banner564

Müzakere umudu zayıf

Lute’un Kıbrıs ziyareti öncesinde Akıncı tarafından bilgilendirilen siyasi parti temsilcileri, Rum tarafındaki zihniyetin değişmesi gerektiğine dikkat çekti

Müzakere umudu zayıf
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici danışman Jane Holl Lute’un Kıbrıs ziyareti öncesinde, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla değerlendirme toplantılarına dün başladı.

Akıncı dün saat 13.00’te Başbakan ve Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ve saat 13.30’da ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ile görüştü.
Cumhurbaşkanı Akıncı saat 14.00’te ise HP’yi temsilen İçişleri Bakanı, HP Milletvekili Ayşegül Baybars’ı kabul etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı bugün ise saat 11.00’de Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ve Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 11.30’da Maliye Bakanı ve Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş ve 12.00’de ise Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı ile bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici danışman Jane Holl Lute ile pazartesi günü saat 15.30’da Cumhurbaşkanlığı’nda görüşecek.


Erhürman: Objektif olunmalı
Başbakan Tufan Erhürman Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici danışman Jane Holl Lute’un temaslarının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de sunulacak bir rapor hazırlanacağını kaydetti. 
Bu raporun, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in statükonun Kıbrıslı Rumların lehine çalıştığı düşüncesiyle “zamana oynadığı” tavrını da içermesi gerektiğini kaydeden Erhürman, bu tavrın yanlış olduğunu, zamana oynamanın Kıbrıslı Türklerin yanında Kıbrıslı Rumlara da kaybettirdiğini bunu Lute’nin de görmesini temenni ettiğini ifade etti.
Erhürman, Güvenlik Konseyi’nin bilgisine sunulacak raporda dengeleri koruma gayreti gözetilmesi halinde müzakereler konusunda beklentisinin yüksek olmadığını kaydetti.
Erhürman, “Fotoğraf tüm objektifliğiyle ortaya konmazsa çok fazla bir şeylerin değişmesi mümkün değil. O nedenle fotoğrafın objektif bir şekilde ortaya konmasını ümit ediyorum. Sürekli olarak raporlarda gördüğümüz şey dengeyi koruma çabasıdır…. Sürece bir şeyler katacak olan gerçekliği her hangi denge katkısı gütmeden objektifliği ortaya koymaktır” dedi.

Güvenlik ve garantilerin öne sürülmesi taktik
Kıbrıs Rum tarafının, ortadaki uzlaşmazlığın sadece güvenlik ve garantiler olduğunu göstererek çözümsüzlüğü Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının üzerine yıkmaya çalıştığını, bu taktiğin İsviçre’de yer alan konferans öncesinde başladığını kaydeden Erhürman, “Meselenin özünde Kıbrıs’taki yönetsel yapının paylaşılması konusunda Güney’in isteksizliği, siyasi eşitlik konusunda Güneyin isteksizliğidir” dedi.
Tufan Erhürman, “Siyasi eşitlik, iktidar paylaşımı gibi, adanın refahının paylaşımı gibi konuların da en az onun (güvenlik ve garantilerin) kadar önemli olduğu, ayak sürümenin Güney’den kaynaklandığı rapora dahil edilirse o zaman paradigma değişecek. Bu durağan dönemde bir paradigma değişikliğine itiyaç var….Genel Sekreter paradigma değişikliğine katkı koyacak mı koymayacak mı? Soru budur” 
dedi.


Özgürgün: Masayı terk eden Rum Tarafı oldu
Ana muhalefet Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs sorununda bir çözümün Rum tarafının iyi niyet göstermesi sonucu olabileceğini söyledi.
Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, Türk tarafının tüm süreçlerde gerekli iyi niyeti gösterip olumlu davrandığını, buna karşın her defasında masayı terk eden tarafın Rum tarafı olduğunu kaydetti.
Kıbrıs Türk tarafının bir görüşme sürecinin artık ucu açık şekilde devam edemeyeceğini başlangıç-bitiş tarihleri olması gerektiğini herkese anlatacağını belirten Özgürgün, Güney’deki yönetimin yeni bir anlayışla hareket etmesi ve daha önce reddettiği noktalarda Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetine karşılık verecek şekilde iyi niyet göstermesini umduğunu söyledi.


Baybars: Ucu açık müzakere sonuç vermez
Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı ve Halkın Partisi (HP) Genel Başkan Kudret Özersay’ın yurtdışında olması dolayısıyla, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Meclis’te temsil edilen siyasi partilerle başlattığı görüşmeye HP adına katılan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Cumhurbaşkanı ile görüşmenin ardından açıklama yaptı.
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, dünkü görüşmede Kıbrıs sorunu ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda HP’nin görüşlerini Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir kez daha paylaştıklarını kaydetti.
BM geçici danışmanı Lute’un bazı gerçekleri görmesi ve sorunun esas nedeninin ne olduğunu anlaması bağlamında, HP’nin görüşlerini Cumhurbaşkanı’na aktardıklarını belirten Baybars, takvimi çok fazla belli olmayan süreçlerin sonuçsuz kalacağını, BM danışmanının Kıbrıs Türk tarafının yaptığı açılımları da dikkate alarak her iki tarafın istekli olacağı çözüm önerileri getirmesi gerektiğini aktardıklarını ifade etti.
Doğal gaz konusunda Rum tarafının tek taraflı adım atmasının önlenmesinin önemine işaret eden Baybars, bu konuda BM’nin Rum tarafına telkinlerde bulunmasının gerekliliğine işaret ettiklerini de belirtti.
İzolasyonun kaldırılması adına, direkt uçuş veya diğer başka kısıtlamaların kaldırılmasının talep edilebileceğini söyleyen Baybars, Kıbrıs sorununda artık farklı ve yeni bir yöntemin belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473