banner564

İhracat zorlaştı

Yunanistan’da ithal ürünleri için yüzde 26 oranında vergi öngörülmesi Güney Kıbrıs’ı olumsuz yönde etkileyecek

İhracat zorlaştı
banner598
   Yunanistan’ın, aralarında Güney Kıbrıs’ın da bulunduğu imtiyazlı vergi düzenine sahip ülkelerden yaptığı ithalatlara geçici olarak yüzde 26 vergi öngörmesi, ihracatöçı Rum şirketlerinin tepkisine yol açtı.
   Fileleftheros gazetesi “Yunan Yasası Kıbrıs’ı Yakıyor” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, Yunanistan’a hizmet ve ürün ihracatı yapma amacıyla aralarında alışveriş yapan Yunan ve Rum işletmeler arasında “yangın çıktığını” yazdı.
    Haberi iç sayfalarında “Kıbrıs İhracatlarına Engel… Yunanistan’daki Yüzde 26’lık Vergi Yasası Kıbrıs’ı Da Etkiliyor” başlıklarıyla veren gazete, Yunanistan’da kabul edilen yasaya göre aralarında Güney Kıbrıs’ın bulunduğu imtiyazlı vergi düzenine sahip olduğu kabul edilen ülkelerden ithalatlara fatura değerinde yüzde 26 oranında geçici vergi uygulanacağını yazdı.
    Bu alışverişlere ilk başta vergi kaçakçılığı şüphesiyle yaklaşıldığını belirten gazete, şirketin vergi makamına alışverişin gerçek olduğunu kanıtladığı takdirde ek verginin 12 ay içerisinde geri verileceğini aktardı. 
   Bu düzenlemeden, ciddi bir likidite sorunuyla karşı karşıya olan Yunan işletmelerin ve otomatik olarak vergi kaçakçılığı ile şüpheli işlemler konusunda damga yiyen Rum şirketlerin etkilendiğini kaydeden gazete, bunun yanı sıra Rum şirketlerin, düzenlemeden etkilenmeyen ülkelere kıyasla dezavantajı bir duruma düşürüldüğüne de işaret etti. 
   Habere göre ilgili düzenlemeyi kapsayan ülkeler listesinde Güney Kıbrıs dışında Arnavutluk, Andora, Bulgaristan, Cebelitarık, İrlanda, Makedonya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor. 
   Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KEVE) konuyu Yunan yetkili makamlarla görüşmek ve çözümler bulmak için girişimlerde bulunduğunu aktaran gazete, konunun Yunan Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu’nun Güney Kıbrıs ziyareti sırasında da gündeme getirildiğini belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2015, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474