulduğu gözlemini paylaşan Cumhurbaşkanı Akıncı, toplum psikolojisinin bozulduğunu ve acilen birşeyler yapılması gerektiğini vurguladı.
“Olumsuzlukları, anomalileri kanıksamaya başladık toplum içinde” diyen Akıncı, trafik kazalarında yılda 40-50 insanın hayatını kaybettiğini , trafik kazalarını gazete manşetlerinde görünce üzülerek “yine mi” denildiğini ancak sonra yeni bir ölümlü trafik kazasına kadar unutulduğunu anlattı.

Ciddi nüfus sayımı
Ciddi bir nüfus sayımının işin başlangıç noktası olduğunu vurgulayan Akıncı, “Her şeyiyle ortaya koyalım ondan sonra da dönüp önümüze bakalım, nereye gidiyoruz, ne yapmak istiyoruz, bu ülkede neyi nasıl planlayıp ne şekilde götüreceğiz bundan sonraki gelecekte. Eğer bunları yapmazsak bu yakınmalar hiçbir zaman bitmeyecek” dedi.

Vatandaşlık Yasası
Cumhurbaşkanı Akıncı, nüfus sayımından sonra yapılması gereken ikinci şeyin de Vatandaşlık Yasası olduğunu vurgulayarak, bu yasa üstünde çalışmalar yapıldığının bilindiğini, ancak bir türlü dosyalardan çıkıp gün yüzüne gelmediğini, gelmesi gerektiğini vurguladı.

Besim: Ön planda tuttuk
Sağlık Bakanı Filiz Besim de konuşmasında, Bakanlığına yönelik eleştirilere yanıt verdi.
Sağlık Bakanı Besim, törende tüm meslektaşlarının konuşmalarını dikkatle dinlediğini belirterek, bütün eleştirilerin anlamlı, önemli, haklı ve kendileri için ışık olduğunu kaydetti.
Bakan Besim, hekimlerin en önemli özelliğinin hastalarla empati yapabilmesi olduğunu kaydederek, kendilerine bağlı olmayan nedenlerle çok zor bir yıl geçirildiğini vurguladı.

Gürkut: İlan ile hekim
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Özlem Gürkut, “Sağlık sorunlarımız devletin tarihinden daha eski. KKTC 35 yaşında ama biz sağlık sistemine dair sorunları 40 yıldan uzun süredir tartışıyoruz. Sağlıkçılar olarak bu uğurda neler yapmadık? Master planlar, sağlık çalıştayları, binlerce toplantı, yüzlerce sendikal eylem… Yüzlerce tutulmayan vaatte bulunduk… Maalesef 14 Mart’ta bayram yapacak durumumuz yok” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474