banner564

Masa dışında oyunlar

Güney Kıbrıs’taki ‘OHİ’ törenlerine katılan Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas, Türk askerinin çekilmesi, TC kökenliler ve garantiler konusunda pratik önlemlerin harekete geçeceğini açıkladı

Masa dışında oyunlar
banner598
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bir yandan müzakere masasında KKTC Cumhurbaşkanı mkustafa Akıncı ile ‘İki bölgeli, iki toplumlu federasyonu’ görüşürken, diğer yandan Yunanistan’la birlikte Türkiye’yi köşeye sıkıştıracak eylem planları yapıyor.
   OHİ günü törenleri münasebetiyle Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas, başta Rum lideri Anastasiadis olmak üzere, siyasi parti yetkilileriyle de toplantılar yaparak, Türk askerinin adadan çekilmesi, garantörlüklerin iptali ve TC kökenli KKTC vatandaşların geri gönderilmesi konularını ele aldı. Kocas, toplantılarla ilgili değerlendirmesinde ‘artık teoriden, pratik eylemlere geçme zamanı gelmiştir”dedi.
   Fileleftheros gazetesi“Güvenlik Konusunda Bundan Sonra Atılacak Adımlar Belirleniyor... Atina ve Lefkoşa Garantiler İçin İnisiyatif Alıyor” başlıklı haberinde Kocas’ın iki günlük temasları çerçevesinde Rum-Yunan işbirliği zemininin, teoriden pratiğe ve eylem planı hazırlanmasına dönüştüğünü yazdı.
   Habere göre;Anastasiadis’le görüşmesinin ardından açıklama yapan Kocas “Yunanistan ve Kıbrıs’ın işbirliği son iki günde daha özlü, detaylı ve nitelikli hale geldi” dedi.
   Rum tarafının Kıbrıs sorununa adil bir çözümü ileri götürme isteğine ve kabiliyetine sahip olduğunu savunan Kocas, Yunanistan’ın bu çabaya tam destek verdiğini söyledi ve uluslararası unsuru kastederek “Birileri bu prosedürü destekliyor, kimi gereğinden fazla acele ediyor, kimi sadece izliyor” dedi. 
   Gazete Kocas’ın “acele edenler” ifadesinin Rum tarafında, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kastettiği şeklinde yorumlandığını yazdı.
   Habere göre Kocas açıklamasının garantilerle ilgili bölümünde “bundan birkaç ay önce garantiler konusunu on yıllardan sonra ilk kez gündeme getirip Kıbrıs sorununu yeniden temellerine oturttuğumda çoğu bana tuhaf baktı. Bugün garantiler gerçekten de tartışılması gereken bir mesele addediliyor. Birçok uluslararası güç, bizim de ve elbette her şeyden önce Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sahip olduğu görüşü kabul ediyor. Zannederim bu durum Türkiye’yi etkilemezlik edemez” dedi.
   Kocas Rum Meclis Başkanı Omiru’yla görüşmesinin ardından da “Yunanistan’ın, Kıbrıs’ta garantörlük rolünün kaldırılması ve Türk askerinin bir an evvel Kıbrıs’tan çekilmesi için aktif inisiyatifler aldığını” söyledi.
   Gazetecilerin, iki bölgeli iki toplumlu federasyona itiraz edenlere cevabının ne olduğunu sormalarına karşılık Kocas  “Bu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iç oluşumu meselesidir” dedi; Londra ve Zürih anlaşmalarının Yunanistan’a “modası geçmiş ve tasfiye edilmesi gereken” diye nitelediği garantör güç rolü verdiğini söyledi, özetle şunları ekledi:
    “Yunanistan, işgal ordularının bir an evvel gitmesine katkı koymalıdır ve AB üyesi olarak Avrupa Hukuku’nun bütün AB hükümranlığında uygulanmasına dikkat etmelidir. Diğer meseleler Kıbrıs’ın iç yasal düzen meselesidir, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Temsilciler Meclisinin ve Kıbrıs’ın siyasi partilerinin meseleleridir.
Kıbrıs Cumhuriyeti’ne saygı duyuyoruz. İster büyük güçler, ister adına Yunanistan, özellikle de Türkiye densin kimsenin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içişlerine müdahale hakkı olmasına müsaade etmeyeceğiz.  Ankara bu mesajı alırsa çok memnun oluruz.”

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2015, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473