banner564

Kasaplar alarm verdi

Yem fiyatlarındaki artış nedeniyle et fiyatlarının yeniden 65 TL’ye yükseleceği belirtiliyor

Kasaplar alarm verdi
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Yem fiyatlarında meydana gelen artışlar nedeniyle et fiyatlarının artması bekleniyor. Diyalog’a konuşan kasaplar halen 50-58 lira arası satılan kuzu etinin 65 liraya yükselebileceğini belirterek “Bu durum zaten az olan satışları olumsuz yönde etkileyecek” diyor.

Kasaplar ne dedi… 
Ahmet Kamkam (Kasap): 
 “Satışlar daha önceki yıllara oranla çok çok düşüktür. Genelde Lefkoşa bölgesi hep Rum tarafına gidiyor. İnsanlar bizim taraftan daha ucuz diye oradan et alıyor. Şu anda alanlar da genelde dana etini tercih ediyor. Kuzuda o kadar rağbet yoktur. Çünkü kuzu eti hem yağlı hem de kemikli olduğu için pek tercih edilmiyor. Şu anda bir kilo kuzu 58 TL’dir. Şu anda dana yağsız olarak 50 TL, dana yağlı kıyma 40 TL. Dana yağsız geçen yıl 40 TL idi bu yıl artış oldu. Çünkü yem fiyatları arttı, elektrik giderimiz oldukça yüksek. Bu nedenle et fiyatları da yüksek oluyor. Rum tarafında üreticiye destek veriliyor. Biz de et biraz zor ucuzlar. İthal et getirmek de çare değildir. Bence bugünlerde de et fiyatları yükselecek, kuzuyu 28 TL olarak açıkladılar. Hayvancı taze kuzuyu eski kuzu fiyatından verecekti ama 28 TL’ye alırsa bazı kasaplarda otomatik olarak fiyatlar çıkacak. Halk hazırlansın eğer öyle olursa etin kilosu 65 TL olur.” 

Durdu Özdeğirmenci (Kasap): 
 “Yavaş yavaş yeni yıl için siparişlerimizi almaya başladık. Haliyle anladığımız kadarıyla vatandaşlar bu sene yeni yıl gecesini evlerinde geçirme taraftarı. Malum pahalılık çok… Gücü olan dışarıya çıkar ama gücü olmayan etini alıp evde kutlamayı, mangal yakmayı tercih ediyor. Mangal için daha çok kuzu tercih ediliyor. Kuzu etimiz 60 ve 65 TL olarak değişiyor. Kişinin talebine göre bütün kuzunun karkası da 50 TL olarak veriyoruz. Kıyma fiyatlarımız 50-55 TL olarak değişiyor. Özellikli dana kıymamız ise 60-65 TL olarak değişebiliyor. 
Rum tarafında daha ucuz çünkü ithal etin önü açık. Küçük ve büyükbaş olmak üzere, yerli et yok mu? orada da var ama rekabet var. Biz çoğu zaman Tarım Bakanımızla da görüştük. Kuzeyde de bir ithal açalım, en azından kuzunun azaldığı dönemlerde dedik ama onlar uygun görmüyor. Güneyde ayrıca hayvancıya teşvik var, süt iyi bir fiyata alınıyor. Bizim hükümetimiz ucuza alıp hayvancıya pahalıya satıyor. Arada sistemsizlik düzensizlik farkı var. Herkes oturduğu yerden ahkâm kesiyor. Bakan çıksın gezsin çiftçi ile çiftçi olsun, hayvancı ile hayvancı, kasap ile kasap olsun. Bizim derdimiz öyle o koltuklarda oturmakla anlaşılmaz.”

İsmail Kamkam  (Kasap): 
“Şu anda satışlar iyi diyelim tabi daha yeni yıla var ama idare eder. Fiyatlarımızda geçen yıla oranla bir değişiklik yok. Dana kıymamız 55 TL, isteğe göre değişiyor. Sıfır yağsız- yağlı, kuzu etimiz, perakendemiz 60 TL. Geçen yıl da aynı fiyata sattık. Fiyatlarımızı düşürmemiz mümkün değil, çünkü birlik değiliz. Her kafadan bir ses çıkıyor. Tüketici ayrı kasap ayrı, hayvancı ayrı birlik yok. Bu yüzden de fiyatlar bir türlü düşmüyor. 
Hayvan alımları üzerinde gerekli çalışmalar yapılırsa fiyatlar düşer ama dengesiz alışlarımız vardır. Mesela bir kasap açıkladı “28 TL’ye canlı hayvan alıyor” diye. Peki, 28 TL’ye alırsak kaça satacağız bu hayvanın etini. Eğer böyle olursa etin kilosu en az 70 TL olması lazım ve bu da alım gücünü daha da düşürür. Maliyetlerimiz zaten yüksek, kesimlerimiz, nakliyemiz, vergilerimiz, elektrik faturamız… Örneğin benim aylık 3 bin TL’nin üzerinde giderim var. Buna personel gideri dâhil değil. Her zaman umutluyuz ama hep umutlarımız boşa çıkıyor.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474