banner564

Kafalar karıştı

Senenin yarısı gelmeden Meclis’e ek bütçe getirilmesi muhalefetin tepkisini çekti

Kafalar karıştı
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında toplandı.

Genel Kurul’da ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemine yer verildi.
Başbakanlık’ın Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasalarını görüşmek üzere oluşturulan geçici ve özel komitenin gündeminde bulunan Tüketicilerin Korunmasına İlişkin Gıdaların Resmi Kontrolü ve Hijyen Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi oy birliğiyle kabul edildi.
2019 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul’da üçüncü görüşmesine ilişkin tezkere de oy çokluğuyla kabul edildi.
Genel Kurul’da ayrıca, UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu’nun Genel Kurul gündeminde bulunan sözlü soruya çevrilen yazılı sorusunu geri çektiğine ilişkin tezkeresi okunarak bilgiye getirildi.
Daha sonra Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Fikri Toros 2019 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı ile ilgili raporu okudu.
Tasarı üzerine ilk sözü UBP Genel Başkanı Ersin Tatar  aldı. Tatar, ilk kez genel bütçe geçtikten bu kadar kısa süre sonra ek bütçenin genel kurula geldiğini söyledi.
Tatar, “Daha senenin yarısına bile gelmeden Meclise ek bütçe geliyor. Detayında neler var? İnceledim ama istediğim bilgiye ulaşamadım” şeklinde konuştu.
Tatar,  “120 milyon TL bir gider oluşturulurken hükümetin böyle bir yetkisi var mıydı? Bu giderin esasında olmaması gerektiğini, ek bütçe marifetiyle böyle bir paranın Elektrik Kurumu’na ödenemeyeceğini söylüyorsunuz” ifadelerine yer verdi.
Tatar, ek bütçenin hukuksuzluğun giderilmesi için hazırlandığını, kamuoyunun yanıltıldığını da savundu.

Arıklı: Kafamda soru işaretleri var
YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da söz aldı. Arıklı, ek bütçenin 574 milyon TL olduğunu söyleyerek, “Bu bütçe konusunda kafamda soru işaretleri var. Açıklamaları yapmazsanız biz bu bütçeye olumlu oy vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Ocak ayından sonra Maliye’de bir karatma olduğunu, bakanlığın internet sitesinden gelir-giderlerin görülemediğini savunan Arıklı, Maliye Bakanı Denktaş’a “Bu karartmayı kaldırın” diyerek seslendi.
Arıklı, “Gelir fazlamız varken, Merkez Bankası’ndan neden para alındı? Bir iş adamından neden peşin ödeme alındı? Bunları anlamada zorluk yaşıyorum” dedi.
Bütçede faza bir açık olmadığını ancak hükümetin “acıların çocuğu” oyunu yaptığını, “Türkiye’den para gelmese de ayaktayız” şeklinde şov yaptığını savunan Arıklı, “Protokolü imzalamamak için ayak oyunu yapıyorsunuz” dedi.
Protokolün neden imzalanmadığını soran Arıklı, “Bir açıklama yapmak zorundasınız. Bizim önerdiğimizde şunlar var, Türkiye’nin istediğinde şunlar var demek zorundasınız. Ne zaman imzalanacak? İmzalanmazsa yerine ne koyacaksanız? ” dedi.

Atun: Kıb-Tek krize sokuldu
UBP milletvekili Sunat Atun da, ek bütçe yasa tasarısı üzerine söz aldı. Atun, hükümetin mahsuplaşmayla Kıb-Tek’e 130 milyon TL verilmemesi için formül ürettiğini kaydederek, “Biz bu paranın ödenemeyeceğini zaten söylemiştik” dedi.
Kıb-Tek Genel Müdürü’nün yazısını kürsüden okuyan Atun, “Sayın Müdür tedbir alın çağrısında buluyor” şeklinde konuştu.
“Kıb-Tek tahsil edilememiş alacaklarından dolayı 200 milyon TL nakit krizine sokuldu. Bunu halk ödeyecek. Kıb-Tek Maliye’nin dolaylı borçlanma kurumu haline getirildi. Bu elektrik fiyatlarını daha da tırmandıracak” diyen Atun, “Ekonomi katma değer üretme kabiliyetini kaybediyor. Bu ülke kamu çalışanlarından ibaret değil. Az önce 1 Mayıs sloganları duyduk. 1 Mayıs’ı tatil vermekle bu iş olmaz” şeklinde konuştu.

Amcaoğlu: Hükümet hukuksuzluk yapıyor
UBP milletvekili Olgun Amcaoğlu, KKTC’de ilk kez Meclis’te Nisan ayında ek bütçe tartışıldığını söyledi.
Hükümet edenlerin “ben bilirim” havasında hareket ettiğini savunan Amcaoğlu, ek bütçe görüşülmeden önce Maliye ve Ekonomi bakanlarının çıkıp açıklama yapması gerektiğini söyledi.
Amcaoğlu, “Şimdi biz, yok hükmündeki tamamen hayali ek bütçeyi konuşuyoruz. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu kendi öngörüsüzlüğünüz ve iş bilmezliğiniz nedeniyle batırıyorsunuz. Hem elektrik kurumunu hem de kamu maliyesini dara sokuyorsunuz” dedi.
Amcaoğlu, hükümetin bütçe ve Kıb-Tek ile ilgili hukuksuzluk yaptığını savunarak, bunun araştırılması için Sayıştaylığa dilekçe vereceğini belirterek, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’a bir kopyasını sundu.

Saner: Ekonomi daha kötüye gidecek
UBP milletvekili Ersan Saner, 2019’a 800 milyon TL açıkla başlandığını ve ek bütçeyle buna 530 milyon TL daha eklendiğini, ekonominin daha da kötüye gideceğini belirtti.
Saner, 1 Mayıs konusunda da konuştu.
1 Mayısta çalışılmasını savunmadıklarını ancak yasada bir değişiklik yapılmadıysa ülkede kaos yaratılamayacağını söyleyen Saner, “Sayın Bakanın açıklamasıyla memleket birbirine girdi. İşçi ve işveren arasındaki denge bozuldu. Bunların kimseye faydası yok. İşçinin yanındayız ama işverenlerin de kollanması gerek” dedi.
Ersan Saner, bu tartışmalara son verilmesini istedi. Saner, ek bütçeye de olumsuz oy vereceklerini belirtti.

Denktaş: Piyasaya 133 milyon TL ödeme yaptık
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Kıb-Tek ve ek bütçe yasa tasarısı konusunda konuştu.
Denktaş, 2008’de bir çizgi çekildiğini, Kıb-Tek’in alacaklarını zamanında alması kararı alındığını, 2008 öncesinin öylece kaldığını söyledi.
Denktaş, 2017’den itibaren Kıb-Tek’e mahsuplaşma için çağrı yapıldığını ama bunun gerçekleşmediğini ifade etti.
Denktaş, 31 Mart 2019 itibarıyla hesaplaşma yapılacağını kaydederek, “Bu ek bütçe yasal dayanaktır. Nisan sonuna kadar karşılıklı faiz hesaplamaları olacak ve taraflardan biri diğerine ödeme yapacak” dedi.
 “Hükümet sadece maaş ödüyor” eleştirilerini de yanıtlayan Serdar Denktaş, piyasaya 133 milyon TL ödeme yaptıklarını kaydetti. Nakit eksiğini tamamlamak için bazı atraksiyonlar yapıldığını kaydeden Denktaş, “bunu yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
Denktaş, “Maaşlar ödenmeyecek da hükümet yıkılacak diye beklersiniz. Ölüyorsunuz. Aldığım duyumlara göre Lefkoşa’nın köyünde bir konuşma yapılmış. ‘Bunlar borçlanıp maaş ödeyeceklerdi biz de engelledik’ denilmiş, hatta alkış da alınmış. O kaynak KKTC’nin kaynağıydı. O para borç değildi. ‘Yasal değildir’ denilince soru işaretleri oluşturuldu. Almadık. Şimdilik orada dursun dedik” şeklinde konuştu.

Amerika’da imiş gibi harcıyoruz
Denktaş, “İsviçre’deymiş gibi düşünüp, Amerika’daymış gibi harcayıp KKTC’de yaşıyoruz. Sorunların temeli bu. Yorganımızı ayağımıza göre uzatmalıyız, yorganımızı ayağımıza göre yapmalıyız” dedi.
Olgun Amcaoğlu’nun “Maliye ile ilgilenmezsiniz” eleştirisi üzerine Denktaş, “Evet ilgilenmiyorum. Düğünlere, sünnetlere ve cenazelere gidiyorum” dedi.
Denktaş, KTHY ödemesi için 10 günlük bir gecikme olacağını söyledi.

Oylamaya 12 vekil katılmadı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “2019 Mali Yılı Ek Bütçe Yasa Tasarısı”nı onayladı.
Milletvekillerinin 26 kabul, 12 ret oyu verdiği tasarı oy çokluğu ile geçerken, oylamaya 12 milletvekili katılmadı.
Yasa tasarısının onaylanmasının ardından Genel Kurul'un gündeminde yer alan Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin raporunu Komite Başkanı CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe okudu. .
Genel Kurul raporun ele alınmasının ardından çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul bugün saat 10.00’da yeniden toplanacak. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473