banner564

KKTC’de e-yaşam çok yakında

Sağlıktan eğitime, gümrükten vergiye, elektrikten ruhsat işlemlerine kamu hizmetlerinin tümü tek merkezde toplanıyor

KKTC’de  e-yaşam  çok yakında
banner598
Nezire GÜRKAN (TAK)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) e-yaşama hazırlanıyor. Elektronik ortama… Tüm bilgiler tek merkezde toplanıyor. Muhaceretten tapuya, araç bilgilerinden vergi ve gümrüğe, tapudan sağlığa, bankacılıktan elektrik ve eğitime tüm alanlarda tek merkezden kontrollü otomasyon dönemi başlıyor. Hedef yıl sonu…
Başbakanlık ile Maliye Bakanlığı arasında yakın zamanda başlayacak pilot uygulamanın ardından bu sistem için de hedef yıl sonu. Asker ve polis dışında tüm kamu kurumlarını kapsayacak bu sistemle kağıt kullanımı, ıslak imza, baskı işleri, odacı, posta, elden dağıtım devri sona erecek. e-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Rauf Ersenal’ın ifadesiyle, “devrim” niteliğindeki bu projeyle “kamu kabuk değiştirecek” ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.


Kimlik bilgileri sistemin odağı
Geçtiğimiz yıl eylül ayında Bakanlar Kurulu kararıyla atanan Müşavir Rauf Ersenal başkanlığındaki yeni e-Devlet Yürütme Kurulu, başta muhaceret çeşitli alanlardaki veri girişleri ve kontrolünü hızlandırmak için çalışmalara yoğunlaştı. Milli Arşiv Müdürü Gökhan Şengör, DAÜ’den emekli Bilişim Uzmanı Necdet İcil dahil toplam 12 kişilik Yürütme Kurulu, ek mesai takviyeleri, farklı dairelerden yeni personel aktarımıyla özellikle veri girişine ilişkin kontrolleri hızlandırmış durumda.

Bilgisayar başından bilgiye ulaşılacak
TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan e-Devlet Yürütme Kurulu Başkanı Ersenal ve Başkan Yardımcısı Gökhan Şengör’ün ifadesiyle, muhaceret bilgileriyle ilgili veri girişinin tamamlanması ve kontrollerin yapılmasıyla sistem hızlanacak. Bankacılıktan araç bilgilerine, elektrikten sigortalara, tarımsal ödemelerden pasaporta birçok alanda veriler zaten bilgisayar ortamına aktarılmış durumda. 
Maliye, sağlık, gümrük, eğitim de bu yıl ayrı ayrı ihalelerle sisteme dahil edilecek. Ortak Veri Merkezi kurulacak. Güvenlik açısından, farklı bir coğrafyada yedeklemesiyle birlikte.
Artık kişiler ve kurumlar, kendine ait özel şifreyle, sağlıktan vergilere her alanda bilgiye bilgisayar başında ulaşabilecek. 

Bu bir devrim… Kamu kabuk değiştirecek
Kamu kurumları arasında yazışmaların tamamen elektronik ortamda, elektronik imzayla yapılması olarak özetlenebilecek bu sistemin kamudaki hantallığa ve bürokrasiye son vereceğini vurgulayan Ersenal, test çalışmaları yapılan, en geç yıl sonu devreye girecek bu uygulamayla kağıt, baskı, dağıtım, posta, odacıyla yollama, bir işlem için 4-5 ayrı daireye gitmenin tarih olacağını anlattı.
“Kamu kabuk değiştirecek. Bu bir devrimdir” diyen Ersenal, sürat, şeffaflık ve arşivleme bakımından da sistemin önemli olduğuna dikkat çekti.
e-Devlet Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Müdürü Gökhan Şengör de EBYS’nin iş gücü ve zaman tasarrufu yanında, vergi kaçaklarından ilaç sarfiyatına kadar birçok alanda mali disiplin anlamına geldiğini vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2016, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473