banner564

 KKTC’de iş yapmak imkansız

Telekomünikasyon Dairesi’nin yarı özelleştirilmesi girişimlerine karşı ilk eylem Gazimağusa’da yapılıyor

 KKTC’de iş yapmak imkansız
banner598

  Suna ERDEN

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın, Bakanlar Kurulu’ndan onay alarak Telekomünikasyon Dairesi’nde başlattığı yarı özelleştirme girişimi, ilgili sendika tarafından protesto ediliyor. Tel-Sen bugün Gazimağusa’dan başlayarak genel grev uygulamasına gideceğini açıkladı. Sendika başkanı Tamay Soysan, Bakanlar Kurulu kararının kamunun faydasına olmayacağını savunarak, Bakan Tolga Atakan’a eleştiriler yöneltti.
   Diyalog’a konuşan Bakan Tolga Atakan ise “4 ay önce hem sendikaya hem de daire yetkililerine atılacak adımlarla ilgili bilgi verdik. Yeniden yapılandırmanın özelleştirme olmadığını anlattık. Ancak özeleştirme olacağını söylüyorlar ve neyi tartıştıklarını dahi bilmiyorlar” dedi.

Atakan: Gerekçeleri geçersiz
Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Telekomünikasyon Dairesi’nin özele devredileceği gerekçesi ile alınan eylem kararını gereksiz buldu. Atakan, “4 ay önce hem sendikaya hem de daire yetkililerine atılacak adımlar ile ilgili bilgi verdik. Yeniden yapılandırmanın özelleştirme olmadığını anlattık. Ancak buna rağmen tartışmalar bitmedi. Özeleştirme olacağını söylüyorlar fakat daha neyi tartıştıklarını dahi bilmiyorlar” dedi.
Devletin Telekomünikasyon Dairesi’ni yapılandıracak maddi gücü olmadığını ifade eden şunları söyledi:
“Telekomünikasyon Dairesi’ni özelleştirmiyoruz. Yapısal dönüşüm ile ilgili 4 ay önce sunum yapıldı. ‘Katkı koymak isterseniz, görüşlere açığız’ denildi. Bize dönmediler.  Aradan 4 ay geçti, yapısal dönüşümü Bakanlar Kurulu’na sunduğumuzu açıklayınca o zaman sesler yükselmeye başladı. “Telefon Dairesi’ni vermeyiz, özelleştirmeyiz” diyorlar ancak daha neyi tartıştıklarını bilmiyorlar.
Biz defalarca anlattık bir daha söyleyelim; Atacağımız adım özelleştirme değildir. Kamu-özel ortaklığı ile daireyi güçlendirerek daha iyi hizmet verilmesini sağlamaktır. Biz halen daha interneti dahi doğru düzgün kullanamıyoruz. Bakır olan alt yapının fiber kablolarla değişmesi gerekiyor. Alt yapı, üst yapı ile ilgili yapılandırma için de 30 bin Euro gerekiyor. Bakanlığın böyle bir bütçesi yoktur. Olsa yolları yapardık. 
Yıl 2019 ancak sağlıklı 3g hizmeti de alamıyoruz. Amacımız devletin elindeki güçle özelin elindeki gücü birleştirmektir. Ve birlikte daha iyi hizmet sunmaktır. Özel ile ortaklıkta ise omurga verilmeden sadece güç birliği yapılması amaçlanmaktadır.
Planlama bu şekilde olmasına rağmen, özelleştirme, peşkeş çekme olacağını söylüyorlar. Niteliksiz bir tartışma ortamı var. Daha neyi tartıştıklarını dahi bilmiyorlar.” 

 
Sendikanın açıklaması
Tel-Sen, ‘Yeniden Yapılandırma Modeli’nin Telekomünikasyon Dairesi’ni özele devretme ve peşkeş girişimi olduğunu iddia ederek, eylem ve greve gideceklerini açıkladı.
Tel-Sen Başkanı Tamay Soysan,  eylem ve grevleri belirleyen sendika yönetim kurulunun; ilk olarak pankartlı protesto eylemlerini Gazimağusa Telekomünikasyon Dairesi’nden başlatma kararı aldığını bildirdi.
Soysan, bugün Gazimağusa Telekomünikasyon Dairesi önünde saat 09.30’da gerçekleştirilecek eylemde basına açıklama yapılacağını duyurdu.
Telekomünikasyon Dairesi’nin yeniden yapılandırılmasının bir gerçek olduğunu, sendikanın da bunu savunduğunu belirten Soysan, ancak hükümetin ortaya koyduğu model ve almış olduğu Bakanlar Kurulu kararının kamu yararına faydalı olmayacağını, tam tersine kamunun malını özele devretmeye adeta “peşkeş çekmeye” yönelik bir girişim olduğunu iddia etti.
Soysan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’nın oluşturulmak istenen yapıyı halka şirin gösterme adına “çok yatırıma ihtiyaç vardır ve biz bunu yapamayacağız. Özelle işbirliği yapacağız” dediğini savunarak, Bakan’ın telaffuz ettiği rakamlar arasında 60 milyon TL’lik fark bulunduğunu, bu kadar önemli bir konunun tüccar zihniyeti ile telaffuz edilecek bir konu olmadığını söyledi.
Soysan, İyi İdare Yasası kapsamında öngörülen yapının maliyetiyle ilgili Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na yönelttikleri soruların yanıtını 7 aydır alamadıklarını, bu konuda hukuk yoluna başvurma kararı aldıklarını da ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474