banner564

Kritik dönemeç

11 Nisan’da yeniden başlayan müzakerelere bugün devam ediliyor

Kritik dönemeç
banner598
Kıbrıs müzakerelerine bugün devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugün saat 18.30’da ara bölgede bir araya gelecek. 
Rum Meclisi’nin Enosis Plebisiti’nin okullarda anılması kararıyla kopan müzakere süreci, Rum tarafının gereken adımları atmasıyla 11 Nisan’da yeniden başlamıştı. 
Liderler, 2 aylık aradan sonra gerçekleştirdikleri ilk toplantıda, müzakere programı üzerinde çalışmıştı. 4 görüşme planlayan liderler, bugünkü görüşmenin ardından 2, 11 ve 17 Mayıs’ta yeniden bir araya gelecek.

Kıbrıs müzakerelerinde kritik dönemeç
BM gözetiminde Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis tarafından yürütülen müzakerelerde önemli bir dönemece giriliyor. Liderler, nisan ve mayıs aylarının müzakereler açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.
Rum Meclisi’nin "Enosis" referandumunun okullarda kutlanması kararıyla ilgili geri adım atmasının ardından 2 ay aradan sonra 11 Nisan’da yeniden müzakere masasına oturan liderler bugün müzakerelere devam ediyor. 

"Nisan ve Mayıs ayları hayati öneme sahip"
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakereler açısından "nisan ve mayıs aylarının hayati öneme sahip olduğuna" işaret ederken Rum Lideri Nikos Anastasiadis, sürecin bir takvime bağlanmasına karşı çıkıyor. Akıncı, niyet olduğu takdirde temmuz ayına kadar Kıbrıs sorununda çıkış yolunun bulunmasının mümkün olduğuna inanıyor.
   Göreve geldiği tarihten itibaren, iki yıllık müzakere sürecinde pek çok noktada uzlaşma sağladıklarını, çözüme belki de geçmişte olmadığı kadar yaklaşıldığını kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Türklerin bu süreçte ciddi adımlar attığını belirtiyor.

Rum tarafında seçim takvimi işliyor
Kıbrıs müzakerelerinde bir yandan kritik görüşmeler devam ederken bir yandan da Rum tarafı Şubat 2018'de yapılacak başkanlık seçimleri için gün sayıyor. Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafında yapılacak seçimlere işaret ederek, doğal takvimin işlediğini, müzakerelerin ucu açık bir şekilde devam edemeyeceğine inandığını söylüyor.
İki lider arasında yaklaşık iki yıldır devam eden müzakereler, "Ekonomi”, “Avrupa Birliği (AB)”, “Mülkiyet”, “Yönetim-Güç Paylaşımı”, “Toprak” ve “Güvenlik ve Garantiler” olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor. Birçok özlü konuda önemli ilerlemeler sağlanırken, liderleri müzakere masasında zorlu konu başlıkları bekliyor.

Akdeniz'de çıkan doğal kaynaklar
Rum Yönetimi’nin, "Akdeniz'de çıkacak doğal kaynaklardan elde edilen gelirin bir kısmının çözümün finansmanı için kullanılabileceği" yönünde açıklama yaptığına işaret eden Akıncı, Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların sadece Kıbrıs için değil tüm bölge için ciddi bir iş birliği alanı oluşturabileceğinin altını çiziyor.
Akıncı, çıkacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının akıl işi olduğunu ve çözüme katkı sağlayacağını da belirtiyor.

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2017, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474