banner564

Ne yama ne vilayet!

"Ne Güney Kıbrıs’a yama, ne Türkiye’ye vilayet olma siyasetimiz var” diyen Akıncı, Cenevre’den bir sonuç çıkmazsa KKTC’nin yoluna devam edeceğini belirtti

Ne yama ne vilayet!
banner598
Uğur İRTEM
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinin ve zirvesinin yapılacağı İsviçre’nin Cenevre kentine hareketinden önce Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Uzun yıllardan sonra ilk kez böylesine bir konferansın toplanmasının bile önemli olduğuna işaret eden Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’ye sorumlu bir davranışla, politik istek ve kararlılıkla sonuç almak için üzerine düşeni yapmak üzere gideceğini söyledi.
Aynı tutumu Rum tarafından da isteyen Akıncı, garantör ülkelerle AB, BM ve uluslararası topluma da Kıbrıslılara yardımcı olmaları çağrısı yaptı.
Akıncı, Cenevre’de yapılacak müzakerelerde Kıbrıs Türk halkını siyasal eşitliğinin ete kemiğe bürünmesi gerektiğini söyledi.
Akıncı, Cenevre’de çözümün önü açılamazsa KKTC’nin demokratik, laik, özgür bir şekilde yoluna devam etme seçeneği bulunduğunu ancak önceliklerinin adada federal bir yapı kurulması olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, ne Güney Kıbrıs’a yama, ne de Türkiye’ye vilayet olma siyasetleri bulunduğunu da vurguladı.
Cenevre’den mutlaka bir sonuç çıkmayabileceğini, ihtiyatlı olduklarını belirten Akıncı, kendilerini zor bir haftanın beklediğine işaret etti.
Son günlerdeki ilhak söylemlerine de değinen Akıncı özetle, “Bizim ne Güney Kıbrıs’a yama, ne de TC’ye vilayet olma gibi bir siyasetimiz vardır.
Öyle bir şey söz konusu olamaz. Türkiye’nin 800 bin kilometrekareye yaklaşan toprağı var. Kıbrıs’ın küçük toprağına ihtiyacı olduğunu düşünmem. Türkiye’nin 81 vilayeti var 82’nciye ihtiyacı olduğunu da düşünmem. Akıncı’nın Tayfur Sökmen olma düşüncesi de yoktur, olamaz” diye konuştu.

“Uzlaşma olmazsa KKTC”
Cumhurbaşkanı Akıncı, Cenevre’de uzlaşma mümkün olmazsa KKTC’nin demokratik, laik, özgür bir şekilde yoluna devam etme seçeneği bulunduğunu ancak önceliklerinin adada federal bir yapı kurulması olduğunu ifade etti.
Akıncı, Cenevre’de liderlerin ve garantörlerin kendi aralarında yapacağı toplantılara ise kapalı olmadıklarını belirtti.

Erdoğan katılmayabilir…
Bir soru üzerine Cenevre’ye Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerine Başbakan Binali Yıldırım’ın gidebileceği haberleri bulunduğunu ancak BM Genel Sekreteri Guterres’in Erdoğan’la uzun bir telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Akıncı, bunun üzerine Türkiye’de yeni bir durum değerlendirmesi olduğunu bildiğini anlattı.

Charter seferle İzmir üzerinden gitti
Basın açıklamasının ardından Akıncı ve heyeti, charter uçakla saat 11.30’da İzmir üzerinden Cenevre’ye gitmek üzere Ercan’dan ayrıldı.
Müzakere heyetinin de yer aldığı Cumhurbaşkanlığı heyeti yanında, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ve basın mensupları da aynı uçakla hareket etti.

Akıncı’nın heyetinde kimler var?
Akıncı’yı Başbakan adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan ve Cumhurbaşkanı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu uğurladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı'ya eşi Meral Akıncı eşlik ediyor.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın 25 kişilik Cenevre heyetinde, Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak, Müzakere Heyeti Üyesi ve Dış İlişkiler Uzmanı İpek Genç, Müzakere Heyeti Üyeleri Aslı Erkmen, Sertaç Güven, Güvenlik Danışmanı Halil Sadrazam, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Ömer Gökçekuş, Mülkiyet Komitesi Üyesi Layık Mesutoğlu, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, 1. Derece Kadastro Sorumlusu Ahmet Alemdar, Harita Mühendisi Aslı Oral ve teknik uzmanların yer alıyor.

Akıncı ve heyeti Cenevre’ye ulaştı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve beraberindeki heyet, müzakerelerin yeni safhası için dün KKTC saatiyle 16.30’da Cenevre’ye ulaştı.
Adadaki iki tarafın liderleri yanında garantör ülkelerin temsilcilerinin de katılacağı 12 Ocak Perşembe günkü Cenevre zirvesi öncesinde liderler bugün, Cenevre’deki Birleşmiş Milletler ofisinde müzakerelere devam edecek.

Guterres’ten liderlere telefon
Cenevre'de bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü.
Elde edilen bilgilere göre görüşmede 1 Aralık mutabakatı çerçevesinde 5'li konferans ve Cenevre müzakere süreci ele alındı.
Yaklaşık 20 dakika süren telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'ne, Kıbrıs Türk tarafının 1 Aralık liderler mutabakatı çerçevesinde, 5'li konferansa katılmaya hazır olduğunu ve konferansın başarıyla sonuçlanması için gerekli çabayı ortaya koyacağını ifade etti.
Öte yandan Gutteres'in Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'le de bir telefon görüşmesi yaptığı öğrenildi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2017, 08:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474