banner564

Mantıksız!

Sigaraya yüzde 3 belediye vergisi koyacağını açıklayan Harmancı’ya hem vatandaştan hem de esnaftan tepki geldi

Mantıksız!
banner598

Melin DOBRAN

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın, yargının görüşünü de alarak sigaraya yüzde 3 ek vergi koyacakları yönündeki açıklaması, vatandaşlardan sert tepki gördü.
   Diyalog’un konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğu vatandaşlar, bu düşüncenin mantıksız olduğunu belirterek “uygulanması mümkün değil” yorumunu yaptı.. 
   Vergi uygulaması ile ilgili çalışmaların başladığını belirten Harmancı, Maliye Bakanlığı ile yapılacak olan görüşmenin ardından bu ay içerisinde uygulama yapılacağını ifade etmişti.

Vatandaş ne dedi??

Hanife Karataş
“Tüm Lefkoşalıları etkileyecek bir karardır, sonuçta sigara içiyoruz. Ülkede iki farklı fiyatın olması bence doğru değildir. Bu karar mantıklı bir karar da değildir. Halk ayaklanabilir diye düşünüyorum. Esnafın hali ne olacak bunun iyi düşünülmesi lazım. Her şeyi düzelttiler de sigaraya belediye vergisi konulması mı kaldı? ”

Levent Akbıçak
“Lefkoşa’da vergi alınması gereken yerler var. Onların vergisi alınacağına, böyle bir karar üretmişler. Bence doğru bir karar değildir. Bu olay diğer belediyelere emsal olacak. Önce Lefkoşa içinde önemli olan sorunlara çözüm bulunsun, sonra sigara konusu ele alınsın. Sigara içenlerin bir kısmı için bu konu önemli olmayabilir ama bir kısmını da başka bölgelerden alışveriş yapmaya yönlendirebilir.”

Şaban İpek
“Bu karar bence mantıklı bir karar değil. Sadece Lefkoşa bölgesinde uygulanacaksa, halk sigarasını başka marketlerden temin edebilir. Bir markette başka fiyat, diğer markette başka bir fiyata satılması doğru değil. İnsanlar sigarasını ya gümrükten alacak ya da Lefkoşa dışında çıktığında iki üç paket alacak. Şehir içerisinde birçok sıkıntı var. Her şey çözüldü, aşıldı, bir sigara konusu mu kaldı?”

Osman Yorucu
“Sayın belediye başkanı sanayi bölgesine hiç gelmiyor. Buradaki sıkıntıları aştı mı da konu sigaraya geldi. Bu bana göre mantıklı bir karar değil. Belki yasada olabilir ama öncelikli konulara ağırlık verilmesi daha mantıklı. Örneğin o kadar iş yeri var, denetleniyor mu? Başkanın görevi halkla iç içe olmaktır, sorunları çözmektir. Su, temizlik ve çöp gibi sıkıntılar var sanayi bölgesinde. İlgilenen yok.”

Esnaf ne dedi??

Ali Çelik
“Bu vergi olayı bizi olumsuz yönde etkileyecek. Zaten sigaradan çok bir kâr elde etmiyoruz. Sırasında müşteri 10 kuruşun bile hesabını yapıyor. Sigaraya vergi uygulanırsa halk tabi ki başka bölgeden alacak. Bizim kârımız bir paket sigarada yaklaşık 50 kuruştur. Bu fikir bana göre yanlıştır. Zaten dünya kadar ödeme yapıyoruz.”

Latife Başdinç
“Belediyenin aldığı bu karar bence doğru bir karar değildir. Bir yasa varsa bunu bütün belediyelerin uygulaması lazım. Sadece Lefkoşa’da olması mantıksızdır. Bu bizim satışlarımızı olumsuz yönde etkileyecektir. Belki vatandaşlar gümrükten giriş çıkış yapıp sigarasını oradan temin edecektir.”

İlkay Bilge
“Bu kararın sadece Lefkoşa’da olması doğru değil. Belki bu karara uyulması gerekiyor ama biz esnafı olumsuz yönde etkileyecektir diye düşünüyorum.  Biz zaten sigaradan fazla bir kâr elde etmiyoruz. Vatandaşımız başka bölgelerden alıp, stok yapabilir.”

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2016, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473