banner564

Hükümete açık çağrı

Akçaylılar, gençlerin göçünün engellenmesi için kırsal kesim arsası ve konut projesi istiyor

Hükümete açık çağrı
banner598

 Güzelyurt’a bağlı Akçay köyü sakinleri bin bir sorunla boğuşuyor. Yeni muhtarın seçilmesiyle birlikte köyde önemli değişimler yaşandığını belirten Akçay sakinleri, hükümetlerin de köye ilgi göstermesini istiyor.

Gençlerin göçünün engellenmesi için kırsal kesim arsası ve konut projesi isteyen Akçay halkı, bu konuda ülkeyi yöneten siyasi iradenin seslerine kulak vermesini bekliyor. Diyalog TV’de yayınlanan Halk Meclisi programına konuk olan Akçay sakinleri sorunlarını aktardı.

Ne dediler…Ne dediler…?

Armağan Candan (CTP Milletvekili):
Güzelyurt Hastanesi ile ilgili konu Mecliste açıldı. Şu anda 3. etap ihalesine kasım sonu itibarı ile çıkılabileceği söylendi. Bölgemizin en ciddi ihtiyacı hastanedir. Bütün vekiller parti gözetmeksiniz işin peşinde olmalı. Doğru yapılmayan işler nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Oy avcılığı yapılarak kırsal kesim arsaları dağıtıldı. Bunlara prim verilmemeli. 

Hasan Büyükoğlu (HP Milletvekili):
Güzel bir konumda köyümüz. Köyümüzde güzel şeyler yapılıyor. Devletten beklemeden hiçbir yardım alınmadan birçok şey yapıldı. 

Uğur Dereliköylü (Akçay Muhtar): 
Yaklaşık 350 hane Bin 200 civarında nüfusumuz var. Gençlerimiz göç ediyor köyden. Proje üretip kırsal kesim arsası verilmeli. Ağıllar için çalışmalar başlatıldı. Anayollar tehlikeli, ışık yok. Yol çizgileri yok. Kaldırımlar ve çocuk parkı çok kötü. Çevre Dairesi çalışmıyor herhalde herkes çöpünü istediği yere atıyor. Yaptırım uygulaması gerekiyor. Kadın kursu açmak için çalışmalara başladık. Kültür evi ve büyük bir kütüphane devreye sokacağız. Sosyal Müzik Derneği kurarak sosyal yardım alan çocuklara ücretsiz ders vereceğiz. Rauf Raif Denktaş Parkı projesi hazırladık. Bütün bölgeye hitap eden geniş kapsamlı bir proje hayata geçirmek istiyoruz. Bu proje için destek bekliyoruz.

Cavit Sekmen ( Serhatköy Muhtarı):
Kırsal kesim arsası sıkıntısı yaşanıyor. Geçmiş dönemlerde dağıtılan arsaların alt yapı sorunu çözülmedi. Evine taşınıp da taşıma su ile depolarını kullanan insanlar var. Bu şekilde problemli dağıtılacaksa verilmesin daha iyi. Sosyal konut projesi alternatifi düşünülmeli. Partizanca arsalar dağıtılıyor. Muhtarlar olarak takipçisi olacağız.

İsmail Ayyıldız ( Mevlevi Muhtarı):
Bölgemize hizmet eden insanların tarafında olacağız. Türkiye’den geldik yerleştik fakat kendimizi buraya kök salmış KKTC vatandaşı olarak görüyoruz. Sigortamızı, vergimizi ödüyoruz. Kırsal kesim arsaları için gençler mahkemelerde koşuşturuyorlar. Dağıtılmasaydı keşke bu binalar. Ödemesi yapılmış, projeleri çizilmiş, alt yapısı olan arsalar var. Arsalar alt yapı ile dağıtılmalı. 

Aygün Umalı: 
Otlak arazileri tüketiyorlar bize. Mandıramın içine geldiler zeytin ektiler. Kaymakamlık telliyor arazileri. Kendi malımız da gidemiyoruz. Hayvanlar scarpi, mavi dil, brucella hastalıklarından ölüyor.

İsmail Karabenli: 
Gençler olarak köyümüzde yaşamak istiyoruz ancak senelerdir unutuldu burası. Gelen giden hükümetler aynı vaatleri veriyor ancak sonuç değişmiyor. Elimde kağıt var hak sahibiyim diye ama bir karış toprak yok. Gençlere sahip çıkılmalı, biraz fırsat verilmeli.

İbrahim Özbek 
Emekli olmuş insanlar köyümüzdeki hali arazileri kiraya veriyorlar. Bu araziler gerçek çobanlara verilmeli. Arazilerin kira sırasında gerçek çobanlara verilmesini istiyoruz. Hayvancılarımız mağdur ve sorunlarının çözülmesini bekliyor. Hükümetler kırsal kesimi unutmamalı ve el atmalı. Yoksa köylerde kimse kalmaz, tarım ve hayvancılık biter.

Arif Talay: 
Bu memlekette 50 senedir temizlik, sağlık, yol, eğitim ve her yönden hiç bir şey yapılmadı. Seçilmiş 50 tane milletvekili var hiçbir şey yapamıyorlar. Halkın çıkarına olan yasalar hayata geçirilmedi. Herkes oturup para yeme peşinde. Kırsal kesim arsalarını veriyorlar ama içinde hiçbir şey yok, alt yapısız. Dolayısı ile verilen arsalar da bir işe yaramıyor. Ne olacak köylünün hali bilmiyoruz. 

Cemal Darbaz: 
Gelmiş geçmiş hükümetler gençlere kırsal kesim arsası verdi ancak Akçay’da arsa dağıtılmadı. İnsanlar birikmişlerini bankalarda borçlanarak evlerini yaptılar. Ne acıdır ki yolları bile yok. Sorunlar iletildi İçişleri Bakanına ancak bir sonuç alınamadı. İnsanlar arazileri alırken para ödediler. Evlerini yaparken belediyeye para ödediler. Paralar alt yapı yapılsın diye ödendi fakat insanlar evlerine elektrik su götüremiyor. Üreticinin paralarını yediler. Kuyuların elektriği kesiliyor, susuz kalıyoruz. Kaymakamlıkta paranın nereye gittiğine dair bir kayıt bulunamadı. 

Nezif Ertoprak:
Kooperatife daha ucuz yem ve gübre verilmesini istedik. Kabul edilmedi. Hayvancı pahalı yem almak istemiyor. Kooperatif olarak ihtiyacı olan kişilere eğitim yardımı yaptık.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473