banner564

Kazafana şenlendi

Ozanköy’ün turistik tanıtımına katkı yapmak, harnup üretiminin devamını sağlamak ve pekmez tüketimini teşvik etmek için düzenlenen festival başladı

Kazafana şenlendi
banner598
Girne Belediyesi’nin Ozanköy Muhtarlığı ile işbirliğinde geleneksel olarak düzenlediği “Ozanköy Pekmez Festivali” başladı.
Girne Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, bu yıl 7.’si düzenlenen festivalde, Ozanköy’ün turistik tanıtımına katkı yapmak, harnup üretiminin devamını sağlamak ve pekmez tüketimini teşvik etmek amaçlanıyor.
Festivalin açılış törenine Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Sağlık Bakanı Salih İzbul, Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, UBP Girne milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı. 
Açılışını protokolün gerçekleştirdiği festivalin ilk gününde Girne Belediyesi Büyükler Halk Dansları Topluluğu gösterisi, “Caravan Blue Konseri”, “Friends Line Dance Group Modern Dans Gösterisi” ve Hikmet Kurtarıcıoğulları konseri yer aldı.

Uzun: Festival 7 yaşında
Festivalin açılışında konuşan Ozanköy Muhtarı Mustafa Uzun, harnup ve pekmeziyle ünlü olan köyde 2008 yılında başlatılan festivalin 7. yılına girdiğini belirterek, başta Girne Belediyesi olmak üzere festivalin gerçekleşmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

Güngördü: Bölgeye ayrı bir değer katıyor
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, Ozanköy’ün otantik yapısı, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle Akdeniz ve Girne’nin en güzel köylerinden biri olduğunu belirterek, zeytin ve harnup ağaçlarının yetişmesinin de bu bölgeye ayrı bir değer kattığını vurguladı.
Nidai Güngördü, Ozanköy’ün Nobel Edebiyat ödülüne aday gösterilen uzay şairi Osman Türkay’ın doğduğu köy olduğunu anımsatarak, eski adı “Kazafana” olan köyün, Osman Türkay’ın Nobel Ödülü’ne aday gösterilmesinden sonra “Ozanköy” adını aldığını aktardı.

Üstel: Değerli ağaçlarımıza sahip çıkmalıyız
Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel de, büyüyen ve bir kasaba görüntüsüne bürünen köyde, zeytin ve harnup ağaçlarının gün geçtikçe azaldığına dikkat çekerek, “Ne olursa olsun Kıbrıs Türk kültüründe büyük bir önemi olan bu değerli ağaçlarımıza sahip çıkmalıyız” dedi.
Ünal Üstel, harnup, pekmez ve yan ürünlerinin gerek ekonomik olarak gerek sağlık açısından büyük bir değere sahip olduğunu vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2015, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474