banner564

Jest bekliyorlar

Yunanistan Dışişleri Bakanı Venizelos’un, Kıbrıs konusunda Ankara’ya mesaj götürdüğü bildirildi

Jest bekliyorlar
banner598
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos aracılığıyla bir mektup gönderdiği bildirildi. Anastasiadis’in, sözkonusu mektubunda, Erdoğan’ı  ‘Kıbrıs sorununun çözümü’ konusunda güçlü irade kullanmaya çağırdığı iddia edildi.
    Venizelos’un, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü yazan Rum basını, Ankara’dan ‘jest beklendiğini’ açıkladı.
   Anastasiadis ile Venizelos’un iki telefon görüşmesi yaparak, mektupla ilgili değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Fileleftheros haberi “Gülümsemeden Sonra, Eylemler... Atina ve Lefkoşa Mektuptan Sonra Ankara’dan Jest Bekliyor... Anastasiadis Venizelos’la İki Telefon Görüşmesi Yaptı” başlıklarıyla aktardı.
   Gazete Anastasiadis’in Venizelos aracılığıyla gönderdiği mektuba, Ankara’nın tepki göstermediğini yazdı. Venizelos’un, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ayrı ayrı görüştüğünü belirten gazete, bu görüşmelerde Kıbrıs sorununu derinliğine ele alma fırsatı olmadığını, sadece satır başlarına değinildiğini aktardı.

İçi boş söz istemiyorlar

   Diplomatik kaynakların, Rum ve Yunan hükümetlerinin Ankara’dan, “içi boş sözler değil, pratik hareketler beklediğini” savunan gazete özetle şöyle devam etti:
   “Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk sınavı işgal bölgelere yapacağı ziyaret olacak. Ziyaret, yeni görevini devralmasının ardından sembolik nitelikte ve Türkiye dışına ilk ziyareti kapsamında gerçekleşecek olsa da Kıbrıs sorunuyla ilgili bazı mesajlar vermesi bekleniyor. Yetkili bir kaynak gazetemize ‘niyetini ve halet-i ruhiyesini ölçeceğiz’ dedi.”

Yerine ulaştı

   Gazete Rum Haber Ajansı’nı kaynak göstererek Anastasiadis’in Erdoğan’a mektubunun, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Anastasios Mitsialis tarafından Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’na verildiğini kaydetti. 
   Alithia “Türkler Anastasiadis’in Mektubunu İyi Karşıladı... Venizelos ‘Gerekli Adımların Atılması İçin İrade ve Hazırlık Olup Olmadığı Şimdi Ortaya Çıkacak” başlıklı haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın,olumlu değerlendirmelerine dikkat çekti.
    Gazeteye göre Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) Türkiye’deki muhabiri Anna Andreu, Anastasiadis’in mektubunun, Ankara tarafından kibarca karşılandığını bildirdi. Gerek Erdoğan’ın gerekse Davutoğlu’nun; Kıbrıs sorununun çözülmesi arzusunda olduğunu söyleyen Yunan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Ankara’nın, Anastasiadis’i “muteber muhatap” gördüğünü de savundu.
   Venizelos’un  öğlen yemeği ve gece düzenlenen resepsiyon sırasında Erdoğan’la kapsamlı görüşme imkanı bulduğunu, Davutoğlu ve Çavuşoğlu ile de görüştüğünü belirten gazete özetle şunları aktardı:
   “Yunan Dışişleri Bakanlığı kaynakları ve diğer kaynaklar Anastasiadis’in, Erdoğan’a yönelik bu hareketini çok iyi bularak, önemli niteliğe sahip olduğunu söylediler. Anastasiadis, iki paragraftan oluşan mektubunun ilk paragrafında bu mevkiye seçildiği için Erdoğan’ı kutladı, ikinci paragrafta ise şu vurguları yaptı: ‘Kıbrıs sorununun çözülmesi için şahsen müdahil olmanızı umuyorum. Başarılırsa bu çözüm müdahil bütün tarafların çıkarına ve Türkiye’nin bölgede talep ettiği role yardımcı olacak.’”

Güncelleme Tarihi: 31 Ağustos 2014, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473