banner564

Kayıtlar 3 Ağustos’ta

ÖSYS sonuçlarına göre Türkiye’den KKTC üniversitelerine toplam 10 bin 759 öğrenci yerleşme hakkı kazandı

Kayıtlar 3 Ağustos’ta
banner598
Üniversitelere yerleştirme sonuçları açıklandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi, 2015-2016 öğretim yılı ÖSYS Yerleştirme sonuçlarının önceki gün akşam açıklandığını, öğrencilerin YGS-LYS sonuçlarını, ÖSYM’nin www.osym.gov.tr adresi sonuç sayfasından öğrenebileceklerini duyurdu. 
KKTC üniversitelerine 8 bin 97’si lisans, 2 bin 662’si ön lisans olmak üzere toplam 10 bin 759 öğrenci yerleşmeye hak kazanırken, bin 300 KKTC uyruklu öğrencinin katıldığı sınavda kaçının Türkiye üniversitelerine yerleşmeye hak kazandığının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.
AA’nın haberine göre, ÖSYM 2015-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre, üniversitelerdeki 823 bin 739 kontenjandan 784 bin 950'sine yerleştirme yapıldı. Üniversitelerdeki lisans programlarına 417 bin 714, ön lisans programlarına 367 bin 236 aday yerleşti. Lisans programlarında 18 bin 770, ön lisans programlarında ise 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı.

Öztürkler açıklama yaptı…
Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, tarafından yapılan yazılı açıklamada, yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylarla 15 Mart 2015 tarihinde yapılan “Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)” ve 13-14-20-21 Haziran 2015 tarihlerinde yapılan “Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre, adayların tercihleri doğrultusunda; 2015-ÖSYS Yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemlerinin tamamlanarak açıklandığı ifade edildi. 
Bu bağlamda; 2015-ÖSYS Merkezi Yerleştirme Sonuçlarıyla TC Üniversitelerinde bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Ağustos tarihlerinde ilgili üniversiteler tarafından yapılacak.
Yerleşme alan öğrenciler kazandıkları programın ilgili üniversitelerinin sitesinden öğrenebilecek. 
Bununla birlikte ÖSYS sonuçlarına göre Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC üniversitelerine ilk etapta lisans alanında 8 bin 97, ön lisans alanında 2 bin 662 olmak üzere toplam 10 bin 759 öğrenci yerleşme aldı. Ek yerleştirme sonuçları ile bu rakam daha da yukarıya çıkacak.

Kayıt ve yurt bilgileri
Öztürkler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“Her zaman olduğu gibi 2015-2016 öğretim yılında da TC Üniversitelerinde bir programa kayıt hakkı alan öğrencilerimize Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairemizde; dosya açma ve üniversiteye kayıtla ilgili gerekli olan belgelerin tamamlanması için evrak verilecektir.
Ayrıca 2015-2016 öğretim yılında TC Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmak isteyen öğrencilerimiz yurt müracaatlarını dairemiz üzerinden yapabileceklerdir. Yurt başvurularının 10 gün içerisinde tamamlanması gerekmektedir.”
Açıklamada 2015-2016 Öğretim Yılında TC’de bir üniversiteye yerleşme hakkı alan öğrencilerin yapması gereken işlemlere yer verildi: 

Dosya açmak için gerekli belgeler 
Lise diplomasının fotokopisi, ÖSYM Yerleştirme Belgesi, ikametgah belgesi (Muhtardan onaylanacak) 1 adet, 3 adet vesikalık fotoğraf, Öğrenci Kimlik Fişi (Form Bakanlıktan alınıp doldurulacak), kimlik kartı fotokopisi 1 tane (onaylı) 

Yurt başvurusu yapmak için gerekli belgeler
Lise diplomasının fotokopisi, ÖSYM yerleştirme belgesi, Emniyet Müdürlüğü’nden Alınmış İyi Hal Belgesi 1 adet, ikametgah belgesi (muhtardan onaylanacak ) 1adet, 4 adet vesikalık fotoğraf, pasaportun 1 adet fotokopisi (onaylı) (TC Kimliği olmayanlar için), kimlik kartı fotokopisi 1 adet (onaylı), sağlık raporu.

Okul kaydı için gerekli belgeler
Lise diplomasının aslı, ÖSYM Yerleştirme Belgesi, Emniyet Müdürlüğü’nden alınmış iyi hal belgesi 1 adet, ikametgah belgesi (muhtardan onaylanacak) 1 adet, 12 adet vesikalık fotoğraf, pasaportun 1 adet fotokopisi (onaylı) (TC Kimliği olmayanlar için), kimlik kartı fotokopisi 1 adet (onaylı), sağlık raporu/Sağlık Kurul Raporu (Sağlıkla ilgili bir bölüme kayıt yaptıracaklar için).”

İş Bankası’nda hesap… 
Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görecek ve burs başvurusu yapacak öğrencilerin, Türkiye İş Bankası KKTC şubelerinden kendi adlarına hesap açtırmaları ve burs başvuru formunu doldurup en geç 30 Eylül 2015 tarihine kadar Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi’ne teslim etmeleri gerektiğini de duyurdu.
Kayıt yaptıran öğrencilerin en erken zamanda 1 öğrenci belgesini Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesine ulaştırmaları gerektiğini kaydeden Öztürkler, burs başvurularının her yıl eylül ayında tekrarlandığını vurguladı.

3 ay içinde sağlık sigortası …
Öğrencilerin aktif bir e-mail adresi kullanması gerektiğini vurgulayan Öztürkler, Türkiye’de bir üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin 3 ay içerisinde sağlık sigortası yaptırmaları gerektiğini; anne veya babası KKTC Sosyal Sigortalısı olanların belge alıp TC Sosyal Güvenlik Kurumu’na götürebileceğini kaydetti.
Öztürkler, TC kimlik numarası olmayanların üniversite kaydını yaptırdıktan sonra İl Emniyet Müdürlüğü’nden YU (Yabancı Uyruklu) numarası alması gerektiğini de bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2015, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473