banner564

Muhalefet günündeydi

Meclis’teki konuşmalarda; ekonomi, tarım, LSD hastalığı, trafik, elektrik faturalarındaki indirim, e-kimlik, KTHY ve hükümet icraatları ele alındı

Muhalefet günündeydi
banner598
Meclis Genel Kurulu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Toplantıda ilk olarak, “Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsiline İlişkin Geçici Kurallar Yasa Tasarısı”nın komitede ivedilikle ele alınması tezkeresi oya sunuldu.
Tezkerenin oylanmasından önce söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ilgili düzenlemenin geçen yıl borçların ödenmesi konusunda geçen yasalar kapsamında olduğunu anlattı. Ardından Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) üyeliği için seçime geçildi.
YÖDAK üyeliği seçimi, Prof. Dr. Hasan Kömürcügil ve Prof. Dr. Ali Efdal Özkul arasında yapıldı.
Oylamada 34 oy alan Prof Dr Hasan Kömürcügil YÖDAK üyeliğine seçildi. Prof. Dr. Ali Efdal Özkul ise 12 oy aldı.
Toplantıda daha sonra istemi olan milletvekillerine “güncel konuşma” olanağı verildi.


Gürçağ, trafik kazalarına değindi
Meclis Genel Kurulu’nda YÖDAK üyeliği seçiminin ardından güncel konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ “trafik kazaları” konusunda yaptı.  Ülkedeki trafik kazalarının can ve mal kaybı yanında sakatlanmalara neden olduğuna işaret eden Gürçağ, bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığını savundu.

Angolemli: Sorularıma cevap verilmiyor
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli hükümet icraatlarıyla ilgili güncel konuşma yaptı. Angolemli konuşmasına bakanların Meclis Genel Kurulu’na katılmamasını eleştirerek başladı.
Elektrik fiyatlarında yapılan indirimin dar gelirliler için hiçbir anlam ifade etmediğini söyleyen Angolemli, konuyla ilgili bakanı ve Başbakan’ı açıklama yapmaya çağırdı. Aylar önce sorduğu, “Kooperatif Merkez Bankası’nda bugünkü yönetim kurulunda olan herhangi bir üye banka tarafından mahkemeye verildi mi, Cumhurbaşkanlığı’nda kaç tane sözleşmeli personel var, bunların görevleri nelerdir, sözleşme süreleri nedir?” sorularına cevap verilmediğini kaydeden Angolemli, “Vergi affından en çok yararlanan ilk 10 kişinin isimleri nedir” sorusuna ise, bu konuda gizlilik ilkeleri gereği kendisine bilgi verilemeyeceği cevabını aldığını söyledi.

Sucuoğlu:Meclis baypas ediliyor
Daha sonra UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu son ekonomik gelişmelerle ilgili güncel konuşma yaptı. 19 günde Meclis’te toplam harcanan zamanın 7 saat 4 dakika olduğunu ifade eden Sucuoğlu, bunun 6 saat 13 dakikasının perşembe günü güncel konuşmalarla geçtiğini dile getirdi. Bakanlar Kurulu’nu Meclis’i baypas edip kararnamelerle ülkeyi yönetmekle suçlayan Sucuoğlu “Boş koltuklara konuşmaya devam ediyoruz” diye konuştu.


Uluçay: e-kimlik projesi sürüyor
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay Sucuoğlu’na cevap vermek üzere kürsüye çıkarak, Nami’nin uzun süredir benzer beyanatlar verdiğini söyledi.
İçişleri Bakanlığı olarak bir süredir e-kimlik konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Uluçay, bu çalışmaların çok uzun zamandır devam eden e-devlet çalışmaları kapsamında olduğunu anlattı.
E-kimlik projesinin TC kaynaklı bir çalışma olduğunu anlatan Uluçay, aralık ayında bu konuyla ilgili TC Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir teknik heyetin KKTC’ye gelerek yapılan yatırımların ihale şartlarına uygun olup olmadığını denetlediğini belirtti.



Tatar: Ciddi bir hükümet yok
UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, kapatılan bet ofislerin borçlarının ne kadar olduğunu ve bu borçların yükselmesine neden izin verildiğini sordu.
Hükümeti eleştiren Tatar, “Karşımızda ciddi bir hükümet yok. Başıboşluk var” dedi. Tatar, dünyada akaryakıt fiyatlarının ve maliyetlerin düştüğüne işaret ederek, bunun ekonomiye olumlu yansımaları olması gerektiğini belirtti.

Yorgancıoğlu: Amacını anlayamadım
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, muhalefetin eleştiri hakkı bulunduğunu, yapıcı eleştirilerin kullanılabileceğini ancak akıllı sayacı eleştirmenin amacının ne olduğunu anlayamadığını kaydetti. Yorgancıoğlu, “Kaçakların önlenmesi, gün içinde farklı fiyatların uygulanabilmesi ve faturasını ödemeyenin elektriğinin kesilmesi gibi özellikleri var. Gereklidir ve alınacak. Bunun nesine karşı çıkılır ben anlamadım. Led aydınlatma da aynı şekilde sağladığı tasarrufla kendi kendini ödeyecek. Teknolojiyi kullanmanın ne mahsuru var. Neden eleştirilir ben anlamadım” dedi. 

Saner: Batışın esas sebebi CTP ve DP’dir
UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, Cyprus Airways ve KTHY konularında konuşma yaptı. Saner, dünyada havayolları arasında sıkı bir rekabet yaşandığını, devlet havayollarının rekabet etmekte zorlandığını ve önlemler aldıklarını kaydetti. KTHY’nin batışındaki esas sebebin DP ile CTP’nin aldığı kararlar olduğunu savunan Saner, bu konunun aydınlatılması için komite kurulduğunu ancak üç toplantı ardından konunun kapandığını ve sonuç alınmadığını belirtti. Saner, “31 günlük bir hükümet, 36 yıllık bir kurumu batırabilirse, büyük bir iş yapmıştır” dedi.


Töre: Her dönemde sıkıntılar yaşanıyor
UBP Milletvekili Zorlu Töre hayvancılıkla ilgili konuşma yaptı. Tarım sektöründe en büyük meslek grubunun hayvancılık olduğunu söyleyen Töre, her dönemde bu alanda sıkıntılar yaşandığını kaydetti.
Töre, elbirliğiyle yerli üretimi koruma noktasında tüm kesimlerin bir araya gelemediğini ve bunun sıkıntı yarattığını belirtti.

Sennaroğlu: Doğru olmayan haberler yayınlanıyor
Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, basında doğru olmayan haberler yayınlandığını, basının daha dikkatli olmasının toplum yararı açısından önemli olduğunu kaydetti. Sennaroğlu, hayvan hastalıklarının sona erdirilmesi adına proje hazırlandığını ve brucellanın önlenmesi için bütçede kaynak ayrıldığını kaydetti. 

Perşembe günü toplanacak
Konuşmaların ardından Genel Kurul toplantısı sona erdi. Cumhuriyet Meclisi bir sonraki oturumunu 22 Ocak Perşembe gün yapacak. 


Meclis heyeti İstanbul’a gidecek
Bu arada, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığındaki heyet, İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeleri Parlamento Birliği (İSİPAB) 10. Konferansı’na katılacak. Meclis Başkanı Siber başkanlığında, CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, DP-UG Gazimağusa Milletvekili Fikri Ataoğlu ile TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler’den oluşan heyet, bu akşam bu amaçla İstanbul’a gidecek. Meclis heyeti cuma sabahı yurda dönecek.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2015, 09:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474