banner564

Memleket ‘toz duman’

Türkiye ve Kıbrıs’ı etkisi altına alan toz zerrecikleri, hayatın her alanını olumsuz etkiledi

Memleket ‘toz duman’
banner598
Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, Kıbrıs’ın tamamının toz altında olduğunu, adanın 14 yıldır bu yoğunlukta toza maruz kalmadığını kaydederek, “Üzerimize yoğun şekilde toz taşınıyor. Taşınım henüz kesilmedi” dedi.
Buran, insan hayatını olumsuz etkileyen toz zerreciklerinin en son 2001’de bu kadar yoğun şekilde görüldüğünü kaydederek, “Libya, Mısır gibi ülkelerden toz taşınımı oluyor, ama verilerime göre 14 yıldır bu yoğunlukta toza maruz kalmadık” şeklinde konuştu.
Ülkeyi etkisi alan toz zerrecikleri konusunda Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine açıklama yapan Meteoroloji Dairesi Müdürü Raif İlker Buran, toz zerreciklerinin Türkiye’nin Akdeniz sahillerine kadar ulaştığını tozun bugün de etkili olacağını söyledi.


Uzunyayla: Seferler aksamadı ancak…
Öte yandan Sivil Havacılık Dairesi Hava Trafik Şube Amiri Ali Uzunyayla, uçak seferlerinin aksamadan sürdüğünü, ancak olumsuz havanın devam etmesiyle görüş mesafesinin azaldığını belirtti.
Hava şartları nedeniyle önceki gün hiçbir seferin iptal edilmediğini, ancak bununla ilgili bazı asılsız haberler yayınladığını kaydeden Uzunyayla, uçak seferlerinde aksamaların her zaman yaşandığını anımsattı.

Çevre Koruma Dairesi toz oranını açıkladı
Bu arada Çevre Koruma Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Hava Kalitesi ÖlçümAğı’ndan elde edilen sonuçlara göre, son 24 saatte çapı 10 mikrometreden küçük olan partiküler madde konsantrasyonunun saatlik ortalamasının Lefkoşa’da 2577 µg/m ³ (mikrogram/metreküp), Güzelyurt’ta 245 µg/m ³ , Gazimağusa’da 1230 µg/m ³, Girne’de 1879 µg/m ³, Teknecik’te 2688 µg/m ³ , Kalecik’te 647 µg/m ³ ve Alevkayası’nda 4623 µg/m ³ değerine kadar ulaştığı bildirildi.
Açıklamada şöyle denildi:
“Partiküler madde konsantrasyonu için tespit edilen günlük ortalama sınır değer olan 50 µg/m ³ değerinin aşılması beklenmektedir.
Solunabilen küçük boyuttaki partiküler maddelerin sağlığa olan olumsuz etkilerinden dolayı özellikle toza karşı hassasiyeti olan kişiler ile yaşlı ve çocukların bugünlerde zorunlu olmadan dışarıya çıkmamaları ve açık havada çalışmak zorunda olan kişilerin kendilerini koruyucu önlemleri almaları tavsiye edilmektedir.


Toz zerrecikleri trafiği de etkiledi
Ülkeyi önceki günden beri etkisi altına alan toz zerrecikleri dün, trafikte görüş mesafesini de olumsuz etkiledi.
TAK muhabirinin tespitlerine göre, toz zerreciklerinden dolayı Lefkoşa-Gazimağusa anayolunda öğleden sonra görüş mesafesi 50 metreye kadar düştü. Trafikteki sürücüler, daha dikkatli ve tedbirli olma konusunda uyarıldı.
Polisten elde edilen bilgiye göre trafikte, toz fırtınasından dolayı herhangi bir ciddi sorun ya da kaza yaşanmadı. Polis, tozun daha da yoğunlaşması halinde gerekli uyarı ve tedbirler alınacağını belirtti.
Meteoroloji Dairesi’nin açıklamalarına göre, Kıbrıs’ın yanı sıra Türkiye’nin Akdeniz sahillerini de olumsuz etkilen toz zerreciklerinin yarın da etkili olması bekleniyor.

Hava ulaşımında aksamalar yaşandı
Ulaştırma Bakanlığı, olumsuz hava koşulları nedeniyle aksamalar olduğunu ancak uçak seferlerinin devam ettiğini açıkladı.
Bakanlıktan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, uçak seferlerinin devam ettiği fakat olumsuz hava koşullarından dolayı zaman zaman rötar ve ertelemeler yaşandığı belirtildi. 

İskele ve Gazimağusa belediyesi maske dağıttı
İskele ve Gazimağusa Belediyeleri, ülkenin genelinde etkili olan tozlu hava nedeniyle maske dağıttı.
İskele Belediyesi’nden verilen bilgiye göre, bölge halkının tozlu havadan korunmasına yardımcı olmak için İskele Belediyesi personeline, bölge esnafına, vatandaşlara, polise, itfaiye ekiplerine, bazı kreş ve okullara ücretsiz ‘maske’ dağıttı.
Gazimağusa Belediyesi, Suudi Arabistan üzerinden gelen toz zerreciklerine karşı önlem olarak personeline ve vatandaşlara ücretsiz maske dağıtmaya başladı.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre maskeler, belediye yanında Mağusa Gelişim Akademisi ve Belediye Atatürk Kreş ve Anaokulu’ndan mesai saatleri dışında da temin edilebilecek.
Belediye, acil olmayan işlerle ilgili dışarıda personel görevlendirilmemesi konusunda da karar aldı.
Açıklamada, vatandaşların acil durumlar için 630 05 00 numaralı telefonu 24 saat arayabileceği duyuruldu.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2015, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473