banner564

Mirası korunacak

Kıbrıs Türk siyasetinin sembol isimlerinden Nejat Konuk, Cumhuriyet Meclisi’ndeki devlet, Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki dini törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı

Mirası korunacak
banner598
İstanbul’da 1 Ocak’ta vefat eden Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin (KTFD) ilk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ikinci başbakanı ve KKTC’nin ilanındaki Meclis Başkanı Osman Nejat Konuk (86) için dün Cumhuriyet Meclisi’nde devlet, Lefkoşa Kabristanlığı’nda dini tören düzenlendi.
Meclis’teki tören, saygı duruşu ile başladı daha sonra sırasıyla aile adına Kıbrıslı Türk müzakereci Ergün Olgun, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptı. 
Konuşmaların ardından saygı geçişi ile Meclis’teki tören sona erdi ve Konuk’un naaşı cenaze namazı ve defin için Lefkoşa Mezarlığı’ndaki İsmail Safa Camisi’ne götürüldü. 
Konuk ailesi adına konuşma yapan Ergün Olgun, Nejat Konuk’un Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde 1963 sonrası kamu düzeninin sağlanmasında, bir hukuk insanı olarak hukukun üstünlüğü ilkesinin gözetilmesinde, demokratik parlamenter sistemin kurumsallaşmasında, sosyal adalet ilkelerine saygı gösterilmesinde ve gerek KTFD’nin gerekse KKTC Anayasaları’nın hazırlanmasında yaptığı değerli katkılarla Kıbrıs Türk siyasi tarihinde müstesna bir yer kazandığını belirtti. 


Siber: Adalet duygusu güçlü...
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Nejat Konuk’un gerçek bir devlet adamı olduğunu vurguladı. 
Siber, Konuk’un görevinde halkını ve ülkesini düşünen, halkı ve ülkesi için hukukun üstünlüğü doğrultusunda çalışan, adalet duygusu güçlü bir devlet adamı olduğunu söyledi. 
Siber, “Sonsuz yolculuğuna uğurlanırken geride bıraktığı en önemli miras budur. Hem bizlere, hem sevenlerine, hem ailesine... Böyle anılmak, bundan daha onur verecek bir söz olamaz. Gerçek bir devlet adamı...” dedi. 


Eroğlu: Geçmişi iyi bilelim
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da konuşmasında, hüzün verici bir tören için toplanıldığını, hizmetleri ile tarihe geçen Nejat Konuk’un ebediyete uğurlanacağını kaydetti. 
Kendi kuşağının Konuk’u iyi bildiğini ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Eroğlu, bugünkü nesiller ve gelecek nesillerin de Nejat Konuk ve onun gibi Kıbrıs Türk halkına önemli hizmetler veren değerleri iyi bilmesi gerektiğini belirtti. 
Eroğlu, “Kin gütmek, geçmişe takılıp kalmak, ya da kötü bir amaç için geçmişi iyi bilelim demiyorum. Tam tersine, nasıl olursa olsun değil, yaşayabilir, adil bir barış için geçmişi iyi bilmeliyiz. Devletimizin, Anavatan Türkiye ile işbirliğimizin, parlamenter-demokratik siyasi yaşamımızın, değerini bilmek adına verilen mücadeleyi, doğru algılamamızda önemli faydaları vardır” dedi. 
Eroğlu, merhum Nejat Konuk’a Allah’tan rahmet, ailesi ve KKTC halkına başsağlığı diledi. 

Dualarla defnedildi
Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlenen devlet töreninin ardından Konuk’un naaşı İsmail Sefa Camisi’ne götürüldü. Burada kılınan cenaze namazının ardından Konuk'un naaşı top arabasıyla Devlet Mezarlığı'na götürüldü ve burada toprağa verildi.
Camideki ve mezarlıktaki törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, bazı bakanlar, milletvekilleri, ailesi ve sevenleri katıldı.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2015, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474