banner564

Kırmızı çizgi bu

Numan Kurtulmuş, Kıbrıs’ta; dönüşümlü başkanlık, Türkiye’nin garantörlüğü ve eşit ortaklığa dayalı bir anlaşmayı desteklediklerini belirtti

Kırmızı çizgi bu
banner598
Türkiye Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Kıbrıs müzakerelerinin de gündeme geldiğini açıkladı. “Türkiye’nin Kıbrıs müzakereleri konusunda altını önemle çizdiği konular var” diye konuşan Kurtulmuş bunları, ‘Dönüşümlü başkanlık, eşit ortaklığa dayalı bir anlayış ve Türkiye'nin etkin garantörlüğünün devam etmesi’ olarak sıraladı.
Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:
"İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında, Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs arasında devam eden görüşmeler bir yerde kesildi, burada Türkiye'nin önemli bir şekilde altını çizdiği hususlar var. Toprak, güvenlik ve garanti konusunda Türkiye hassasiyetle konuya yaklaşmaktadır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, hizmetlerinin, kendilerinin serbest dolaşımıyla ilgili konularda da Türkiye, hassasiyetini korumaktadır.
Biz Kıbrıs'ta çözümden yanayız. Ama Kıbrıs'taki çözüm ortaya konulurken bazı ilkelerin Türkiye açısından vazgeçilmez olduğunun da altını çizmek isteriz. Bunlardan birincisi, biz dönüşümlü başkanlık sistemini önemsediğimizi, bir kere daha bu vesileyle ortaya koyuyoruz. Ayrıca iki taraflı yani eşit ortaklığa dayalı bir anlayışın bu görüşmelerde etkin ve hakim olmasını benimsiyoruz. Adil yönetişim ve paylaşım ilkelerinin barışçıl bir çözüm için önemli bir ilke olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin etkin garantörlüğünün devam etmesinin de Ada'da sağlanacak barış sürecinin kalıcı olması bakımından fevkalade önemli olduğunun altını çiziyoruz. Ümit ederiz ki görüşmeler başladığı yerde Türkiye'nin, bu altını çizdiği hassasiyetler de dikkate alınarak belli bir noktaya gelir. Bu yıl sonuna kadar görüşmelerde olumlu bir sonuç alınacağını ümit ediyorduk. Ancak öyle görünüyor ki önümüzdeki yıla müzakereler kalacaktır. En kısa süre içerisinde adil, kalıcı, iki taraflılığı esas alan etkin bir yönetişimi ve paylaşımı esas alan bir sonuca ulaşılmış olur."

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2016, 08:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473