banner564

İlk turda bitmez

Gezici’nin açıkladığı ilk anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçiminde Tatar önde

İlk turda bitmez
banner598

 Çiğdem AYDIN 


Gezici Araştırma şirketinin 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yarısı kadın olmak üzere toplam 4 bin 267 katılımcı ile yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirdiği anketin sonuçları dün açıklandı.
   Şirket Yönetim kurulu başkanı Murat Gezici, sadece Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik değil,    diğer önemli konularda alınan sonuçları kamuoyu ile paylaştı.
   Nisan 2020’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin anket sonuçlarının, ikinci turu garantilediği görülüyor. İlk turda aday olması halinde Başbakan Ersin Tatar’ın yüzde 33,9, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yüzde 28,32, CTP lideri Tufan Erhürman’ın yüzde 19,7 oranında oy alacağı belirtildi. Olası diğer adaylarla ilgili sonuçlar şöyle:
   Kudret Özersay: %10,5
   Erhan Arıklı: %4,0
   Serdar Denktaş: 3,7

İkinci Tur sonuçları

   Gezici’nin anketine göre, ikinci tur seçiminde beklenen sonuçlar şöyle:
   Ersin Tatar:% 56,7
   Mustafa Akıncı:%41,7

DAĞILIM VE DEĞERLER
Yarın Milletvekili Seçimi Olsa Oyunuzu Nasıl Kullanırsınız?
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın yarın milletvekili seçimi olsa oyunu nasıl kullanmak istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 42,6’sı UBP’ye oy vermek istediğini ifade ederken  % 25,3’ü CTP’ye oy vermek istediğini ve % 11,9’u HP’ye oy vermek istediğini ifade etmektedir.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istersiniz? 
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 33,9’u Sn. Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken % 28,2’si ise Sn. Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ve % 19,7’si Sn. Tufan Erhürman’a oy vermek istediğini ifade etmektedir.
İkinci Tura Hangi Adayların Kalacağını Düşünüyorsunuz?
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’na göre ikinci tura hangi adayların kalacağına ilişkin dağılım incelendiğinde % 56,7’si Ersin Tatar’ın ikinci tura kalacağını ifade ederken % 26,9’u Tufan Erhürman’ın ikinci tura kalacağını ve % 41,7’si ise Mustafa Akıncı’nın ikinci tura kalacağını ifade etmektedir. İkinci tura kalacağı kesin gözüyle bakılan iki aday Sn. Ersin Tatar ve Sn. Mustafa Akıncı’dır.
İkinci Turda Hangi Adayın Kazanacağını Düşünüyorsunuz?
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’na göre ikinci tura hangi adayların kalacağına ilişkin dağılım incelendiğinde % 36,7’si Ersin Tatar’ın ikinci turda kazanacağını ifade ederken % 18,5’i Tufan Erhürman’ın ve % 28,2’si Mustafa Akıncı’nın ikinci turda kazanacağını ifade etmektedir.
2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa Kime Oy Vermek İstersiniz?
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim 2. Tura Kalsa ve adaylar Sn. Tatar ve Sn. Akıncı olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 54,6’sı Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade ederken % 45,4’ü Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir.
2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa Kime Oy Vermek İstersiniz? 
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim 2. tura kalsa ve adaylar Sn. Tatar ve Sn. Erhürman olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 40,1’i Tufan Erhürman’a vermek istediğini ifade ederken % 59,9’u Ersin Tatar’a oy vermek istediğini ifade etmektedir.
2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa Kime Oy Vermek İstersiniz?
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim 2. tura kalsa ve adaylar Sn. Akıncı ve Sn. Özersay olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 57,8’i Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade ederken ve % 42,2’si Kudret Özersay’a oy vermek istediğini ifade etmektedir.
2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa Kime Oy Vermek İstersiniz? 
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim 2. tura kalsa ve adaylar Sn. Erhürman ve Sn. Özersay olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 42,7’si Kudret Özersay’a oy vermek istediğini ifade ederken % 57,3’ü ise Tufan Erhürman’a oy vermek istediğini ifade etmektedir. 
2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa Kime Oy Vermek İstersiniz? 
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim 2. tura kalsa ve adaylar Sn. Tatar ve Sn. Özersay olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 39,4’ü Kudret Özersay’a oy vermek istediğini ifade ederken % 60,6’sı ise Ersin Tatar ’a oy vermek istediğini ifade etmektedir.
2020 Yılında Gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçim 2. Tura Kalsa Kime Oy Vermek İstersiniz? 
Araştırmaya katılan KKTC Halkı’nın 2020 yılında gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde seçim 2. tura kalsa ve adaylar Sn. Erhürman ve Sn. Akıncı olsa kime oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 44,1’i Tufan Erhürman’a oy vermek istediğini ifade ederken % 55,9’u ise Mustafa Akıncı’ya oy vermek istediğini ifade etmektedir 
Sayın Mustafa Akıncı’nın Türkiye’nin Suriye’de Gerçekleştirdiği “Barış Pınarı Harekatı” ile ilgili açıklamalarını duydunuz mu? 
Araştırmaya katılan Halkın Sayın Mustafa Akıncı’nın Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği “Barış Pınarı Harekâtı” ile ilgili açıklamalarını duyup duymamasına ilişkin dağılım incelendiğinde % 83,8’i duyduğunu ifade ederken % 16,2’si duymadığını ifade etmektedir.
Sayın Akıncı’nın Açıklamalarına katılıyor musunuz? 
Araştırmaya katılan ve Sayın Mustafa Akıncı’nın Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği “Barış Pınarı Harekâtı” ile ilgili açıklamalarını duyan Halkın bu açıklama ile ilgili görüşlerine katılıp katılmamasına ilişkin dağılım incelendiğinde % 25,6’sı kesinlikle katıldığını ifade ederken % 74,4’ü kesinlikle katılmadığını ifade etmektedir. 
Görüşme Sürecinde Cumhurbaşkanı Akıncı Sizi Rahatsız Edecek Herhangi Bir Taviz Verdi mi? 
Araştırmaya katılan halka göre görüşme sürecinde Cumhurbaşkanı Akıncı’nın kendilerini rahatsız edecek herhangi bir taviz verip vermediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 60,5’i taviz verdiğini ifade ederken % 30,9’u taviz vermediğini ve % 8,6’sı ise fikri olmadığını ifade etmektedir.
Türk Askerinin Adadan Gitmesini İstiyor musunuz? 
Araştırmaya katılan Halkın Türk askerinin adadan gitmesini isteyip istememesine ilişkin dağılım incelendiğinde % 9,2’si istediğini ifade ederken % 85,5’i ise istemediğini ve % 5,3’ü kararsız olduğunu ifade etmektedir.
Kıbrıs Sorununa Nasıl Bir Çözüm Önerisi Getirilmelidir? 
Araştırmaya katılan Halkın Kıbrıs sorunu ile ilgili nasıl bir çözüm önerisi getirilmesi gerektiği ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde % 78,6’sı iki ayrı devletli çözüm önerisi getirilmesi gerektiğini ifade ederken % 16,3’ü Rumlarla federasyon önerisi ve % 5,1’i konfederasyon önerisi getirmesi gerektiğini ifade etmektedir 
 
Türkiye’nin Garantörlüğü konusunda ne düşünüyorsunuz? 
Araştırmaya katılan halkın Türkiye’nin garantörlüğü konusunda ne düşündüğüne ilişkin dağılım incelendiğinde % 83,2’si aynen devam etmesi gerektiğini ifade ederken % 3,7’i iptal edilmesi gerektiğini ve % 3,9’u ise AB ve BM’nin garantör olması gerektiğini ifade etmektedir.
Kıbrıs’ta Türk ve Rum Tarafları Arasında Bir Anlaşma Olacağına İnanıyor musunuz? 
Araştırmaya katılan Halkın Kıbrıs’ta Türk ve Rum tarafları arasında bir anlaşma olacağına inanıp inanmamasına ilişkin dağılım incelendiğinde % 13,2’si inandığını ifade ederken % 82,6’sı inanmadığını ifade etmektedir. 
Rum Tarafının Çözüm İsteğine İnanıyor musunuz? 
Araştırmaya katılan Halkın Rum tarafının çözüm isteğine inanıp inanmamasına ilişkin dağılım incelendiğinde % 7,8’i inandığını ifade ederken % 87,1’i inanmadığını ifade etmektedir.

Güncelleme Tarihi: 07 Kasım 2019, 11:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473