banner564

Bu sorun yargıya taşınmalı

Bakan Atakan, 2018’de seyrüsefer ve sabit radarlardan 155 milyon lira elde edildiğini belirterek “Bu para bakanlığımıza bırakılsaydı yol sorunu kalmazdı” dedi

Bu sorun yargıya taşınmalı
banner598

 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, geçtiğimiz yıl içinde araç ruhsatları ve radar cezalarından elde edilen paranın 155 milyon lira olduğunu belirterek “Bu para bakanlığımızda toplansaydı yolların büyük bir bölümünü yenilerdik” dedi. Atakan “Ama bu paraya Maliye el koyuyor” dedi.

   Atakan’ın bu açıklaması üzerine görüşüne başvurduğumuz avukat Levent Kızılduman, bozuk yollardan zarar gören vatandaşların veya herhangi bir kurumun yargıya başvurabileceğini söyledi. Kızılduman, kötü yolların trafik kazalarına, hatta can kayıplarına yol açtığını ve bunun çok ciddi bir sorun olduğunu kaydetti.

Yasa düzenlendi, kaynağın yönü değişti
Yol ve Trafik Suçları’nın Davasız Halli ve Ceza Puanı Yasasında toplanan ceza paralarının karayollarındaki trafik akışının düzenli olmasının sağlanması, can ve mal güvenliğini koruyucu tedbirlerin alınması ve artan trafik suçlarının süratle, etkin ve caydırıcı bir şekilde önlenmesine aktarılması öngörülürken, “Bu kalemdeki gelirler, bu yasa amaçlarına kullanılır.” maddesi vardı.
2006- 2014 yılları arasında Trafik ve Ulaştırma Komisyonu kararı ile acil bariyer ihtiyaçları, yol çizimi, çember yapımı, kurtarma araç ve aksamları, polis devriye motosikletleri ve araçları alımı, trafik kampanyaları, trafik eğitimleri ve farkındalık çalışmaları tüm sabit radarlardan toplanan paralar ile yapılmaktaydı.
2014’de Meclis’te oy birliği ile son cümle değiştirilerek; ‘Bu kalemdeki gelirler, bu yasa amaçlarına öncelik verilerek kullanılır’ maddesi ile toplanan ceza paraları Maliye Bakanlığının uygun gördüğü başka yönlere de kullanma olanağı yaratılmış oldu.

Atakan dert yanıyor
Yasal düzenleme ile yapılan bu değişiklik bugün büyük sorunlara yol açarken, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan “2018 yılında sabit radarlardan ve seyrüseferden gelen toplam rakam 155 milyon TL. Bu miktar, bakanlığımızda toplansa, bugün vatandaşın haklı olarak şikâyet ettiği yollarla ilgili problemlerin çok büyük kısmı çözülmüş olur” dedi.
Yaklaşık 19 aydır görevde olduğunu belirten Bakan Atakan, kaynak bulmak için sarf ettikleri çabaları anlattı.
Seyrüseferden ve sabit radarlardan toplanan paranın sanılanın aksine Ulaştırma Bakanlığı’na değil, Maliye Bakanlığı’na gittiğini belirten Atakan, “2018 yılında sabit radarlardan ve seyrüseferden gelen toplam rakam 155 milyon TL. Bu miktar, bizim bakanlığımızda toplansa, bugün vatandaşın haklı olarak şikâyet ettiği yollarla ilgili problemlerin çok büyük kısmı çözülmüş olur” dedi. 
Katıldığı bir televizyon programında açıklamalar yapan Atakan şöyle devam etti:
“Bakanlığımızın mühendisleriyle yaptığımız bir çalışma var. 2 yıllık bir periyod içinde; birinci yıl 180 milyon TL, ikinci yıl 100 milyon TL civarı bir rakamla ülkemizdeki tüm karayolları Dairesi uhdesinde bulunan 1600 küsur km’lik yol ağının önümüzdeki 20 hatta 30 yıl hiçbir sorun yaratmayacak şekilde elden geçirilip toparlanabiliyor. Bununla ilgili bir çağrıda da bulundum. Bunu yinelemek isterim; bizim önceliklerimiz var. Yollarımız kesinlikle elden geçirilmesi gerekiyor. Bu önceliklerimizi belirlerken gider noktasındaki bazı kalemleri de gözden geçirelim. Gerekirse bir yıl yurtdışı seyahatleri, kutlamalar ve buna benzer harcamaları kısalım. Gerekirse maaş artışlarını, ek mesaileri gözden geçirelim. Çünkü bir şeyleri toparlıyoruz, sonra bunları dönüyoruz harcıyoruz. Arada kalan o küçük miktarla da okul, yol, hastane, su altyapısı yapmaya çalışıyor ve başarısız oluyoruz.”

Kaynak sıkıntısı yaşanıyor
Bu son döneme kadar kaynak bulma noktasında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Atakan, şöyle devam etti: “Çalışma odamda 6 klasör proje duruyor. Bunlarla ilgili kaynağı bulamıyoruz. En son Maliye Bakanlığı’nda ciddi bir çalışmayla bir kaynak yaratıldı. Bu kaynak sayesinde, şu an 11 farklı projemiz ihaleye çıkmış durumdadır. 25 Ekim itibariyle de askı süresi doluyor. Gelen teklifler çerçevesinde, hava durumunun da izin vermesiyle birlikte, önemli noktalardaki projeler devam edecek. Bir de Türkiye Cumhuriyeti tarafından ihale edilen bazı projeler var. Bunların arasında yarım kalanlar var. Bu yarım kalanların nasıl devam ettirileceğiyle ilgili de bir çalışma yapıyoruz.”

Projeler hazır, kaynak yok
Bakan Atakan, buldukları tüm kaynakları; eksikleri ve aksaklıkları gidermek için kullandıklarını söyledi.
Atakan, şöyle devam etti: 
“Her ilçenin öncelikli noktaları var. Örneğin; İskele’de Karpaz’a doğru çok ciddi problemli yerler var. Kuzey ve güney Meserya’da ciddi sıkıntılar var. Güzelyurt ve Lefke’de çok problemli noktalar bulunuyor. Bunları bölüştürdük, bu çerçevede ihalelere çıktık. Tabii ki Maliye Bakanlığı yeni kaynak yaratmak için de çalışmaya devam ediyor. İlerleyen günlerde bize yine ufak kaynaklar çıkarsa projelerimiz hazır. Projelerimizin hepsi masada, kaynak geldikçe alıp İhale Kurulu’na götürecek durumdayız. Yeter ki o kaynağı bulabilelim.”

Kızılduman: Yasal girişim yapılabilir
Ulaştırma Bakanlığı, yasada değişiklik yapılması ile kaynağın Maliye Bakanlığı’na aktarılmasından dolayı sıkıntı yaşarken, avukat Levent Kızılduman, bozuk yollardan zarar gören vatandaşların veya herhangi bir kurumun yargıya başvurabileceğini söyledi. Kızılduman, kötü yolların trafik kazalarına, hatta can kayıplarına yol açtığını ve bunun çok ciddi bir sorun olduğunu kaydetti. Kızılduman şunları söyledi: 
“İlgili yasadaki değişiklikten doğan uygulama öncelikle idari yargıya daha sonrada Anayasa Mahkemesi’ne havale edilebilir. Sayın Bakanın ilgili uygulama işleminden dolayı meşru menfaati en az sade bir vatandaş kadar olumsuz yönde etkilenmektedir. Kaldı ki politikacılardan beklediğimiz mazeret değil çözüm üretmeleridir.  Yürütme organının özellikle gerekli yasal değişiklik önerilerini hazırlama ve Meclis’e sunma hakkı ve görevi vardır. Talep edilmesi halinde sorunun çözümü için derhal yasal formül bulunabilir.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473