banner564

Maskaralık

Anastasiadis’in ‘Güven yaratıcı Önlemler’ paketinde Ercan’a ‘uçuş’ değil, güneydeki kültürel eserler, KOP ve Beşparmaklar’daki mayın tarlaları var

Maskaralık
banner598
   KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimini Mustafa Akıncı’nın  kazanmasını  “Kıbrıslı Türklerin tercihi ortak vatanımız için ümit verici bir gelişmedir” sözleriyle yorumlayan Rum lideri Nikos Anstasiadis’in, Güven Yaratıcı Önlemler Paketi’ni her an açıklayabileceği belirtildi.
   Rum hükümetine yakınlığıyla bilinen Alithia gazetesinin haberine göre, Anastasiadis’in 3 başlık altında topladığı peketin içinde, Maraş’a karşılık Ercan Havaalanı’nın uluslararası trafiğe açılması diye birşey yok. Paketin, Beşparmaklar’daki mayın tarlalarını gösteren haritanın Türk makamlarına verilmesi, Kıbrıs Türk Futbol federasyonu’nun, KOP bünyesine katılımı ve güneydeki Türk kültür mirasının korunmasına yönelik önlemlerin bulunduğu ifade ediliyor.
   Rum siyasi partilerin değerlendirmelerini de “Kıbrıslı Rumların Duyguları Karışık” başlığıyla aktaran Alithia gazetesi “Anastasiadis Akıncı’ya İşbirliği Eli Uzatıyor” başlıklı haberinde özetle şunları yazdı:
   “Önümüzdeki günlerde Akıncı’nın Kıbrıslı Türk Müzakereciyi ataması ve bu kişinin derhal Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile tanışma görüşmesi yapması bekleniyor. 
   Gazetemizin kaynaklarına göre Başkan Anastasiadis, Rum tarafının samimi bir çerçevede diyalog aracılığıyla çözüm irade ve isteğini göstermek üzere tek yanlı Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) açıklamaya hazırdır. 
   Aynı kaynaklar Anastasiadis’in, müzakereler başlamadan ilan edeceği tek yanlı GYÖ’ler arasında Kıbrıslı Türklerin özgür bölgelerdeki kültürel ve dini anıtlarının bakım ve korunması, Milli Muhafız Ordusu’nun 1974 öncesinde Beşparmak dağlarına döşediği 19 mayın tarlasının haritalarını vermek ve Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ile KOP’un anlaşması temelinde ülke futbolunun birleştirilmesi var.”
   Gazete Anastasiadis’in bu tek yanlı GYÖ paketini her an açıklayabileceğini haber verdi.

Partilerden açıklama

   DİSİ Başkanı Averof Neofitu, twitter hesabında “Akıncı’nın başarısının doğru bir uzlaşı için ümit yarattığı” görüşünü ortaya koyarken, AKEL tarafından yayımlanan açıklamada, Genel Sekreter Andros Kiprianu’nun, Akıncı’yı telefonla arayıp kutladığı ve ‘uzlaşılmış çerçevede çözüme ulaşılması için her çabayı destekleyeceği’ konusunda mesaj verdiği belirtildi.
   DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos “Kıbrıs sorununun çözülüp çözülmeyeceğine Türkiye karar verecek. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” iddiasında bulundu.
   Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas “geçmişte, Mehmet Ali Talat seçildiğinde yaşadığımız bir aşırı iyimserlik görüyoruz. Bu aşırı iyimserlik bizi yanlış sonuçlara ve Akıncı’nın muhtemel seçilmesinin Kıbrıs sorununa çözüm getireceği gibi yanlış bir beklentiye sürükler” dedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2015, 10:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473