banner564

İstanbul’da tören düzenlenecek

Şanlı Erenköy Direnişi’nin 50. yıldönümünde şehitler ve Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel bugün, İstanbul’da da anılacak. Kıbrıs Türk Kültür Derneği’nden verilen bilgiye göre, İstanbul’da saat 11.00’de Edirne Kapı Şehitliğinde, Şehit Pilot Yzb. Cengiz Topel’in mezarı başında anma töreni yapılacak.

İstanbul’da tören düzenlenecek
banner598
KKTC İstanbul Başkonsolosluğu, Kıbrıs Türk Kültür Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul’da yaşayan Erenköy gazileri, Kıbrıs Milli Birlik Komitesi,1974 Mutlu Barış Harekatı gazileri ve halkın katılımı ile düzenlenecek törende, aziz şehitler de rahmetle anılacak. Kıbrıs Türk Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Bilge Eray yazılı açıklamasında, Kıbrıs Türk milli mücadele tarihinde 1963 Aralık ayında “Kanlı Noel katliamlarıyla” başlayan Rum saldırılarının daha sonra adanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Türk halkının tamamını hedef aldığını hatırlatarak, milli mücadele yılları ile şanlı Erenköy direnişini anlattı. 8 Ağustos günü Anavatandan yardıma gelen savaş uçaklarının, zafer sarhoşluğu içinde olan Rumları hayatları boyunca unutamayacakları bir hezimete uğratarak, mücahitler ve yöre halkı ile birlikte tarihe altın bir sayfa ekleyerek “Erenköy Efsanesini” gerçekleştirdiklerini ifade eden Eray, şöyle devam etti:

“Mücadelemizin acı olaylarından biri”
“Ancak 64 uçaklık jet filomuzdan birisi dalış esnasında Rum hücumbotlarından açılan ateş sonunda isabet aldı. Rum bölgesine paraşütle zorunlu iniş yapan Kahraman Pilot Yzb. Cengiz Topel’in fanatik Rumlar tarafından işkence edilerek şehit edilmesi mücadele tarihimizin acı olaylarından biri olmuştur.” Eray, “Efsane Erenköy Direnişi” olarak tarihe geçen ve unutulması imkansız olan bu olayda şehit düşenleri rahmetle andı.

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2014, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473