banner564

Merkez Bankası bu yıl üçüncü kez faizleri artırdı, Kredi faizi  yüzde 23

Kredi faizi  yüzde 23

Merkez Bankası bu yıl üçüncü kez faizleri artırdı, Kredi faizi  yüzde 23
banner598

 Aytuğ TÜRKKAN

Türkiye Merkez Bankası’nın faiz artırımı Kuzey Kıbrıs’a da yansıdı. KKTC Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesi sonucunda bankaların hem Kredi faiz oranları hem de mevduat faiz oranları yükseldi. 
   Risk Yönetimi ve Ekonomi Uzmanı Ertuğrul Buğrahan’a göre faizlerin yükselmesi mevduat sahiplerini sevindiren bir gelişme olsa da, ekonomi için olumsuz, hatta tehlike anlamını taşıyor.
Merkez Bankası’nın çıkışı sonrasında kredi faiz oranları yüzde 20-23 arasına yükseldi. Bu oran kısa bir süre öncesine kadar yüzde 16-22 arasında seyrediyordu. Bu durum yatırımcıları sıkıntıya sokuyor.
   Mevduat faizlerindeki artış ise bankada birikimi olanları mutlu ediyor. Türk Lirasına mevduat faizi son artış ile birlikte yüzde 14-16 arasında değişen bir noktaya geldi. Son artırım öncesinde bu oran yüzde 12-14 arasında idi. 

Yatırımları olumsuz etkileyecek 

   Risk Yönetimi ve Ekonomi Uzmanı Ertuğrul Buğrahan, Diyalog’a yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesinin ekonomi için olumsuz bir gelişme olarak nitelendirdi. 
   “ Faizin yükselmesi ekonomik olarak olumsuz bir gelişmedir. Çünkü faizlerin yükselmesi yatırımı olumsuz etkiler. Yatırımcılar yüksek faizde borçlanmak istemez. Bu da yatırımların azalması anlamı taşır” diyen Buğrahan, kısa vadede faizlerin yeniden düşmesini çok olağan görmediğini belirtti. 
Türkiye Merkez Bankası’nın sene başından bu yana üç kez faiz artırımı yaptığını, bu nedenle KKTC Merkez Bankası’nın da faizleri artırmak zorunda kaldığını söyleyen Buğrahan, bankaların da kendi durumlarına göre faiz oranlarını artırmak zorunda kaldığına vurgu yaptı. 
Mevduat faizlerinin son artırım öncesinde yüzde 12-14 arasında değiştiğini ancak son artırımla birlikte yüzde 14-16 arasına yükseldiğini kaydeden Buğrahan, kredi faizlerinin de yüzde 16-20’den 20-23 bandına çıktığını belirtti. 

 “Global bir gelişmenin sonucu”

  Mevduat sahiplerinin faiz artırımından memnun olduğunu ancak bunun ekonomiye olumsuz yansıyacağını yineleyen Buğrahan, “Bu global bir gelişmenin sonucudur” dedi. 
   24 Haziran’da Türkiye’deki seçim sonucunun bu durumu etkileyip etkilemeyeceğine yönelik soruya karşılık Buğrahan, “Dediğim gibi bu global bir yansıma. Amerika faiz oranlarını artırdığı için böyle oldu. Bir de Türk Lirası’nın erimesi nedeniyle Türkiye’de alınan ekstra tedbirler oldu. Siyasi istikrar bir süre sonra belki faizlerin toparlanmasına yardımcı olabilir ama kısa vadede pek bir değişim beklememek lazımdır” dedi. 
    Faizin yükselmesi ilk olarak yatırımları olumsuz etkiliyor. Yatırımların olumsuz etkilenmesi ise ülke ekonomisine olumsuz yansıyor.   

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2018, 03:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474