banner564

İzinsiz ateş yakmayın

Polis Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının artmasıyla, yangınlar konusunda halkı uyardı:

İzinsiz ateş yakmayın
banner598
Polis, bu yılın başından düne kadar geçen sürede ülkede 165 yangın meydana geldiğini, 2015 yılı boyunca çıkan yangın sayısının ise 819 olduğunu kaydederek, vatandaşlara “Yangına sebep olabilecek, ihmal, tedbirsizlik ve dikkatsizliklerden kaçın” çağrısında bulundu.
Polis Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının artmasıyla, yangınlar konusunda yazılı bir açıklama yaparak, yangın söndürme çalışmalarına katkı sağlamanın vatandaşlık görevi ve yasal yükümlülük olduğunu hatırlattı.

“Tedbirlerin zamanında alınmaması…”
Yangınların can ve mal güvenliğini tehdit ettiği, ülkeyi ve vatandaşları maddi ve manevi kayıplara uğrattığı ifade edilen polis açıklamasında, yangının temel nedenleri “dikkatsizlik”, “ihmal” ve “yangına karşı gerekli tedbirlerin zamanında alınmaması” olarak gösterildi.
Açıklamada, 2015 yılından düne kadar ülkede toplamda 984 yangın meydana geldiği de belirtildi.

Nelere dikkat edilmeli?
Halka gerekli önlemleri zamanında alması yönünde çağrıda bulunan polis, “arazilerde ve yollarda içtiğiniz sigarayı tam olarak söndürmeden çevreye atmayın”, “şişe ve cam parçalarını güneşte bırakmayın” gibi uyarılarda bulunarak şu hususlara da dikkat edilmesini istedi:
“Gerekli önlemleri almadan, yetkisiz ve izinsiz ateş yakmayınız. Ev ve iş yerlerinizin çevresindeki otları sökerek veya sürdürerek temizleyiniz. Temizlik için ateş yakmayınız. 
Çocuklarınızın, kibrit, çakmak veya kıvılcım çıkartan gereçlerle oynamalarına izin vermeyin. Açık yerler ve özellikle ormanlık alanlarda, arazilerde ve yollarda içtiğiniz sigarayı tam olarak söndürmeden çevreye atmayınız. Şişe ve cam parçaları güneş altında kaldığı zaman mercek görevi gördüğünden yangınlara neden olabildiklerini unutmayın. 
Ateşli pikniğin yasaklandığı alanlarda ateş yakmayın. Ateşli piknik yapılması durumunda, sadece özel olarak hazırlanmış ocak ve mangallarda ateş yakınız ve ateşin tam olarak söndüğünden emin olmadan bölgeden ayrılmayın. 

Çoklu fiş kullanmaktan kaçının
Elektrik prizlerinde çoklu fiş kullanmaktan kaçının. Evden ayrılacağınızda veya uyuyacağınızda çamaşır-bulaşık makinesi, ütü, soba, vantilatör gibi elektrikli cihazlarınızı çalıştırmayın.
Elektrik kesintisinde, elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın. Sürekli kullanılan aletlerin fişlerinde oksitlenme-arızalanma olasılığı yüksektir. Bu nedenle fişler belirli aralıklarla temizlenmeli ve bakımım yapılmalıdır. Arızalı olan elektrikli cihazlarını kullanmamaya özen gösterin. 
Gaz ocakları ve gazla çalışan cihazların tüp bağlantı hortumlarının uçlarını mutlaka kelepçeyle sabitleştiriniz. Hortumları yılda bir kaç kez sabun köpüğü kullanarak sızdırmazlık testine tabi tutun. Kaçağı olanları veya yıprananları değiştirin. Gaz ocağını kapatmadan evinizden ayrılmayın. 
Ev veya iş yerinizde gaz kokusu hissettiğinizde, herhangi bir patlamaya veya yangına sebebiyet vermemek için elektrik düğmelerini, ateş veya kıvılcım çıkarabilecek maddeyi veya cihazı kullanmayın. Böyle bir durulma karşılaşmanız durumunda kapı ve pencereleri açarak ortamı iyice havalandırın. 

Araçlarınızı kontrol ettiriniz…
Kullandığınız motorlu araçların elektrik sistemlerini, yakıt tanklarını ve borularını kaçağa karşı kontrol ettiriniz. Arızalı araçlarla seyahat etmeyin. 
Kullandığınız tarımsal araçların kontrolünü yapınız. Özellikle hasat dönemlerinde elektrik kaçağı olan veya egzozu delik-çürük olan araçları kullanmayın. Bu durumdaki araçlardan çıkan kıvılcımın yangına neden olabileceğini göz önünde bulundurun. 
Tamir veya imal işlerinde kullanılan elektrik kaynağı veya spiral gibi kıvılcım saçan aletleri kullanmadan önce bölgede olası yangına karşı gerekli önlemleri mutlaka alın. 

Elektrik telleriyle temas eden ağaçların budanması veya birbirine temas eden elektrik hatlarının tamiri için gecikmeden yetkililere bilgi verin.

Acil aranacak numaralar…
Çıkabilecek yangılara karşı ilk müdahalede bulunabilmek için eviniz-işyerinizde bakımı ve kontrolü düzenli yapılan 6 kilogram kapasiteli çok maksatlı kuru kimyevi toz veya 3 kilogram kapasiteli karbondioksit tipi yangın söndürme cihazı bulundurmanız sizin yararınıza olacaktır. 
Yangına sebep olabilecek, ihmal, tedbirsizlik ve dikkatsizliklerden kaçınınız. Yangın belirtisi gördüğünüzde hemen 199 “İtfaiye”, 155 “Polis İmdat” veya 177 “Orman Yangın” acil telefon hatlarından durumu ilgililere bildirin.”

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2016, 09:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473