banner564

Önemli uyarı

Ombudsman Emine Dizdarlı, “Yasa dışı bir cemiyet üyesi olan herhangi bir kişi ağır suç işlemiş olur” dedi

Önemli uyarı
banner598

 Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombusman) Emine Dizdarlı, "sosyal düzene karşı ceza yasasındaki suçlar" hakkında açıklama yaptı.

Fasıl 154 Ceza Yasasının 48’inci maddesinde tanımlanan ve yasa dışı cemiyete ait bir müfsit niyeti içeren ve propaganda niteliği taşıyan kitap, dergi, broşür, afiş veya gazetenin suç teşkil ettiğini belirten Dizdarlı, “sadece bir kitabı, dergiyi, broşürü tasarrufunda bulundurmak kendi başına bir suç teşkil etmez. Dizdarlı, “Yasa dışı bir cemiyet üyesi olan herhangi bir kişi ağır bir suç işlemiş olur. Yine Ceza Yasası’nın 59. maddesine göre 48. maddede tanımlanan bir müfsit niyeti içeren kitap, dergi, broşür, afiş, gazete, mektup veya başka herhangi bir belge veya yazıyı posta ile gönderen veya kanıtlama yükü kendisinde olmak üzere, yasal bir yetki veya mazeret olmaksızın tasarrufunda bulunduran herhangi bir kişi suç işlemiş olur ve üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir” dedi.

Kitap listesi yok
Dizdarlı, ülkede yasaklanmış bir kitap listesi bulunmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Fasıl 154 Ceza Yasasının 48’inci ve 59’uncu maddesi kapsamına girmeyen veya söz konusu Yasa maddelerinin belirlediği koşula haiz olmayan kitap ve sair yayınlar suç teşkil etmemektedir. Bu nedenle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de iç hukukumuzun veya mevzuatımızın bir parçasını oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde belirtilen temel hak ve özgürlüklerin korunması ve gözetilmesi gerekmektedir.


26 örgüt yasa dışı    
Fasıl 154 Ceza Yasası’nın 63’üncü maddesi tahtında yapılan 2017 Yasa Dışı Terör Örgütleri Emirnamesi’nin, 26 örgütü “Yasa Dışı Terör Örgütü” ilan ettiğini belirten Ombudsman Dizdarlı, şöyle devam etti:
“Söz konusu Emirname uyarınca PKK/KONGRA–GEL, HİZBULLAH, DHKP M-C, IBDA-C, EL-KAİDE, EFEN,HRİSİ AVGİ, ELAM, KEA, Kara Tugaylar Örgütü, KCK, PYD, YPG, YPJ, YDG-H, PJAK, IŞİD, FETÖ/PYD, HPG, YJA STAR, YPS, HPJ, YRK, YBŞ, TAK ve HBDH Terör Örgütü ilan edilmiştir. Bu Emirname ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde terör statüsüne alınan ve faaliyetleri yasaklanan örgütlere ait flamalar ile bu terör örgütlerinin yönetici ve mensuplarına ait resimlerin taşınması da yasaklanmıştır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473