banner564

Moral verdi

Hükümetin Maraş’la ilgili kararından memnun olan ekonomik örgütler, “Geç bile kalındı” diyor

Moral verdi
banner598

 Çiğdem AYDIN 
   Ulusal Birlik Partisi (UBP)- Halkın Partisi (HP) hükümetinin güvenoyu aldıktan kısa bir süre sonra Maraş konusunda ileri adımlar atması ekonomik örgütleri memnun etti. Diyalog’a konuşan Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, Sanayi Odası başkanı Candan Avunduk,  İŞAD Başkanı Enver Mamülcüoğlu ve GİAD Asbaşkanı Yağış Akpınar, “KKTC Yönetimi bu konuda geç bile kaldı” diyerek, alınan karara destek verdi.
   Turgay Deniz, “Kentin yeniden açılması ekonomiye muhteşem bir katkı sağlayacaktır” derken, Candan Avunduk, atıl durumda olan bir bölgenin ekonomiye kazandırılmasından daha doğal bir tavır olamayacağını söyledi. Enver Mamülcüoğlu, bu konuda 6 ayrı çalıştay yaptıklarını ve kentin açılması halinde tüm ekonomik dengelerin değişeceğini belirtirken, Yağış Akpınar “Atılan adımlar hem ekonomiye, hem de Kıbrıs sorununa katkı sağlayacak” dedi.

Ne dediler?.. Ne dediler?..  

Turgay Deniz: 
“Şahsi fikrimi sorarsanız geç bile kalındı diyebilirim. Tabi ki katkı sağlar her açıdan siyasal açıdan en azından bir zorlama olur da başından beri Maraş al ver sürecinde bütünlüklü bir çözümün parçası idi oraya hiç dokunulmadı. 1974 yılından bu yana baktığımızda 45 sene geçti. Oraya 45 yıldır hiç dokunulmadı yeniden inşa edilmesi gerekir o yüzden diyorum çok geç kalınmış bir karardır. 2004 yılında Kıbrıslı Türkler Annan Planına evet dediler ve bugünlere kadar kaybeden taraf olduk sanki hayır demişiz gibi haksız bir uygulamaya maruz kaldık. Artık Türk tarafının strateji değiştirmesi gerektiğine inanıyorum hiçbir hak ve hukuk yanımızda yer almıyor.  Öte yandan kesinlikle ekonomiye büyük katkı sağlar orasının açılması yeniden bir şehrin inşa edilmesi demektir muhteşem bir katkı sağlayacağı inancındayım.” 

Enver Mamülcüoğlu: 
“Maraş’ın açılması bizim elimizdeki enerji kaynaklarının kullanılması noktasında gelinen bir kartımızdır. Masadaki bu kartımızı açmamız çok önemlidir, bu kartı açmamız için doğal kaynakları Rum tarafından bizim arama yapmamızı engellemesi noktasında biz de Maraş’ı açarız kartını oldukça önemli buluyoruz. Ülkemize hem siyasal hem ekonomik katkı sağlayacağına inanıyoruz. Zaten 5-6 yıl öncesine de bakılırsa İŞAD projelerinin içinde yer alır. Maraş’ın açılması için 6 çalıştay yaptık. Tüm ekonomik dengeleri değiştirecek bir hamle olur kanaatindeyiz.” 
Yağış Akpınar: 
“Şu anda net bir açıklama yok o konuda. Yani Maraş açılacaksa nasıl bir yol izlenecek eski sahiplerine mi iade edilecek yoksa farklı bir yapı mı olacak. Tam detaylandırılmadı ama ne nasıl olursa olsun ekonomiye katkısı mutlaka olumlu yönde olacaktır. Gerek orada yapılacak olan tamirat tadilatlar gerekse Turizm sektörüne ciddi bir katkısı olacak ve ülkeni pazarlaması açısından da önemli. Kıbrıs konusunda da katkı sağlayacağını düşünüyorum. Sonuçta adanın bölünmesi ile birlikte başlayan bir problemdir ve açılması ile bu problem de ortadan kalkmış olacak. Eski sahiplerine iade edilecek mantığı ile söylüyorum ki bu Maraş’ı iade ediyoruz diye bir şey de yok. Türk yönetimi altında açılacak açılacaksa büyük bir ihtimalle de Mağusa Belediyesinin kontrolünde olacak. Ama orada çok ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Sanıldığından çok daha meşakkatli bir iş olacak. 40 yıldır kullanılmayan binalar var orasının yıkılıp yeniden yapılması gerek. Kapsamlı ciddi bir çalışma yapılması gerek ne kadar zaman sürecek tamiratlar, yolların yapımını kim üstlenecek nasıl bir yöntem yapılacak, mülk sahiplerine iade nasıl olacak mal tazmin komisyonu aracılığı ile mı olacak yoksa farklı bir komisyon mu kurulacak bunlar hep soru işareti şu anda ama büyük bir adım olur.” 

Candan Avunduk: 
“Kesinlikle çok olumlu buluyoruz. Hatta geç kalınmış bir adım olarak görüyoruz. 40 kusur yıldır taraflar arasından (Güney- Kuzey) görüşmeler yapılıyor, iki taraf da birbirlerine kendilerini anlatmaya çalışıyor fakat bir arpa boyu yol ilerlenmemiştir. Bu tabi ki böyle devam edemez. Bundan sonra da çok daha parlak çok daha yeni bir alternatif olduğunu, söylememiz gereken bir şeyin kalmadığını onların da keza aynı şekilde bir şeyleri kalmadığını düşünüyoruz. Şu anda gördüğümüz kadarıyla Türkiye Cumhuriyeti de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de bir politika değişikliğine gitmiştir. Atıl durumda olan bir bölgenin ekonomiye kazandırılmasından daha doğal bir tavır yoktur. Hükumetin de açıklamaları oldukça yerindedir. Uluslararası hukuk çerçevesinde bu girişim yapılarak Maraş’ın kullanıma açılması öngörülüyor. Hatta mal sahibi olan kim varsa gelip girişim yapabilir diyor Başbakan da uluslararası hukuk çerçevesinde Vakıflara olan malların Vakıflara, Rumlara ait olan malların Rumlara, yabancılara ait olan malların da kendilerine verilmesi düşünülüyor. Uluslarası hukuk dışına çıkılmadan gereken ne ise yapılacak. Bu önemli bir kaynaktır ve kullanılmalıdır.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473