banner564

Herkesim etkilenecek

Hükümetin elektriğe yaptığı yüzde 30 oranındaki zammı eleştiren esnaf, bütçelerin sarsılacağını ifade etti

Herkesim etkilenecek
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

Hükümetin yüzde 30’luk elektrik zammına tepkiler devam ediyor. Üretici, halk, esnaf yapılan zammın bütçeleri sarsacağını ifade ederken, elektriğe yapılan artışın geri alınmasını istiyor. Gazimağusalı esnaf,  dövizdeki artışın elektriğe yansıtıldığına dair hükümet kanadından yapılan açıklamaları da yetersiz buluyor. Esnaf, “O zaman maaşlarda dövize göre ayarlansın” diyor. Kimi esnaf ise muhalefetteyken zamları eleştirenlerin şimdi hükümette olduğunu ifade ederek, “Daha önce eleştirdiklerini şimdi kendileri yapıyorlar” dedi. Kimi esnaf ise alternatif enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini söyledi. 


Esnaf ne dedi

Uğur Ramazanoğlu: 
Elektrik fiyatlarına gelen artışı anlamsız buluyorum. Bu kavurucu sıcaklarda bu zam sadece insanları yakmaya yarar. Çocuklar bile sıcak havada klimasız uyuyamazken ve bu ülkede bu adaletsiz maaş düzeni varken bu zammın insanları çok etkileyeceğini düşünüyorum. Devlet dairelerinde boşa kullanılan klimaların halka yansıtıldığını düşünüyorum. Geri dönüşüm enerjisinin bir an önce bu ülkede uygulanmasını istiyorum.

Rıfat Özdil:
Zamlar herkesin gelirine göre neden yapılmıyor. Kim fazla maaş alıyorsa onlara zam yapılsın. Evinde klimasını kapamayacak kadar kazancı olan kimseler varken diğer yanda da bir vantilatör dahi alamayacak insanlar var. Bu koalisyon hükümeti büyük bir umutla kuruldu ancak beklentileri karşılayamıyor. Dövize göre zam yapılıyor da neden maaşlar dövize göre ayarlanmıyor.

Mehmet Kelebek: 
Kudret Özersay’ın hükümete gelmeden önce “elektrik faturalarını ödemeyiniz” açıklaması vardı. Şimdi kendisine şunu sormak istiyorum; bugün de ödemeyelim mi? Yılın 12 ayı Allah vergisi olan güneş ışığımız var. Mesarya ovasında da tarıma elverişsiz birçok alan var. Bu bölgeye dış yatırımcılara izin vererek neden güneş panelleri kurdurulmuyor. Birilerine rant mı kazandırılmaya çalışılıyor. Zammın gerekçesi olarak dövizin yükselişini gösteriyorlar. Asgari ücretlinin cebindeki para değer kaybederken genel tüketim ürünlerine gelen zamlarla cepteki paralar tamamen erimiştir. İcraat hükümeti olarak geldiniz fakat zamdan başka bir icraat yapmadınız. 

Köksal Çebi:
Elektrik zammı kabul edilebilir gibi değil. Sabit geliri olan insanların bu zamdan büyük ölçüde etkileneceğini tahmin ediyorum. Bu insanlar ne kadar daha kaderine razı olacak. Seçimden önce elektrik faturalarını ödemeyiniz diyenler şu anda daha yüksek oranda zam yapıyor. Yapmayın efendiler, bu insanlar buna layık değil. En azından verdiğiniz sözde durun. Gün gelir adada yaşayan insanlar tarih önünde sizden hesap sorar.

Salih Oktay: 
Yapılan zam çok yanlıştır. Halkı ekonomik anlamda büyük ölçüde zorlanırken, birde bu zammın yapılması hiç iyi olmadı. Zammın yılsonuna kadar ertelenmesini istiyoruz.

Celal Yeşilada: 
Hükümet maaşlara yüzde 10 oranında zam yapacağını söyledi ancak artış yapmadan zamları yaparak cebimizden fazlasıyla çıkarmış oldular. Elektriğe kısa dönemde toplamda yüzde 52 oranında bir zam geldi. Kazancımızın tamamı neredeyse devlete gidiyor. Maaşlar neden dövize endekslenmiyor. Benim maaşım bin sterlinken şu an 800 sterline düştü. Yılsonuna kadar 600 sterlin olacak. Zamlar dövize göre yapılıyorsa, maaşlarda dövize göre ayarlansın.

İbrahim Küçük: 
Kudret bey hükümete gelmeden önce “Elektrik faturalarını ödemeyiniz” demişti. Şimdi kendisi zam yapmaya başladı. Biz normalde bin 500 TL elektrik parası veriyorduk. Bu zammın ardından 2 bin TL ödeyeceğiz. Bu esnaf için gerçekten büyük bir külfet. Klima çalıştırmak zorundayız, aksi halde müşteri sıcak havada dükkâna adımını bile atmaz. Bu zam sadece bizim için değil vatandaşlar için de büyük bir külfet.

Aşkın Kılıç: 
Yapılan zam insanların gelirlerine göre oldukça fazladır. Evde aylık olarak 130 TL elektrik faturası geliyordu. Son zam ile faturamız 200 TL’yi bulacak. Ancak klima çalıştırmak zorunda olacağımızı da düşünürsek, bu rakam 300-400 TL’ye kadar ulaşacak. Aldığımız maaşa göre yapılan yüzdelik zam oranı gerçekten oldukça yüksek.

Yılmaz Parlan: 
Bu elektrik zammı tesadüf değildir, Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyareti ile hükümetin önüne 3 seçenek sunulmuştur. Zam, özelleştirme veya istifa. Hükümettekiler de koltuklara yeni oturdukları için zammı seçmiştir. Daha 1 ay önce yüzde 12 oranında bir zam yapılmıştı. Toplam zam yüzde 42 oldu.  Bunun adı siyasi literatürde “siyasi tecavüzdür”. Sayın Erhürman muhalefetteyken, “eğer dövize göre benzin ve elektriğe zam yapılacaksa hükümete gerek yok, bir muhasebeci atansın” demişti. Şimdi kendilerinin ne farkı var? Hiçbir esnaf bu faturayı kaldıramaz. Bence artık hükümetçilik yapmayı bıraksınlar ve bir vali atansın her şey bitsin.

Ahmet Ummanel: 
Elektrik zammı her kesim için çok ağır oldu. Sadece esnafı etkilemedi. Ortalama bin TL fatura öderken, bin 300 TL fatura ödeyeceğiz, zaten işlet pekiyi gitmiyor. Bu zam bizi daha da bitirdi.

Yusuf Şentuğ: 
Zam hiçbir esnafın arzu etmediği bir şey… Girdi maliyetlerimiz bu zamla artacak, elektrik bizim olmazsa olmazımızdır. Bu zam pahalılığın artışına neden olacak. Elektrik zammının bir an önce geri çekilerek başka kaynaklardan gelir aramaları gerekmektedir. Temiz enerji olan güneş enerjisi neden kullanılmıyor. İrlanda, dünyada bir ilke imza atarak kömür petrol veya gaz ile enerji üretimini durdurma kararı aldı. Bizde bir an önce temiz enerji üretimine geçmeliyiz.

Erkan İpekçioğlu: 
Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle üretemediğimiz için her şeye zam geldi. İnsanların alım gücü azaldı. Bununla birlikte bir de ihtiyacımız olan elektriğe olan zam tüm kesimi etkiledi. Herkes için büyük bir kayıp olacak, alım gücü düşüp zamlar artacak ve özellikle esnafların işi günden güne daha da zorlaşacak. 

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2018, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473