banner564

Kara kazan dönemi

Vatandaşların elektrik faturalarını ödeyemez duruma geldiğini belirten muhtarlar ‘3 zamanlı’ yeni tarife ile karanlık günlerin başlayacağını söylüyor

Kara kazan dönemi
banner598

 Çiğdem AYDIN

KIB-TEK’in ‘Elektrikte Yeni Dönem’ adı altında 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya koyacağı yeni tarife, özellikle kırsal kesimde yaşayan dar gelirli vatandaşların uykularını kaçırdı.
   Diyalog’a konuşan muhtarlar, kendi bölgelerinde yaşayan vatandaşların şimdiki faturaları ödemekte zorlandığını, çok kişinin borç yüzünden elektriklerinin kesildiğini ve borçlanma yöntemiyle tekrardan açıldığını belirterek, yeni bir zammı kaldıramayacak durumda olduklarını söyledi.
   “Yeni uygulama ile eski çağa döneceğiz” diyen muhtarlar, köy halkının çamaşırları kara kazanlarda kaynatacağını, yemeklerin odun üzerinde pişirileceğini belirtiyor. Bir başka önlem olarak da akşamları elektrik kullanmak yerine, mum öneren muhtarlar “bunun çağrısını yapmaya başladık. Bugünleri de arar olacağız” diyor.
   İşte muhtarların görüşleri:


Göksal Hacıhasanoğlu (Sipahi Muhtarı): Bu tarifelerle zamların devamı da gelmiş oldu. Tarife adı altında zam dayadılar bize. Asgari ücrete bir miktar zam yaptılar şimdi de onu kat be kat geri alıyorlar. Elektrik faturalarına gelen zam, zamanla her şeye de zam olarak yansıyacak. Daha beter olacak yani. Elektrik kullanımında da eski çağa dönün diyorlar bize. Kara odun kazanlarında yemek pişecek, çamaşır kaynayacak. Ülkede her şey kötüye gidiyor anlayacağınız. İnsanlar çok etkilenecek. Şimdi bile faturalarını ödeyemeyen vatandaşlarımız var, bu tarifeyle hiç ödeyemeyecekler. 
Mürsel Kurt (Kayalar Muhtarı): Hiçbir şey anlamadım ben bu elektrik tarifesinden. Anladığım bir şey varsa o da bunların vatandaşın hayrına bir şey yapmayacağıdır. Sürekli zam zam zam. Bu da zamdır. Gelsinler söksünler saati biz de kurtulalım onlarda. Vallahi ben mum ışığında otururum. 10’dan sonra da açmam istersem gider yatırım. Bütün gün elektriği açarken korkacam da 10’dan sonra yatı saati açacam oturayım? Bölgemdeki insanlar ödeyemez. Bir sürü insanın elektriği kesik. Giderler borçlanırlar açtırırlar ondan sonra gene ödeyemezler kesilir. Onlara da derim ben koyun bir kazan ısıdın suyu yıkayın çamaşırı, gece da yakın bir mum. Yeyin yemeği yatın. 


Selim Çetil (Bafra Muhtarı): Bu tarife konusunu kardeşimle birlikte duyduğumuzdan beridir hesaplıyoruz. Hiçbir şey anlamadık bu tarifelerden. Anladığım şey de iyi bir şey değil. Olan gene halka oldu. Zam üzerine zam. Sadece elektrik değil, her şeyi zamlı öder olduk. Bulunduğum bölgede insanlar elektrik faturalarını ödeyemez. Zaten birçok insanın da elektriği kesiktir. Para bulup açtıramadılar. Bu saatten sonra bu elektriği kesilen insanların sayılarının daha da artacağını düşünüyorum.  

Hacıbey Mehmetoğlu (Ziyamet Muhtarı): Hiçbir şey anlamadık bu tarife olayından zaten anlasaydık da bir şey değişmezdi. Yine zam yine zam. Sen insanları mecbur edemezsin ki bu saat çamaşır yıkayacaksın, bu saat banyo yapacaksın, bu saat ışık yakacaksın, oldu olacak hangi saat nefes alacağımızı da söylesinler. Bölgemdeki insanlar zaten ekonomik olarak hayatlarını güçlükle sürdürüyorlar. Birçoğu elektrik faturasını ödeyemiyor. Bu zamdan sonra hiç ödeyemezler. 
Necati Kararlı (Tepebaşı Muhtarı): Böyle acayiplik görmedim ben. Benim bu üçlü tarifeden anladığım elektriği gece 10’dan sonra kullanacayık. Gestapolar böyle söylüyor. İnsanlar bunalmış durumdadır, bıkmış durumdadır. Elektrik faturaları ödenebilir düzeyde değildir. Bu saatten sonra artık hiç ödenmez. 

Osman Yakup Mulla Halil (Lefkoşa Abdi Çavuş Muhtarı): Bu hükümete de artık güven kalmadı. 3’lü tarife diyorlar ama boşuna hiç rakamsal açıklama yapmasınlar. Benim anladığım gene birilerini zengin edecekler. Yeni zamlarda söz konusuymuş. O konuda da bu halkın müstahakıdır. Zaten bölgemde insanlar normal faturalarını bile ödemekte güçlük çekiyorlar. KIB-TEK’in arabaları fırıl fırıl gezer buralarda elektrikler kesilir insanların her gün. Çok sıkıntılı bir bölge zaten. Bundan sonra hiç ödeyemezler, karanlığın içinde oturacağız.
Ömer Menderes (Gönyeli Muhtarı): Gündüz pahalı, gece ucuzmuş. Gün ortasında orta derecedeymiş. Ben bir şey anlamadım bu işten. Yeni zamlar gelecek nedenini bile anlamış değilim ama bildiğim şu var. Ne ben ne de bölgemdeki insanlar bu 3’e 4’e katlanmış elektrik faturalarını ödeyecek durumumuz artık kalmadı. Gittik sonra millet çağ atlar biz taş devrine dönerik. 
Metin Işıktaş (Bademliköy Muhtarı):  Yeni tarifelerden hiçbir şey anlamadım. Tek söylenilen zam gelmiş işte. Daha iyi kaldırsınlar bu tarifeyi zam yaptılar madem. Tarifeli zamdır bunun adı. Yeni tarife niyetine zammı da geçirdiler bize. Bölgede elektrik faturasını rahat ödeyen biri yoktu zaten, şimdi bu yeni zamla hiç ödeyen olmayacak. İnsanlar sağdan solan borç alarak faturalarını öder. Millet de borç verecek para da kalmadı artık. 
İsmail Çavdar (Ardahan Muhtarı): Yeni tarifelerin doğru yorumlanabilmesi için deneyip görmek lazım diyorum ben. Tarife düzenlemesi yapılmış, yaz-kış diye ayrılmış, gündüz-gece ayrımı yapılmış ve vatandaşlara ekonomik anlamda seçenekler sunulmuş. Ben bu tarifelerle daha ekonomik bir elektrik harcaması yapılabilecek diye düşünüyorum. Denenmeli. Zaten istemeyen kişilerin eski tarifeye dönme şansı da olacak. Denensin, beğenilmezse eski tarifeye dönülsün.
Niyazi Engin (Beylerbeyi Muhtarı): Tabi ki üçlü tarifeyi anladım. Sabah başka, öğlen başka, akşam başka ücret. Ama bunun halk yararına olduğunu düşünmüyorum. İnsanların evinde en çok elektriğe ihtiyaç duyduğu saatte yüksek tarife uygulanıyor olması doğru bir yaklaşım değildir. Bölgemdeki insanlar da elektrik faturalarından yüksek oluşlarından şikayetçi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474