banner564

Hükümete iletildi

Siber, Başsavcılık’tan Bakanlar Kurulu’nun 5 yıldızlı otel için kiralama kararının Anayasa ve ilgili yasalara uygun olmadığı görüşünün geldiğini ifade

Hükümete iletildi
banner598
 Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber katıldığı bir televizyon programında, kamuoyunda tartışılan arazi kiralanması konusu ile ilgili Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı adına Başsavcılıktan istediği görüşün hükümete iletildiğini, bu konuda hükümetin hukuki görüş doğrultusunda gereğini yapacağına inandığını belirtti. 
    Başsavcılıktan, Bakanlar Kurulu’nun 5 yıldızlı otel için kiralama kararının Anayasa ve ilgili yasalara uygun olmadığı görüşü geldiğini ifade eden Siber, kendi Başbakanlığı döneminde de yine benzer kiralamalarla ile ilgili aldığı hukuki görüşe göre birtakım arazi kiralamalarını iptal ettiklerini söyledi. 
   Cumhuriyet Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, Siber, Kanal T’de yayınlanan “Açık Oturum” adlı programda soruları yanıtladı. 
   Yeniden başlayacak Cenevre sürecini de değerlendiren Siber, Rum liderin güvenlik ve garantiler konusundaki tutumunu eleştirdi. Siber, “Rum liderin iddia ettiğinin aksine, garantilerin devam etmesini isteyen Türkiye’den ziyade Kıbrıs Türk halkıdır” dedi. 

“Sosyal adalet anlayışı ile hareket edilmeli"
    Son günlerde kamuoyunun gündeminde olan arazi kiralanması konuları hakkında soruları yanıtlayan Siber, KKTC’nin bir hukuk devleti olduğunu ifade ederek, KKTC’yi yaşatmanın sadece atılacak nutuklarla değil, hukukun üstünlüğü, sosyal adalet ilkelerine yöneticilerin sahip olması ile olabileceğini belirtti. 
   Başsavcılıktan gelen görüşü Başbakana ilettiklerini ifade eden Siber şöyle devam etti: 
    “Başsavcılık devletin hukuki görüş aldığı bir kurumdur ve hukuk devletinde bizler bu görüşlere göre uygulamalarımızı yaparız, yapmalıyız. Hukukun üstünlüğü ilkesi ve hukuk devleti kurallarına göre bu alınan kararın Bakanlar Kurulu’nda iptal edileceğine inanmaktayım. Aksi hukuku hiçe saymak olur.” 

“Turizm yatırımları teşvik edilmeli, ancak…"
    Turizm yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini ancak bunun yolunun bu şekilde olmaması gerektiğini söyleyen Siber, bu tür uygulamaların sosyal adaleti zedelediğini, özgüven ve aidiyet duygusuna zarar verdiğini belirtti. Siber, kişisel görüşüne göre de, artık 5 yıldızlı otel yerine eko turizm yatırımlarına ağırlık verilip desteklenmesi gerektiğini söyledi. 

“Çözüm modeline önce halklar sahip çıkmalı” 
     Programda, Kıbrıs sorunu konusunda da soruları yanıtlayan Siber, müzakerelerde arzu edilenin iki tarafın da içine sindirebildiği bir çözümle kalıcı barışın sağlanması olduğunu söyleyerek çözüm arzusu ile realitenin farklı şeyler olduğunu ifade etti. 
     Önemli olanın halkların barışması olduğunu vurgulayan Siber, “Zorlama ile imzalanacak bir çözüm modelinin yaşayabilir olması zordur. Çözüm modeline önce halklar sahip çıkmalıdır” dedi. 
Çözümsüzlük durumunda, faturanın Kıbrıs Türk halkına ödetilmemesi gerektiğini vurgulayan Siber, çözüme ulaşılsın veya ulaşılmasın, mutlaka izolasyon ve ambargoların kaldırılması ve bu yönde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2017, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473