banner564

Kritik karar yarın

Anastasiadis “istediğimiz sınır kapılarının tümünün açılmasına izin verilmemesi halinde, bir tanesini dahi açmayacağız”dedi

Kritik karar yarın
banner598
   Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Öncelikle Pirgo”, “Piroi” (Gaziler) ve Derinya sınır kapılarının açılması şartını ortaya koyduklarını, ancak  Türk tarafından, “her üç bölgenin de birinci derece askeri bölge olduğu” cevabının alındığını açıkladı. Rum basınına göre Anastasiadis “eğer öncelik verdiğimiz tüm kağpıların açılması kabul edilmezse, bir başka kapının açılomasına izin vermeyeceğiz”dedi.
   Müzakereciler arasında tartışılan  Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusu ‘gizlilik’ mutabakatına karşın, yine Rum tarafınca kamuoyuna sızdırıldı. Rum liderliği bu tavrı ile ‘şeffaflıktan yana’ bir siyaset izlediğini kendi kamuoyuna göstermiş oldu.
     “GYÖ’lere bile Akıncı değil Ankara karar veriyor” yorumunu yapan Simerini gazetesine göre, yeni sınır kapılarının açılmasıyla ilgili kararın yarın verilmesi bekleniyor.
   Habere göre Anastasiadis “Lefkoşa’nın talep ettiği barikatlar için güvenlik ve askeri bölge gerekçeleri ortaya konurken Kıbrıs Türk tarafının istediği başka bir barikatın açılmasına rıza göstermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Gazete Anastasiadis’in bu ifadesinin, Lefke-Aplıç geçidine göndermede bulunduğuna işaret etti.
   Gazete Anastasiadis’in “Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili açıklamalarına uymadığı ortaya çıkacağından Türkiye’nin barikatların açılmasını reddetmeye hiçbir bahanesi yok. Bir yandan çözüm istediğini söylerken öte yandan askeri bölge konuları öne süremez” diyerek iyimserlik belirttiğini yazdı.
   Gazeteye göre “Derinya” Belediye Başkanı Andros Karayannis’in, Anastasiadis’le dünkü görüşmenin ardından  Ay. Demet, Lefkoşa, Eğlence, Yeri, Kiracıköy ve Derinya adına yaptığı açıklamada,  GYÖ’ler  konusunda yarın bir açıklama yapılacağını doğruladı.
   Gazete şunları da ekledi:
    “Şu ana kadarki olgularla, sahnenin değişken olmasına karşın, -beklenmeyen bir şey olmazsa- önümüzdeki Perşembe günü Lefkoşa ve Mağusa surlariçindeki dini ve kültürel anıtların bakım-onarımı ile büyük ihtimalle ortak halk pazarı oluşturulmasına paralel Baf Kapısı geçidinin açılmasının açıklanması bekleniyor.”

Gazetelerin gündemi kapılar

   Fileleftheros gazetesi “Sınır Belediyeleri, Canlandırma Teşvikleri İstiyor... Başkan’dan Piroi ve Derinya Barikatının Açılmasını İstediler” başlıklı haberinde sınır belediyelerinin, Anastasiadis’ten terk edilmiş sınıra yakın bölgelerin yeniden canlandırılması için genç çiftlere teşvik verilecek bir strateji planı yapılmasını, Gaziler-Derinya geçitlerinin açılması ve kendilerine KKTC’de bulunan kiliseleri kullanma hakkı verilmesini istediklerini yazdı.
   Alithia gazetesi de  “Piroi (Gaziler)-Lefke-Baf Kapısı... Barikatların Açılması, Perşembe Günkü Yeni Görüşmeleri Çerçevesinde Akıncı ve Anastasiadis’in Ele Alacağı GYÖ’lerin Üst Sırasında” başlığıyla manşete çektiği haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in  “siyasi değeri düşük” GYÖ’leri ele aldıklarını hatırlattı.
   Gazete Piroi (Gaziler) ve Lefke geçitlerinin açılmasının ortak GYÖ listesinin üst sırasında olduğuna dair bilgi edindiğini yazdı ve bu geçitlerin açılması halinde başka bir geçit daha (Baf Kapısı) açılacağını yazdı.

Güzelyurt kökenlilerle görüştü

   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, önceki gün ayrıca, “Omorfo” (Güzelyurt) eski Belediye Başkanı Haralambos Pittas ve ihtiyar heyeti ile bir görüşme yaptı.

   Pittas, Anastasiadis ile yaptıkları görüşmede, Güzelyurt’un Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) kapsamında ele alınıp alınmadığı konusunda detaya girmediklerini; Anastasiadis’in kendilerine, GYÖ’ler için her iki tarafın da çaba göstermekte olduğunu ve bu çabanın, milli meseledeki önemli konulara ilişkin süreçte iyi bir zemin oluşturacağını söylediğini ifade etti.
  Pittas ayrıca, gerek avukatlık bürolarının, gerekse başka büroların KKTC’deki Rum mallarını ve güneydeki Türk mallarını satmakla meşgul olduğunu ve bunu, göçmenlerin sırtından yaptıklarını iddia etti.

Güncelleme Tarihi: 27 Mayıs 2015, 09:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474