banner564

Müzik, dans ve eğlence

Organik üretimde Kıbrıs’ın öncü köylerinden olan Kalavaç’ta düzenlenen festival büyük ilgi gördü 

Müzik, dans ve eğlence
banner598

 Fotoğraflar: Onur ULAĞ

   Organik üretimde Kıbrıs’ın öncü köylerinden olan Kalavaç’ta renkli bir gün taşandı. Değirmenlik Belediyesi ile Kalavaç Muhtarlığı’nın birlikte düzenlediği 8. Kalavaç Kültür Festivali dün gerçekleşti ve büyük ilgi gördü.
Kalavaç’ın ‘Ayşe Nenesi’ olarak tanınan Ayşe Cangül anısına yapılan festival saat 10.30’da başladı.
Kalavaç’a özgü sesta, sini, sele, sepet, dokuma ve çeşitli el sanatlarının da satışının yapıldığı etkinlikte, yüzyıllardır korunan köy yaşamı ve otantik binalar ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti.
Festivalde, Değirmenlik Belediyesi Halk Dansları Dillirga Grubu, Dilekkaya Modern
Dans Grubu, Vadili Gençlik Merkezi Halk Dansları Ekibi ve Yakın Doğu Dans Okulu gösteri sundu. Grup Frekans konseri, Değirmenlik Belediyesi Halk Dansları Feslikan Grubu gösterisi, Zumba Dance Dila Hatun gösterisi, Mesarya Yıldızları Jimnastik Grubu, Değirmenlik Belediyesi Orkestrası, Değirmenlik Sanat Derneği Halk Dansları da yer aldı.
Festival, Grup Cousins konseriyle son buldu.

Siyasiler Kalavaç’a akın etti
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşi Meral Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, Meclis Başkan yardımcısı Zorlu Töre, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TKP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, bazı milletvekilleri, bölge halkı ve ülkenin dört bir yanından yüzlerce kişi Kalavaç’a akın etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, yöre halkı ve vatandaşlarla da bir araya gelerek, stantları ziyaret etti. 86 yaşındaki Esat Güçlüel isimli bir vatandaşın Cumhurbaşkanına, asker selamı vererek, “Her zaman göreve hazır olduğunu” söylemesi üzerine, Cumhurbaşkanı Akıncı, bu topraklarda bir daha savaş istemediklerini, barış içinde yaşamak için uğraştıklarını ve uğraşmaya devam edeceklerini söyledi.
Başbakan Ersin Tatar da, Değirmenlik Belediyesi ile Kalavaç Muhtarlığı’nın birlikte düzenlediği 8. Kalavaç Kültür Festivali’ne katıldı. Tatar, yöre halkı ve vatandaşlarla bir araya gelerek, sohbet etti ve stantları ziyaret etti. 

Akıncı: Tüm beldelerimiz daha güzel olsun
Festivalde bir konuşma yapan Akıncı, halkların kültürleri ile var olduğunu dile getirdi.
Akıncı, “Kültürümüzü yaşatmamız, geleceğe emin adımlarla ilerlememizi sağlar. Köklerimizi unutmamamız, geleneklerimizden kopmamamız son derece önemlidir. Kalavaç, bu güzel örneklerden biridir. Ne iyi ki varsınız ve bu kültürümüzü yaşatıyorsunuz” diye konuştu.
  Bir ülkeye gidildiğinde o ülke hakkında ilk izlenim edinilen yerin havaalanı olduğunu belirten Akıncı, Değirmenlik Belediye sınırlarındaki Ercan Havaalanı’nın yeni terminal binasının bir an önce tamamlanmasını beklediklerini, her işin zamanında tamamlanmasının önemli olduğunu söyledi.
 Refüjlerin ve yol kenarlarının otlarla büründüğü çirkinlikler yerine, çiçeklerle bezenmiş yollarda ilerlenilen bir beldeye gidildiğini kaydeden Akıncı “Değirmenlik Belediye Başkanı Karavezirler’in yaratmakta olduğu bu güzelliğin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Şimdi Lefkoşa-Mağusa yolunun en azından bir bölümünün, gelirken de gözlemledik, çok güzel olduğunu saptadık, bu güzellik Ercan’a kadar sürsün, daha da ileriye gitsin. Aslında bütün yollarımız, bütün beldelerimiz keşke böyle olsa. Ama en azından bir yerinden başladık” dedi. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kalavaç’ın simgelerinden olan ve bu yılki etkinliğin adına düzenlendiği merhum Ayşe Cangül’ü de rahmet andığını belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473