banner564

Londra’dan mesaj verdi

Özersay; “Önemli olan Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatmak değil, neden başarısız olduğunu sorgulamak” dedi

Londra’dan mesaj verdi
banner598

 Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House’ta konuşma yaptı.

Özersay katılımcıları arasında diplomatik misyon ve büyükelçilik görevlileri; akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı etkinliğin ardından Londra temasları ve Yenierenköy açıklarında 
batan mülteci gemisiyle ilgili TAK muhabirinin sorularını yanıtladı. 
BM Genel Sekreteri’nin, rapor hazırlamak üzere geçici olarak görevlendirdiği Jane Holl Lute’un pazartesi günü Ada’ya geleceğine değinen Özersay, önemli olanın Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatmak değil, müzakerelerin neden başarısız olduğunu irdelemek ve nedenlerini sorgulamak olduğuna vurgu yaptı. 
Lute’un Kıbrıs’a geldiğinde sadece “nerede kaldık?, müzakerelere kaldığı yerden başlayalım” demesi halinde bunun süreci hiçbir yere götürmeyeceğine işaret eden Özersay, 50’nci yılına gelinen müzakerelerle ilgili yapılması gerekenin “neden başarısız oluyor?” sorusuna yanıt bulmak olduğunu kaydetti. 
Özersay ancak bu şekilde, bundan sonra nereye gidilebileceği konusunda gerçekçi bir yol çizilebileceğini vurguladı. 

14 yıl önce görevli olan BM Genel Sekreteri’nin “Kıbrıs Rum toplumu, yönetimi ve zenginliği Kıbrıslı Türkler ile paylaşmaya hazır değil” dediğini anımsatan Özersay, 14 yıl sonra bu durum değişti mi, şu anda Rumlar buna daha mı hazır? diye sorulması gerektiğini anlattı.
Geçen 14 yılda Kıbrıslı Rumları yönetim ve zenginliği paylaşmaktan daha da uzaklaştıracak iki gelişme yaşandığına işaret eden Özersay bunlardan birinin Güney Kıbrıs’ın AB’ye kabul edilmesi, diğerinin de Kıbrıslı Rumların çözüm olmayan bir ortamda Kıbrıslı Türklerin rızasını almadan doğal gaz arama faaliyetleri yürütmesi ve uluslararası toplumun buna ses çıkarmaması olduğunu kaydetti. 


“Denizlerdeki kapasitemiz gelişmeli”
Özersay açıklamasında KKTC deniz yetki alanlarında batan mülteci gemisiyle yaşanan insanlık trajedisine de değindi. 
Kıbrıslı Türklerin uluslararası toplumun parçası olmaya çalıştığını, öte yandan bugün uluslararası toplumun ciddi bir mülteci sorunuyla yüz yüze olduğunu kaydeden Özersay, bu insanların can güvenliğinin sağlanmasının, onarla yardımcı olunmasının insancıl hukukun ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti. 
Kıbrıslı Türklerin bu bağlamda denizlerdeki kapasitesini geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Özersay,
Sahil Güvenlik’in de bu gibi insani operasyonlar konusunda kapasitesini artırmak durumunda olduğunu dile getirdi. 
Özersay aynı zamanda uluslararası toplumun da bunu bir mülteci sorunu olarak ele almaktan çıkması; dünyadaki ekonomik - siyasi eşitsizlikler ve çatışmaları tolere eden; çatışan taraflara silah satan yaklaşımları terk etmesi gerektiğini belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474