banner564

Kıb-Tek’te gerilim yüksek

El-Sen; toplu iş sözleşmesinin yapılmaması, iş elbiseleri ihalesinin ertelenmesi ve geçicilere kadro verilmemesi nedeniyle uyarı grevi yaptı

Kıb-Tek’te  gerilim yüksek
banner598
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (EL-SEN) bir günlük uyarı grevi çerçevesinde sendika yetkilileri, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) önünde basın açıklaması yaptı. 
   Eylemde, EL-SEN’in bağlı olduğu Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ve EL-SEN Başkanı Umut Öksüzoğlu konuştu.
   Sendikacılar, toplu iş sözleşmesi ve yasal haklarını alamadıklarını, iş elbiseleri ihalesinin ertelendiğini, geçicilere kadro verilmediğini savunarak, “Bu eylemi kuruma sahip çıkma adına gerçekleştiriyoruz” dedi. 
   TÜRK-SEN Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, yasalara ve toplu iş sözleşmesine uyulmasını istediklerini söyleyerek, şu anki KIB-TEK yönetiminin bunu yapmadığını “yasa ve kanun tanımadığını” iddia etti.  Bıçaklı, bugünkü grevden önce birçok uyarı eylemi yaptıklarını ancak yönetimin, taleplerini dikkate almadığını savundu. 
   Bıçaklı, “Biz 8 arkadaşımızı çalışırken kaybettik. Bu kuruma can verdik. İş güvenliğinin önemini anlamaları gerekir. Kıyafetleri düğüne gitmek için değil, iş güvenliği kurallarına uygun şekilde çalışabilmek için istiyoruz” dedi. 

Öksüzoğlu: Kıyafet olmazsa olmazımızdır
   EL-SEN Başkanı Umut Öksüzoğlu da kurum yönetimini eleştirerek, “Kurumu dikta rejimi ile yönetiyorlar. Müdür yasa ve tüzük tanımıyor” dedi. Öksüzoğlu, geçici işçilerin kadrolanması gerektiğini dile getirerek, ilgili tüm yasaların buna işaret ettiğini belirtti. 
   Kıyafetlerin de verilmediğini belirten Öksüzoğlu, ihalenin tamamlandığını ancak nedeni belirtilmeksizin kurum tarafından iptal edildiğini söyledi. Öksüzoğlu, “Biz 24 saat enerji ile uğraşıyoruz. Kıyafet olmazsa olmazımızdır” dedi. 
   Kurumda çalışan 9 kişiye soruşturma açıldığını dile getiren Öksüzoğlu, amacın korku ve baskıyı artırmak olduğunu iddia etti ve bunlara bir son verilmesini istediklerini belirtti. 

Erdoğan: Kıb-Tek, El-Sen’in çiftliği değil 
Öte yandan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Genel Müdürü Gürcan Erdoğan, El-Sen yönetiminin ancak kendilerinin izniyle görev değişikliği yapılabileceği iddiasının kesinlikle doğruları yansıtmadığını belirtti.
   Erdoğan, El-Sen’in Kurum içerisinde karşılıklı görüşmelerle çözülebilecek konular için greve gitmesi ve faturasını gününde ödeyen, ödemediğinde hemen elektriği kesilen halka mağduriyet yaşatarak bu hizmetten mahsur bırakmasının kabul edilebilir olmadığını kaydetti.
    Erdoğan, “Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, El-Sen’in sürekli ifade ettiği gibi siyasilerin çiftliği değildir. Ancak kurumun bekasının hiçe sayarak yandaşlarına statü ve çıkar sağlamaktan ve siyasi pozisyon elde etmekten başka gayesi olmayan El-Sen’in çiftliği hiç değildir” dedi.
   Erdoğan, “Daha önceki yer değiştirmelere ses çıkarmayan sendikanın yönetimimizin aldığı son karar sonrası grev kararı almasının ardındaki nedenlerini kamuoyu ve bizlerden çok, Kıb-Tek’in her bölümde fedakarca görev yapan personeli sorgulamalıdır kanısındayız” ifadesini kullandı.

Tüm çalışanların sosyal hakları korunmakta
   Gürcan Erdoğan, sendikanın grev gerekçelerinden biri olarak öne sürdüğü kıyafet konusunda ise ihale yasasındaki değişiklikler ve yeni personel istihdamı neticesinde ölçülerinin yeniden alınması gibi nedenlerle bir süre gecikme yaşandığını söyledi.
   Erdoğan, “Ancak esas sebep, İş Güvenliği Uygulama Esaslarının Güncellenmesi Yönetim Kurulunca onaylanmasından sonra ihaleye çıkılan ve elektrikte çalışacak personelin giyeceği kıyafetlerin güncellenen standartlara uygun olmayacağı nedeniyle ihaleyi iptal etmek durumunda kalındı” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, şöyle devam etti:
    “Şu ana kadar görev başında kaybedilen 8 Kıb-Tek çalışanının sayısının 9 olmaması için en güvenlikli iş elbiselerini temin için çalıştığımız bilindiği halde, sendikanın yitirdiğimiz arkadaşlarımız üzerinden siyaset yapmaya çalışması da ayrı bir çirkinliktir”
Erdoğan, “Kurumumuz tüm çalışanlarının her türlü sosyal haklarını korumakta, yatırımlarını gününde yapmakta, kazanılmış tüm haklarını gününde ödemektedir” dedi.

TKP Yeni Güçler’den El-Sen’e destek
   Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP Yeni Güçler), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda (Kıb-Tek) grev başlatan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nı (El-Sen) ziyaret ederek, destek verdi.
   TKP Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Davulcu, Tözün Tunalı ve Sami Dayıoğlu ile TKP Yeni Güçler Lefkoşa İlçe Başkan Yardımcısı İlke Ö. Davulcu’dan oluşan heyet, sendikacılarla sohbet edip, destek belirtti.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2017, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474