banner564

Liderler hazır değil

Eide, bazı konuların sadece garantörlerin ve gözlemci olarak AB’nin bulunacağı ortamda tartışılabileceğini söyledi

Liderler hazır değil
banner598
Özlem Güran AKKORLU
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bazı konuların sadece garantörlerin ve gözlemci olarak AB’nin bulunacağı ortamda tartışılabileceğini ifade etti; liderlerin konferans kararı vermek istedikleri noktaya geldiklerini ancak çözümlenmemiş konular olduğu için bunu yapmaya hazır olmadıklarını vurguladı.
Mekik diplomasisini sürdüreceğini ve çözümlenmemiş konularda pürüzlerin giderilmesine yardımcı olmaya çalışacağını kaydeden Eide, her iki liderin de son hafta içerisinde uluslararası konferansın tekrar toplanmasıyla ilgili fikir birliğine varmadan Kıbrıs’ta bundan sonra başarılacak fazla bir şey kalmadığı görüşünde olduğunu belirtti.
Liderlerle dün ayrı ayrı bir araya gelen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaklaşık 3 saat süren görüşmesinin ardından açıklama yaptı.
Kalabalık heyetlerin de yer aldığı görüşme sonrasında Eide, basının sorularını da yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı’yla uzun ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini,  sabah da Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’le görüştüklerini anlatan Eide, Her iki liderin de Cenevre’de konferansın tekrar toplanmasının yolunu aramak istediğini kaydetti, bunu yakın gelecekte yapmayı konuştuklarını ifade etti.

“Detay olarak görülen konular...”
Bir başka soru üzerine Eide, ne yapıldığını, ne yapılması gerektiğini ve farklı konuların nasıl bir birleriyle bağlantılı olduğunu bildiklerini ifade etti.
Konuların sıralanması, yöntem, hangi farklı konuların ele alınacağı ve Cenevre’de hangi noktaların tartışılabileceği gibi detaylı soruların önlerinde durduğunu söyleyen Eide, detay olarak görülen bu konuların arkasında saygı duyulması gereken siyasi farklılıklar da bulunduğunu kaydetti.
Cenevre’de yapılacak toplantının BM önderliğinde yürütüleceğini anımsatan Eide, ancak liderlerin önlerinde duran konularda neler yapmak istedikleri Kıbrıs’ta sıraya konulmadıkça konferansın bir amacı olmayacağını belirtti.
Eide, BM Genel Sekreteri, BM ekibi ve kendisinin, “adada yürütülen iki toplumlu müzakereler çerçevesinde ve garantörler ile AB dahil olmadan tam olarak ele alınamayacak konuların bir birini pekiştirecek şekilde nasıl sıraya konacağıyla ilgili” önemli görevleri olduğunu da kaydetti.
Yöntem konusunda liderlere herhangi bir öneri yapıp yapmadığının sorulması üzerine ise Eide, bunun liderlerin konusu olduğunu; kendisinin onların önerilerinin ne olduğunu ve ne dediklerini dikkatlice dinlediğini, ortak bir zemin bulduğu takdirde bunu diğer tarafa aktardığını belirtti.

Eide, Anastasiadis ile görüştü 
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, dün sabah, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi.  Rum radyosunun haberine göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada müzakerelerin devamına yönelik ne yapılacağı konusunda karar vermenin iki toplum liderine bağlı olduğunu ifade etti. 
Eide, iki liderin görüşlerini dinleyeceğini ayrıca Anastasiadis ve Akıncı’nın, sürecin ilerlemesi için neye ihtiyaç olduğu konusundaki görüşlerini alacağını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2017, 09:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474